Orosháza ízei a Csabai Kolbászfesztiválon
Papp János
2010. október 29., péntek 21:58 Módosítva: 2010. október 30., szombat 09:21
A Csabai Rendezvényszervező Kft. és Orosháza Önkormányzata látta vendégül a nagyközönséget pénteken, a Csabai Kolbászfesztiválon, ahol gazdag programmal kedveskedtek a látogatóknak. Természetesen bemutatták Orosháza nevezetes gasztronómiai termékeit, és megmutatták a kolbászkészítés folyamatát az alapanyagtól a végtermékig.
Délelőtt tíz órakor az Orosházi Fúvózenekar térzenéjével – K. Tóth László vezényletével – indult a nap, majd ezt követően az „Orosházi disznóvágás” program vette kezdetét, melyet az Orosházi Gazdakör Kolbászklubja mutatott be Nagy László élvezetes kommentálása mellett. A szakértő elmondta: Orosházán a vágásra szánt sertést hagyományos hízlalással nevelik fel a kívánt, legalább két mázsás vágósúlyig. Levágás után gázzal pörzsölik, kaparják, tisztítják, mossák, majd bontják, darabolják, osztályozzák a sertés minden porcikáját aszerint, hogy milyen konyhakész portéka lesz belőle.
Kolbászkészítők: Sándor László, Szilasi H. Tamás, Viczián János, dr. Muntyán János, Kovács Imre
A kolbásznak való húst nagy gondossággal készítik elő a darálásra, fűszerezésre. Természetesen a mester elárulta az orosházi kolbász receptjét is. Íme: 70% kiváló minőségű sertéshús, 30% zsírszalonna, ehhez tíz kilónként adnak 2 dkg sót, 2,5 dkg édes- és 0,5 dkg erős paprikát, 2 dkg köményt, ízlés szerint fokhagymát, borsot. Az összetevőket egybegyúrják, és ezt követően vékony- vagy vastagbélbe töltik.
Csizmadia Ibolya alpolgármester kínálja a kolbászt
Nem csak beszéltek a kolbászkészítésről az orosháziak, meg is lehetett kóstolni a finom sültkolbászt, melyet az előzőnap készítettek, direkt a vendégek megkínálására. Képeink illusztrálják: kígyózó sorokban várták a látogatók, hogy megízlelhessék a házias ízű kolbászt.
Szilasi Lajos zsíros-hagymás kenyeret kóstoltat
A kolbászbemutató, mint főattrakció mellett megcsodálhattuk és megkóstolhattuk az orosházi kenyér különböző fajtáit. A bemutatott kenyérfajták Asztalos László pékmester műhelyéből, a Csizmadia pékségből, valamint a Szilasi pékség üzemeiből származtak. Különös sikert aratott Szilasi Lajos „Alföldi Szilasi Parasztkenyér” elnevezésű védett megjelölésű terméke, melyet disznózsíros kenyér/lilahagyma kombináció formájában lehetett megízlelni a nagyközönség megelégedésére.
Dupsi Gyöngyi pásztortarhonyát kínál
Az orosházi termékek sorában kiállított a húsz éves Dupsi Száraztészta üzem is. Bemutatták a kifűzni való tészták közül a tarhonyát, a széles metélteket, a nagykocka féléket. Leveles tésztáik közül a csiga, az eperkocka, a cérnametélt típusokat. Dupsi Józsefék száraztésztái közül 2004-ben a tarhonya megkapta a „Kézműves remekek” díjat, melyből ezen a napon pásztortarhonya készült, amit persze szétmértek a látogatók között.
Az "OROS-SÜTI" Tésztaipari Kft. standján széles választék tárult a kíváncsi szemek elé. Polgár Kálmánné ügyvezetőtől megtudtuk: a cég 1980 óta foglalkozik gyorsfagyasztott tésztatermékek gyártásával. Már a kezdetek óta kézzel készítették a termékeiket. 1982-ben kezdték meg a gyorsfagyasztott torták gyártását. Első termékünk a Ribizlis túrókrémtorta volt. Ezt követte a Csokoládé és Almatorta, valamint a McDonald's gyorsétterem-lánc számára kifejlesztett születésnapi torták. Ma széles kínálatukkal (pl. 24 féle tortájukkal) meghatározók a nagyobb kereskedelmi láncok beszállítói között. Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegyet viselik gyorsfagyasztott élelmiszereik.
Tóth Bálint csiramálé terméküket mutatja be
Dédszüleink korából származó hagyományt idézett fel Tóth Bálint a Dimenzió- Absztrakt Bt.tulajdonosa, amikor csiramálé édességgel kínálta az érdeklődőket. A családi vállalkozás fő profilja a csíramálé gyártása. Orosházán és környékén különböző rendezvényeken vesznek részt, ahol mindenkinek lehetősége nyílik, hogy megismerje a csíramálét és annak jótékony hatásait. A fesztiválon is örömmel fogyasztották a látogatók e különlegességet.
Sípos László Róbert libamáj-termékekkel
A nagy kiállítók közül a MERIAN Foods Kft. mutatta be eddig is elismert termékeit:krémkonzerv, libamáj készítmény, libamájblokk, libamájparfé, libamájpástétom elnevezésű portékáit. Sipos László Róbert dél-magyarországi területi vezető arról tájékoztatott bennünket, hogy nem egy gyártmányuk nyert termékversenyt, vagy csomagolási nagydíjat.
A színes és hangulatos napon részt vett a város több vezetője is. Dr. Dancsó József polgármester (kérdésre válaszolva) elmondta: Orosháza február óta tervezi, hogy a gazdakör és a kolbászklub együttesen bemutatkozik a Békéscsabai Kolbászfesztiválon. Örömmel tettek eleget a rendezők felkérésének, s díszvendégként vállalták, megismertetik a fesztiválközönséggel a város gasztronómiai remekeit.
Dr. Dancsó József is segít az orosházi kolbászkészítőknek
Életképek a kolbászfesztiválról:
Szilasi H. Tamás a hagyományos pörzsölést mutatja be a közönségnek
A megtisztított sertés húsát fedarabolják
Józsa Mihály műsorvezető bemutatja a fesztivál résztvevőinek Kasza Béla zenekarát
Kapós volt az orosházi kolbász
Házias készítésű termékek az kolbászklub bemutató asztalán
Kitett magáért gazdakör csapata
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése