2013. augusztus 21., szerda

KENYÉR

Rozsos kovászos kenyér Évi nénitől recept

Rozsos kovászos kenyér Évi nénitől
hozzávalók 8 főre

elkészítés
  1. Kenyérsütőgép üstjébe kimérjük a hozzávalókat (a megadottakon kívül 3 ek tönkölybúzapehely és 1 ek chia mag szükséges), és dagasztó programra állítjuk. Ha lejárt a program, benne hagyhatjuk, míg majd a duplájára nem kel (ez függ a kovász erősségétől, a liszttől, az időjárástól, stb., de 3-5 óra lehet).
  2. A megkelt tésztát olajos kézzel cipóformára hajtogatjuk, és kiolajozott sütőformába tesszük.
  3. Fóliával lefedve újra kelesztjük, míg duplájára nem nő (2-3 óra).
  4. Tetejét megkenjük egy kevés joghurttal.
  5. Hideg sütőbe tesszük a formában lévő megkelt tésztát. A sütő aljába kevés vizet is készítünk egy edénybe, hogy gőzben sülhessen a kenyér. 180 fokra állítjuk a sütőt hőlégkeverésen, és így kb. 50 perc alatt készre sütjük.
sütési hőfok: 
180°C
sütési mód: 
hőlégkeveréses
tepsi mérete: 
20 cm

Nincsenek megjegyzések: