2010. május 22., szombat

Tavaszi ételek


Salátaleves
Nem igazán elterjedt tavaszi étel errefele, pedig ugyancsak finom. Én egy kicsit savanykásan szeretem, ezért citrommal vagy ecettel szoktam magamhoz igazítani az ízét. Kellékei csekélyek:
2-3 nagyobb fej saláta, 1 nagy fej fokhagyma, 1-2 dl tejföl, 0.5 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 kiskanál liszt ,ecet, só, ízlés szerint.
Elkészítés:
Odateszünk 2 liter vizet, a salátát, levelére szedjük és bő vízben leöblítjük, vékony csíkokra szeleteljük.
Miután a víz felforrott, beletesszük a salátát, az összezúzott fokhagymát és a sót.
Amikor puhára főtt a saláta( pár perc csupán), a tejfölt, a tojássárgáját, a lisztet, a tejet és elkavarjuk,
1-2 evőkanál forró levessel felengedjük és óvatosan beletöltjük a levesbe.
Ecettel ízlés szerint savanyítjuk.

Másik módja meg ez lehetne: 2-3 fej szép saláta, picike szalonna,
Salátaleves recept
Kategória:
Levesek

Hozzávalók:
2 szép fej saláta
10-15 dkg füstölt szalonna
4 gerezd fokhagyma
1 ek. liszt
3 tojás
2 dl tejföl
só,cukor,ecet ízlés szerint
kevés olaj,vagy zsír

Elkészítés:
Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk,majd a tepertôjét kiszedjük és félretesszük.A szalonnazsírba beletesszûk az apróra vágott fokhagymát,felengedjük forró vízzel.Megsózzuk,majd annyi cukorral és ecettel fûszerezzük,hogy kellemesen édes-savanykás legyen.Felforraljuk,beletesszük a salátát és puhára fôzzük.A lisztbôl hideg vízzel habarást készítünk és besûrítjük a levest.A tejfölet elkeverjük egy tojássárgával,és a tûzrôl levéve a levesbe keverjük.A megmaradt tojásfehérjét és 2 tojást felverjük,sóval ízesítjük,majd kevés zsíradékon omlettet sütünk belôle.Kockára vágjuk és a szalonnapörcökkel együtt a levesbe szórjuk.
Ilyen módon készíthetünk csalánlevest, spenótlevest és egyé tavaszi zöldlevelekből finom étket.,

1 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Nem előszőr találok a blogodon tőlem lopott fotókat! A salátaleves fotóját is én készítettem, az gasztroblogomról származik:
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/05/kedvenc-nyari-levesem-erdelyi.html

Írásos engedélyem nélkül, jogtalanul töltötted fel, forrását linkkel nem jelölted, sajátodként prezentálod. Amint azt a blogomon is érthető módon és látható helyen feltüntettem, írásos engedélyem szükséges a fotóim és írásaim közléséhez, ennek hiányában nem járulok hozzá a megjelenéshez semmilyen formában. Felhívom figyelmed, hogy a blogokban közzétett fotók, receptek és egyéb írások szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja. Jogainak megsértése esetén a szerző a jogsértővel szemben polgári jogi igényt támaszthat, a fenti törvény, valamint a Ptk 86-87 §-aiban foglaltak szerint, a bűncselekmény pedig 2 évig terjedő szabadságvesztéssel súlytható.
A jövőben a saját receptjeidet és fotóidat töltsd fel a blogra, ezt a fotót meg azonnal töröld!