PODLUPKA
Régi idők emlékét idézi bennem ez a tavaszi étel, amely szerintem nagyon finom.
Adag: 4-6 főre, 100 dkg spenót vagy, 100 dkg sóska vagy 100 dkg káposztalevél vagy, 100 dkg szőlőlevél (karalábé, karfiollevél) vagy ezek keveréke. 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg rizs vagy, 30 dkg hajdina, ízlés szerint só
Habaráshoz: 1 evőkanál citromlé, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint őrölt szerecsendió, ízlés szerint koriander, ízlés szerint bors
Elkészítés:
A forró vízben megmosott rizst vagy hajdinát a vaj felével és annyi vízzel, hogy ellepje, megpároljuk.
A csíkokra vágott zöld leveleket a vaj másik felével, a szétnyomott fokhagymával szintén megpároljuk.
A tejfölt összekeverjük a liszttel, 2 dl vízzel, a citromlével, sóval, fűszerekkel; a zöldségre öntjük és felforraljuk.
A rizst vagy hajdinát egy tűzálló tálba tesszük és lazán összekeverjük a zöldséggel.
Fogyasztás előtt a sütőben átforrósítjuk.
A tetejére sült szalonnából kakastaréjt tehetünk, vagy sült húshoz adhatjuk körítésnek.
Sóskával vagy szőlőkaccsal savanyíthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése