Kiskertünk

2013. október 8.
Nosi ismét oda egy esztendő, s azt kell mondanom, hogy a kert inkább csak álmom, kimegyek, körbrejárom a kerekesszékkel a szőlőkordonokat, gyümölcsfákat, s bizony úgy oda vagyok kötve a székhez, hogy tenni nem tudok tenni semmit. Hát ez lett a kertszeretetmből. Igaz lehetne egy kicsit jobban is kezelgetni, de úgy látom a nejemnek semmi kedve hozzá. Év elején még jött egy ember memetszette alaposan a fákat, kétszer permetezett is, de aztán leállt minden. Pedig volt egy kevéske paprika, meg zöldfűszer, itt-ott.
Most ásni kellene legalább 3  vagy 4 darabot. A szőlősorok között, s az eper mellett, s a spenót mentén, meg a zártketrtbe tenni a málnát, mert azt át kell ültetni, mert nagyon satnyúl. Talán egy magasűgyűst is rendbe kellene tenni tavaszra, salátának leginkább egész évre.
Egy ásóembert kell szerezni, hogy haladjon a dolog.


2012. október. 4.
Úgy tűnik ritkán kerülök ide, mert a kertbe is ritkán kerülök, nem nagyon megy, meg most a katéter beépítése után valójában nem is szabad semmit sem csinálnom, ami erőltet.
Szép az ősz. Sok finom almát. körtét, szilvát szedtünk és ettünk. A nyáron volt bőven őszi barack (gyerekeknek és eltevésre is). A szárazsággal azonban nem tudtuk felvenni a versenyt. 
Az az igazság, hogy korszerűsíteni kellene a locsolóberendezésünket, mármint inkább szokásban, mert minden megvan hozzá. Ám Gyöngyike bevett szokásain nemigen változtat, így nem tudunk lépni egyről a kettőre. Ha valaki más mondaná neki, nem én, hogy úgy mennyivel jobb, akkor elhiszi. Talán!
Szóval volt egy hatalmas adag fehér kukorica is főzni való, de nem volt az idén paszuly. A paszternák nem igazán sikerült, jórészt ki sem kelt, akárcsak nem kelt ki a mángold, a rebarbara, és a gyalogpaszuly sem,.
 Jó volt ellenben a földieper termésünk, a málna az kevésbé, mert a forróság elvitte.
Most kezdem téliesíteni a kertet. Két magaságy készen áll a vetésre.
Az egyikbe megy hagyma és fokhagyma tavaszra, a másikba pedig zöldsaláta ugyancsak tavaszra. A zsákos krumplit is kiborogattuk ma, szépen hozott a 8 darab krumpli termett vagy 100 db kiskrumplit, szóval csak az a baj, hogy apró. Miért azt nem tudom, én csak a száraz forróságot okolom. Állítólag nejem rendszeresen locsoilta, de mégsem nőtt meg. A paradicsomunk sem lett fenséges az idén.. Későn kerültek a helyükre. Hiába én nem tudok úgy mozogni, s így minden elmarad.
Most még ősszel lesz egy rézgálicos permetezés az összes fát és körülötte mindent. Szeretném átültetni a földiepret.
Zöldparadicsom maradt egy kevés a zsákos paradicsomnál. (Szendvics-paradicsom, ebből savanyúságit kreálok még ma.)

2012. április 13.
Túl vagyunk a hideg fagyos húsvéti ünnepeken, a tegnapelőtt éjszaka a még virágzó magnólia virágait megkapta az éjszakai fagy. Gyümölcsfáink talán nem fagytak el. Virágai nem hullanak egyiknek sem.
Márciusban virágba borult a magnólia vagy ahogy mi mondjuk a tulipánfa. Amikor gyönyörű kelyheit kibontja, s figyelem ezt a folyamatot, több dolog is eszembe jut.
Mire emlékeztet ez a virág? Soroljam akkor szépen, rendben.
Leginkább Zita húgomra, hiszen ez a fa Olténiából   egy Rimnicul Vilcea melletti kis faluból került ide Orosházára.
Ez a fa nekem Zita. Zita ott nyugszik, ahonnan idejött ez a fa. Itt aztán szépen megnőtt a fa, jól érzi magát. Minden tavasszal ontja gyönyörűséges tulipán formájú különös virágát. 
A virágzó fa mindig emlékeztet, hogy számoljak, megint elmúlt egy év.
Ez a virágzó fa emlékeztet arra, hogy kimehetek megint a kertbe, s ápolom, hűségemet a földdel. Metszek, permetezek, vetek, kapirgálok a magam egyedüli örömére. Amíg tehetem, addig vagyok.
S a virág még? Hát nem hagyhatom ki, hogy a magam örömére is ki ne mondjam, gyönyörű nő öle, mely várja, hogy befogadjon. Befogad, simogat, szorongat aztán a csúcson együtt lüktet a  mámoros együttlét után. Ez a virág a vágy, a dús vágy, dús örömök forrása, ami ritkán és kevésnek adódik meg az életben. Talán egyszer-kétszer. Kinek hogyan van a szerencséje. Én nem is tudom, hogy megéltem-e vagy csak a közelébe voltam!
Más dolog, hogy nagy volt a szárazság eddig, de kertünk nagyjából rendben. Talán  nagyon nem vagyok elkésve semmivel. Lassan haladgatok, hiszen az én mozgásommal, állapotommal ez inkább gyógykúra, mint igazi kertészkedés. De hazudjunk kegyesen.
Földben van: cékla, paszternák, borsó, saláta, hagyma, karalábé. Megmetszve a szőlő és a fák. Lemosó permetezés rendben. Eperföldön, a sorok között a lemetszett faágak aprított nyesedékeivel behintve a sorok. Most még kapnak egy kis marhatrágyát (komposztált) és aztán van komposztföldem is, s az is rájön.
2011. december 2.                                              Most már  itt a tél, de  úgy nagyjából rendben a kert.   Két hétig itt volt Ibolya húgom, aki sokat segített. A lehullott falevelek összegyűjtve, elszállítva. Jórészt minden növénymaradvány letakarítva. Még két három fáról kell levágni zavaró, túlnyújtózó ágakat levágni is szükséges. Amikor az idő engedi szeretném apránként helyreállítani a magaságyást is.                    Ez a kép itt egy kis nyárvégi nosztalgia csupán. Most bent szoktam főzicskélni egyszer-kétszer hetente. AHOGY AZ IDŐ ENGEDI mindenképpen élezni, javítani akarom a kerti szerszámokat.
Igen sok fát, ami évek alatt összegyűlt most feldaraboltuk és mehetett a tűzifa pótláshoz. Az utóbbi négy napban, hűbös, fagyos volt az idő. Holnapra jó időt ígérnek. Még a locsoló csövek kin maradt részét kell összetekerni (ha már nem fagy) és elraktározni.
Még mindenképpen szeretnék permetezni- lemosás rézzel.
A magoknak ládát előkészíteni, csíráztatás, palántanevelés.Paradicsom mindenképpen, no és paprika is. Károlyból Ibolya hozott almát és annak a magját is elültetem..
Hát most ennyit. Jó pihenést kert!
2011. október 15.  szombat, hűvösödik az idő. Két napja már, hogy be kellett gyújtani a lakásban.
A napok csak úgy peregnek egymást követően, s a kertbe is ritkábban megyek, mióta elestem és ott feküdtem a földön pár órát, mert nem tudtam felállni csak segítséggel, azóta meggondolom, hogy mikor megyek ki. Lenne még mit tenni azért, de sajnos nem megy, erő kellene!
Most már bejött minden a kamrába. Még kb. 10 kg paradicsom is összejött, meg ugyanannyi paprika, van még padlizsán és cékla, no és ott a paszternákom, s csicsókám. Lehet, hogy nem érdemes "kínlódni vele", de ez más mégis.
Még van kint szőlő a tőkén. Holnap leszedem. Különben még minden teljesen zöld, még itt nem fagyott.
2011. szeptember 12. hétfő és őszies, napos, de ugyancsak szeles az idő...
Ez a nap is itt van, már csak a diófa hordozza termését, de az is lassan potyogtatja a diókat. Még volt  egy vödör szilva a szilvafán, lekerült az is, befőtt és felezett fagyasztott szilva lesz a sorsa. Én szeretem a szilvát, annál is inkább kell szeressem a gyümölcsöt, mert testi állapotom alakulása ugyancsak meghatározza, hogy mit egyek. Cukor semmi, de óvatosan a szilva is elmegy, mert kicsi a fehérje tartalma. Ugyanis a vese miatt azt sem lehet nagyon. Az egyik ehető a másik nem. Ilyen lett az élet.
Készülődés a télre. Az eper egy része úgy néz ki rendben van, a sorok is rendezve, még lesz egy kis gyomtalanítás, takarás a sorok között, aztán erről leveszem a gondom. Még egy kis ágyás eper lesz, mert adva van, arra csak később kerül már sor, mert most egyéb dolgok miatt aligha kerül rá sor. Kinti munka a baromfiudvar kiskapujának cseréje várat még magára, a darásajtót újra cseréltem. Aztán még vannak a gallyak, ágak gyűjtése, darabolása, elégetése esti szalonnasütéskor. A pecsenyesütést most mellőzzük talán, bár lehet grillezni padlizsánt, talán éppen pecsenyezsírban a korongon. Kipróbálom!

Hát ennyit most.
Szép estét!
Termeljünk a magunk egészségére és örömére
Kiment már a divatból a kiskert? Nem hiszem, mert számtalan hasznát, előnyét, szükségességét lehet bizonyítani, s nem is beszélek a kert  és a családi nevelés hasznáról.. Már régóta tartja magát, az a magatartás, hogy egy nagy buli az élet, az állam pedig tartson el! Borzalmasan hibás egy gondolat, pedig holmi szabadgondolkodású körök, ha nem is így csupán áttételesen valójában ezt hirdeti, s lám lehet látni, hogy lassan minden oda.

Növényeink védik egymást. A népi tapasztalat ezt jegyezte fel:
•A bab társa lehet a zeller, a saláta, a retek, a petrezselyem, a padlizsán, a kapor, a karfiol és a cékla, de nem szabad a bab mellé ültetni hagymafélét, édesköményt és borsót.
•A burgonya ideális partnere a zöldbab, a karalábé, a karfiol, a kapor, a káposzta, a spenót, a fokhagyma és a saláta, de nem kedveli a tök, az uborka, a zeller, a paradicsom és a paprika közelségét. A burgonyabogarat leginkább a zöldbab és a fokhagyma űzi el a közeléből.
•A karfiol kívánságlistáján szerepel a bab, a borsó, a cékla, a saláta, a szamóca és a zeller, míg határozottan idegenkedik a káposztától. •A káposzta szereti a pillangós virágú növények közelségét. Kifejezetten előnyös lehet számára, ha salátát ültetsz mellé, mert az száműzi a földibolhákat, a rebarbara pedig megvédi a gyökerét a pusztító golyvával szemben. A káposzta nem szereti a paprika, a paradicsom és a sárgarépa közelségét.
•A paradicsom szinte megkívánja, hogy a közelébe vöröshagymát és fokhagymát ültessenek, de kedveli a babot, a karalábét, a kukoricát, a retket, a spenótot és a sárgarépát is. Ugyanekkor idegenkedik a burgonyától, a borsótól és a tökféléktől.
•A paprika kedvence a zeller és a bazsalikom, de rosszul tűri, ha burgonyát telepítenek a közelébe.
•A sárgarépa védőnövénye a vöröshagyma (kivált a répalégy nem szereti a hagymát), de a káposztán és a céklán kívül mindennel összeültetheted.
Permetlé saját kezűleg! Ha a kiskertedben már megjelentek a kártevők, akkor sem kell lemondanod a vegyszermentes gazdálkodásról. Bár a boltban kapható permetszereknél macerásabb növényi alapanyagokból „ellenanyagot” kotyvasztani, ne add fel elveidet, hanem próbáld ki a következő recepteket!
•A levéltetvek ellen a legjobb orvosság a csalánpermetezés: 10 kg friss csalánt áztass be egy napra 50 liter esővízbe! Ha nem szeretnél élni ezzel a biztos, de nagyon büdös módszerrel, jó megoldás lehet a fák közé ültetett sarkantyúka, mert magához vonzza a tetveket. A zöldbab levéltetve ellen viszont rebarbarafőzettel védekezhetsz. Hetente többször permetezz ezzel a szerrel!
•A kártevő rovarok hatásos ellenszere a kifőtt és kihűlt burgonyalé, míg a kártékony csigák kiváló gyűjtőnövénye a rebarbara.
•Az őszibarackot megtámadó tafrinás levélfodrosodás ellen jó eséllyel küzdhetsz mezeizsurló-főzettel (10 liter vízben áztass 15 dkg szárított füvet), de a tejes víz is hatásos lehet 1 : 1 arányban. A zsurlótea megelőzésként gombás fertőzések kivédésére is alkalmas.
•A szamócaatkát, a szamóca egyik legkártékonyabb ellenségét fokhagymalével teheted ártalmatlanná: 10 liter forrásban lévő vízhez tegyél 70 dkg apróra vágott fokhagymát. A siker érdekében fel kell emelned a leveleket, és alulról is be kell permetezned őket.
•A tarackot csicsóka ültetésével számolhatod fel.
 •A cseresznyelegyet peterakás idején (a virágzás után három héttel) fehérürömteával távolíthatod el. A legyek 20 fok fölött bújnak ki a talajból, kikelésüket vastag mulccsal késleltetheted. •A légykártól a hagymát sárgarépa ültetésével védheted meg. •A drótférgeket félbevágott krumplival gyűjtheted össze, a répaféléket támadó fonálférgeket bársonyvirág telepítésével teheted ártalmatlanná, míg a szamócát mustárral vagy körömvirággal védheted meg a „fonalas” ellenségektől.
•Általános gombaölő szerként bevált a tölgyfakéreg-főzet (1 liter vízben 10 dkg kérget főzzünk meg), és a varádicsvirág főzete (3 dkg virágot 1 liter vízben áztassunk három napig, majd háromszorosra hígítva permetezzük le a gombás részeket). •A lisztharmatra érzékeny növények védőnövénye a mellé ültetett fokhagyma és a sarkantyúka. Az uborka testőre ekkor a bazsalikom, a salátáé a turbolya. Alulról támadó ellenség! Tippek... Bár a vakond hasznos állat, mégis minden kertbarát egyik első számú ellensége. Szabadulj meg tőle humánusan! tovább Vár a veteményes Már nyár végén gondoskodhatsz a késő őszi és a téli vitaminforrásokról. tovább
A komposztálás 5 alapszabálya Nézz be egy fa lehullott levelei alá, és egyből megérted a komposztálás lényegét! A felső réteget még felismerheted, de alatta omlós, földszerű anyagot... tovább
Nem mindegy, hogyan öntözöd a... A pusztító szárazsággal szemben csak rendszeres locsolással védekezhetsz. Találd meg a legjobb módszert! tovább Bevált fegyver szárazság és gyomok... Takard be a kertet mulccsal! Akár aszály, akár az esős időben előtörő gyomáradat sújtja a kertet, segít. tovább

2011. szeptember  4. Mire való a kiskert?
Nem hiszem, hogy nyugdíjas korában az ember néhány dologhoz mennyire kezd még jobban ragaszkodni. Valószínű egy korábbi vágy vagy tudatalatti szándék lesz erőteljesebbé, és követeli életünkben a nagyobb teret. Nálam ilyen a kert. Amikor testi állapotom miatt, már igazán tudok intenzíven, hosszan, kitartóan kertészkedni, ám egyre jobban ragaszkodom hozzá. Elmerengek a csodákon. Hat műanyag zsákba ültettem 8 szem krumplit még valamikor májusban. Sajnos azután közel 3 hétig kórházban voltam, így kimaradt a zsákok öntözése jórészt, s nem tudott nőni a pityóka. Augusztus közepén aztán kibontottuk a zsákokat. Láss csodát! Ízes, zamatos kolompér volt a zsákban: HATVANÖT darab újkrumpli. Mondta is a nejem, kár, hogy nem lett igazán öntözve. No én erre azt mondom, hogy jövőre 10 szem krumplit ültetek, de vigyzák rá, hogy locsoljam (tehát nem fogok kórházba menni!). Bízom a nagyobb termésben, mert nagyon ízlet ez az újkrumpli. Hirtelen ötlettel azért érdemes számvetést készíteni, hogy mit hoztunk be a kertből: kb. 5 főzetre való finom zöldbabot, 10 kg földiepret, 5 köteg zöldhagymát,  tárkonyt frissen és aztán eltettük (fagyasztva és ecetbe), 50 kg cseresznye, 30 kg meggy, 20 kg. körte, 20 kg. alma, 10 kg málna, 1 mázsa őszibarack, főzni való kukorica 1 főzetre, sárgarépa, cékla, zöldpetrezselyem, zeller, saláta, sóska, teának való növények (menta, citromfű, csalán stb rendszeresen adja magát naponta.  No és paradicsom, paprika mindegyikből 5-5 fajta naponta frissen kerül az asztalra.
Hát, van vele baj az igaz, de szerintem a legfőbb dolog a napi torna minden pénzt megér. Pénzben is lehet azért mérni, ha mindezt összszámolom. Igaz kell vetőmag, permetnek való egy nagyon kevés, mert nem szeretem.
Ez a számvetés, s még nem szóltam a padlizsánról. Abból is lesz vagy 20 darab. Szépek már.
Én szeretem a kertet!
2011. szeptember 13.  kedd. Tél előtt...
Be kell valljam őszintén, hogy már néhány napja nem voltam a kertben, inkább a nejem rendezgeti, de nem nagyon örül neki, pedig a minap is örömmel hozott be egy hatalmas tál paprikát, paradicsomot és padlizsánt is egy vederrel. Lassan a kert bezárása jön, bár még minden nagyon szép. A paradicsom (körtealakú, édesóriás és a sárgahúsú)  is szépen termett, így jóízű saját paradicsomot ehettünk). Nincs agyonpermetezve és finomak, zamatosak, húsosak és kellően zaftosak is. Paprikából 6 félénk van, nekünk elég, amit hoz. A padlizsántöveken még egy szedésre való lesz még, de a zöldbabnak már vége lassan. Talán hétfőn lejön egy főzetre való.. A gyümölcsök közül még van szépen szilvánk, és nagyon ízletes fajta. A minap előkerült egy nagyon finom őszibarack is, érett volt és zamatos. Az idén dió is lesz bőven. Mandula nem sok termett, talán 50 szem.
Lassan a télre kell gondolni. Néhány dolgot tervezünk ültetni, mármint gyümölcsfában gondolkodva. (Őszibarack, naspolya, mandula és egrestő, de magos törzsű csakis)

Nincsenek megjegyzések: