2013. április 17., szerda

A7 a híres orosházi kenyér és a nagyik csodasüteményei

Az A HÍRES OROSHÁZI KENYÉR... címmel új könyv jelenik mg augusztus 20-ra  kiadásunkban az Orosházi  hagyományok sorozatunkban. (A sorozat eddigi kötetei: Izes Orosháza, Orosházi libalakomía, Orosházi hajdani disznótorok) - a könyvesboltokban kapható Orosházán.
- Miről szól az új könyv - amely már készen áll a nyomdai munkákra, csak a reklámok helyezése van még hátra.?
- Orosháza egykoron híres volt kenyeréről, amit Gémes Ferenc molnár és vállalkozó, a helyi sütőasszonyok bevonásával olyan magas szintre emelt, hogy Európa fele ízlelgette, a Gémes-féle boltokban Brassótól egészen Csehországig. Ez a kenyér az orosházi házikenyér ipoarosított változata volt. Nos ennek a titkát kerestük, s közben kikerekedett a kenyérsütés minden titka.
A  könyv második r
észe a nagymamák  süzteményeiből válogatás, leginkább a kelttészták sorakoznak benne.
- Mi volt a titok?
- A  komlóspár adta  a zamatot, a finomságát pedig az a hosszas folyamat, hogy ez a kenyér másfél nap alatt lett kész. A lassúság itt erény lett!
- Megjelenés hagyományőrzés is?
- Igen, mert az orosházi emlékeket rögzítettük, továbbá bemutatjuk a pékekek, s szándékunk a mai mesterséggyakorlók bemutatása. A cégek, vállalkozűások be,mutatkozhatnak a könyvben, most igen kedvező reklámajánlatokkal állunk rendelkezésükre..
Várjuk a jelentkezőket!

Nincsenek megjegyzések: