Praktikák - ötletek

Kert:  (Kiskertről, gyógynövények, komposztálás) klikk
Chili a kertünkből 2010. ősz                                                                           
csíráztatás:  uborka és tök magját ültetés előtt egy napra áztassuk langyos tejbe
*Ha a paradicsomtövet hetente egyszer bepermetezzük lefölözött tej és víz keverékével (1/2 liter tej 4 liter vízhez), jól fejlődik és védett lesz a betegségekkel szemben.
*MOHA ÉS GAZ - egyszerű eltávolítása Szükséges: sós víz vagy szappanos oldat. Forrásban levő sós vízzel vagy szappanos oldattal hatásosan eltávolíthatjuk a gazt. Ezt a kezelést csak olyan helyeken folytassuk, ahol nincsenek a közelében értékes növények
*Pár évvel ezelőtt olvastam egy német bio-könyvet,azóta is alkalmazom tanácsait,beváltak,leírom ide,érdemes alkalmazni: minden rovar,hernyókártevőtől megvéd a hetenkénti 1.4 arányú soványtej-víz keverék,a vírusos paradicsomvész legjobb terjesztője a talaj,ahonnan öntözéskor felfröccsen a földdel.Védelem:a paradicsom tövét levágott fűvel, gazzal takarni.Nem lesz olyan szép,mint a kapált,gereblyézett sorköz,de beteg sem lett a paradicsom, mikor a piacokon rég külföldi paradicsomot árultak/3éve?/Mind a tejes,mind a takarásos védelmet uborkánál,töknél is alkalmazom.Sok sikert.
* Mulcsozás: Földieper sorait takartam be levágott és kicsit megszárított fűvel. Nagyon szépen védte a sorokat a gaz ellen, s nem is száradt úgy ki a nagy melegben a sorköz.
* Zsákos krumpli és paradicsom termesztése. 8 zsákba földet tettünk a zsákot előbb csak éppen negyedéig töltöttük meg. Ebbe tettünk 1 sdzem krumplit. Mikot nőno kezdett, finom kompostfölddel töltöttem fel, éppen csak a zöld szár hegyét hagytam szabadon. Ezt időnként lehet ismételni, míg jó félig megtelik a zsák. Tehát, ahogy nő a kjrumpli szára úgy töltjük fel a zsákot földdel. Most mintegy 100 darab krumplit szedtünk ki a kilenc zsákból, csak nem locsoltuk elég rendszeresen. Mert locsolni nyáron két naponta kell, kevéske vízzel, hogy nedvesen tartsa a földet. Nem kell kapálni, töltögetni. S néhány főzetre való saját friss és újkrumpli különleges csemege.