2010. május 25., kedd

Betyárvárosban betyárétel

Betyárleves csak úgy betyárosan!

Azt mondják, hogy Orosháza a betyárok központja volt, hiszen a leghíresebb betyárok a Gyopárosi tóban áztatták magukat, űzték ki testükből a csúzt, a reumát és a másféle gyarló betegségeket. A történészek csak tudják, ha már egyszer ezt állítják... De azt is mondogatják, hogy jóféle betyárpörkölteket és leveseket is főztek erre, ami a betyárok ravaszságát ugyancsak növelte, s így egykettőre túljárt a csendőrök eszén. Nemrég olvastam egy betyárlevesről vagyís valaki leírta mai változatát. Ki kell próbálni, hátha jót tesz a mai betyároknak is!
Hozzávalók: 30 dkg sertés hús , 10 dkg valamilyen húsos, füstölt szalonna , 1 db répa , 1 db gyökér ,1 db zeller
1 cs petrezselyem , 1 db zöld paprika , 1 fej hagyma , 1 evőkanál liszt , fél csokor kapor , 15 dkg csiperkegomba
2 paradicsom , 1 dl tejföl ,só ,bors
Elkészítés : A szalonnát felkockázzuk és feltesszük egy lábasban fonnyadni, a hagymát és üvegesre pároljuk, a felkockázott húst hozzáadjuk, megpirítjuk, sózzuk. Hozzáadjuk továbbá a karikára vágott leveszöldséget, a felszeletelt gombát, a hosszába vágott zöldpaprikát. Pirítjuk együtt 2-3 percig, majd felöntjuk 1 liter vízzel. Beletesszük a felvágott paradicsomot és fedő alatt 30 percig főzzük. Közben a tejfölben elkeverjük a lisztet és az apróra vágott kaprot. A levest behabarjuk vele és tovább együtt forraljuk. Ezután jöhet egy jóféle betyárpörkölt. Hátha küld valaki egy ilyen receptet is!

Nincsenek megjegyzések: