2013. augusztus 22., csütörtök

Szabadtűzhely, Kerti party

MITITEI,  MICI 
Én, illetve mi - a következő sajátos receptura alapján készítjük "nagyobb" mennyiségben a miccset:

Elég sokat kisérleteztünk vele, mire végre eltaláltuk a számunkra ideális ízharmóniát. 
Eredetileg, az "ősi" recept alapján háromféle húsból szokás készíteni, de nem hiszem, hogy a mindenféle útszéli árusok Erdély-szerte csakis abból csinálnák. 
Kipróbáltuk a sertés-marha húskeverékekkel (az arányok 1:1; aztán 1:2) ám legvégére a 30 %-os zsírtartalmú sertéshúsnál maradtunk. Egyetlen lényeges dolog, hogy a massza valóban jó zsíros legyen! (Lehet aztán kevéske marhahús-levesbe csípőspaprikát belefőzni, s ebből a léből a húsmasszát keveréskor nedvesíteni, de ez egyáltalán nem szükséges, egyéni izlés kérdése)
Kevés só, zúzott fokhagyma, porított csombor (nálunk borsikafű néven ismert), kevés szódabikarbona, őrölt bors és őrölt kömény kellenek bele, majd az egészet jól összegyúrva (a legjobb megoldás az átdarálás) egy napra hűtőszekrényben pihentetni. 
Másnap (a sütés idejére) a masszából olajos kézzel kis kolbászkákat gyúrni, majd faszénparázs felett rostélyra helyezve szép barnára megsütni - nem hagyva azt, hogy teljes kiszáradásig aszalódjon. 
Mustárral, friss kiflivel vagy bucival, esetleg lágy kenyérrel és jó sörrel az igazi. (mondjuk - az Auchanban néha kapható literes Bürger sör is megteszi)

(Legutóbbi keverésünk /2012.05.30/)- Maga a recept:

- 2,3 kg darált, 30%-os zsírtartalmú sertéshús (az Auchanban akciósan volt) 
- 2 csapott kávéskanál őrölt köménymag 
- 3 csapott kávéskanál őrölt feketebors 
- 3 kávéskanál morzsolt csombor 
- 2 kávéskanál szódabikarbóna 
- 40 gr tisztított, zúzott fokhagyma 
- 4 kávéskanál konyhasó

Az egész masszát alaposan összegyúrva egy napra hűtőszekrényben pihentetni, érlelni. 
Másnap újradarálva aprócska kolbászkákat formázunk belőle (nekem húsdarálóra szerelhető töltőcsövem van, amelyen át már kolbászka-alakra formázottan jön ki, így csak a hosszméretét kell leszabni) 
A kolbászkákat egy kevéske étolajon megforgatjuk és 
- vagy azonnal megsütve fogyasszuk 
- vagy lefagyasztva akár hosszabb időre is eltárolható. 

A "próbasütés" megkóstolásakor egyik erdélyi ismerősöm azt nyilatkozta - "ez Isteni!" 

Nincsenek megjegyzések: