2013. május 15., szerda

Tavasz ételek parádéja

Bodzaszörp
Most van  bodzsa virágzásának ideje. Érdemes megszagolni ezt a virágot (aki nem allergiás erre!) mert csodálatos édes, és bódító illat árad. A szörp is csudajó.
S jut eszembe az orosházi vendéglátás kapcsán, hogy kellemes színfoltja lehetne az orosházi vendégfogadásnak (akár szállodában, akár pasnzióban, akár magánszálláson), ha lenne egy "Orosházi szokás". Ha a vendég elfoglalta szállást kis ajéndékkal köszöntenék. Úgymint:
1.Isten hozta  minálunk, s átadnának egy kis emléklapot, s mellémondjuk egy orosházi gasztrokönyver (Izes Orosházs, Orosházi libalakodalom, Disznótorok Orosházán hajdanán és napjainkban vagy Az a híres orosházi kenyér), aztán izelító kis "katona+ orosházi kenyéren, orosházi sonka vagy kolbász karika. S végül egy pohár orosházi pálinka vagy bodzaszörp, és mindezek mellé egy programajánló füzet Orosházáról. Az ötlet, nem az én találmányom, hanem egyszer Koltón voltunk, s ott így fogadtak. Ott az áfonya volt a sláger (Koltóról könyv,+ faluismertető + pohárka áfonya pálinka, néhány falat szalonnakenyérrel - házikenyér - és áfonydzsem egy falatka kalécson.  jó  hangultatot teremtettek rögtön.
Ez csak úgy eszembe jutott, hátha valakinek tetszik.
De jöjjön a szörp.

A bodza egyébként igen hasznos gyógynövény, A-, B-, és C-vitamint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és flavonoidokat tartalmaz. Kiváló természetes gyógyszer köhögésre, megfázásra, felsõ-légúti fertõzések, láz esetén rendkívül kedvezõ hatású. 
Bodzaszörp
Hozzávalók:
2 l víz
15-20 bodzavirág
2 citrom
1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg kristálycukor)
5 dkg citromsav
Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.
Reméljük neked is sikerül elkészíteni ezt vagy más korábbi receptünket. Készíts róla fotót és oszd meg velünk a facebook oldalunkon.  :)
http://facebook.com/108Magazin

Cukormentes bodzaszörp

Hozzávalók:
  • 3 l víz
  • 3 citrom
  • 45-50 bodzavirág
  • 1 kg cukornak megfelelő édesítő tabletta vagy folyékony édesítő, nyírfacukor
  • 3 ek citromsav
     
A vizet felforraljuk a cukorral és amikor felforrt, beletesszük a citromsavat. A bodzát, ha tiszta helyről szedtük, nem kell megmosni, csak a bogarakat kirázni belőle... 5 literes vödörbe vagy üvegbe tesszük rétegezve a citrommal, ráöntjük a vizet és megkeverjük, majd lefedjük. A kamrába, hűvös helyre tesszük 3 napra. Leszűrjük.
(Én fel szoktam forralni kevéske nátrium-benzonáttal, majd forrón üvegekbe töltöm, és mehet a kamrába. Be lehet forralni akár szirupnak is - azt én nem szoktam.)
1 pohárba 4-6 evőkanállal teszünk. Mennyei frissítő.

Recept II.
Egyszerű ivólé:
5 l-es dunsztos, 1/2 kg cukor 2/3 cs citrompótló (26 gr.-os) 1 citrom felkarikázva, 4-5 bodza + víz. Másnap lehet inni.

Recept III.
Elálló 2:
15 db bodzavirág, 7,5 l víz (de elég lehet 4 l is), 10 dkg borkősav (vagy 4 csomag citrompótló), 2 kávéskanál szalicil, 3 egész citrom karikázva.
24órát állni hagyjuk, majd leszűrjük. 3 kg cukrot keverünk bele (ha savanyúbban szeretitek lehet kevesebb is valamivel), s ha elolvadt üvegbe töltjük. Egész téle eláll , persze ha marad belőle.


Egyéb:
Teának is meg lehet szárítani, az is fini, csak lényeges hogy szárításkor ne kapjon napot, mert akkor rondán megbarnul.
  Hozzávalók 3 db 5l-es üveghez: 8 kg cukor, 9 db citrom, 60g citromsav, 3 kiskanál natrium-benzoát.
Tudom, hogy minden recept azt írja, hogy néhány virág kell egy üvegbe, de NEM! Töménytelen mennyiségű virág kell egy üvegbe. A férjem és a gyerekek szoktak "bodzavadászatra" menni, és legalább 2-3 szatyor bodzát hoznak a 3 üveghez. Annyi kell is bele.
Elkészítése: Egy fazékban karamellizálok 2 kg cukrot, majd ráöntök 3l vizet. Nem kell aggódni, ha hirtelen összeugrik a karamell, majd lassan felolvad. Ezt felforralom. Egy másik fazékban 7l vízhez adok 6kg cukrot, és ezt is felforralom. Amikor kész, akkor összeöntöm a 2 levet. Amíg picit lehűl, addig megmosom a bodzát (nem kell agyon áztatni és mosni!), levágom a virágokat a száráról, majd beleteszem az üvegekbe, úgy, hogylegalább félig legyen minden üveg. Belekarikázom a citromot, beleteszem a citromsavat, a nátrium-benzoátot. Amikor langyosra hűlt a szirup, ráöntöm a bodzára, majd lefedem, és 4 napig így tárolom. 4 nap után leszűröm szűrőn és gézen is, és üvegekbe töltöm. 20 db fél literes üveg kell hozzá. 

Tipp: kb. 1/6 arányban kell higítani, mert nem olyan tömény, mint a bolti műbodza szörpök! Amikor készen van, persze legalább 1 üveggel meg kell kóstolni, ezért sütit is kell sütni mellé...
Télen, amikor isszuk, kancsóban szoktuk higítani, és én teszek bele egy kis friss citromlevet, úgy még finomabb, és frissebb ízű. 



,

Nincsenek megjegyzések: