2012. szeptember 8., szombat

Ezt írják!

A borravalóról
Nem kötelező, mégis szinte a legtöbb helyen elvárják a borravalót. Az éttermekben például a hivatalos árnál 10-15 százalékkal szokás többet adni, de mindenki maga dönti el, ad-e egyáltalán. Megyénkben azonban nem jellemző, hogy sok baksishoz jutnának a pincérek vagy akár a taxisok.

/2011-09-02/
Forrás: szoljon.hu - Békési Brigitta

Csak akkor szoktam borravalót adni az éttermekben, ha elégedett vagyok a kiszolgálással — kezdte a szolnoki Kissné Ladányi  Orsolya. — A párommal nem mindig egyezünk, hiszen ő egy nyolcezer forintos vacsorára még kétezer forintot ráfizet vagy hozzáírat a számlához még egy üveg italt. Ezzel szemben én ötszáz forintos borravalót is épp elegendőnek tartanék — árulta el.
A harmincas évei közepén járó Cakó Lívia is ad olykor borravalót, de nem sokat. — Ha taxival megyek, általában hozzászámolok még valamennyit a számlán látható összeghez, de megmondom őszintén, a lehető legkevesebbet — fejtette ki véleményét a jászberényi lány. A kozmetikusnál, ha négyezer-ötszáz forintot kérnek Líviától, akkor ő mindig ötezret ad. Azaz ötszáz forinttal többet.
Ha nem adok borravalót, akkor lesújtó pillantások kereszttüzében távozhatok a helyszínről, legyen szó étteremről, fodrászról vagy akár csak egy taxiról — mondta Lívia. — A baksis, bár nem kötelező, hozzátartozik az élethez és igenis elvárják azt a szolgáltatók. Ha legközelebb is ugyanott szeretném igénybe venni az adott szolgáltatást, ahol korábban jártam, akkor jobban teszem, ha adom az áfa és adómentes borravalót. Tíz számlából, jó ha egyen lehet "felszolgálási díjat" kiszámlázva látni. A fodrász se ad számlát, a kozmetikus sem. Persze csak miután kifaggattak, hogy nem az APEH-nél dolgozom-e.
Megkérdeztük a másik oldalon állókat, vajon ők is hasonlóképpen gondolkodnak-e.
Borravaló? Viccel? Sokszor örülünk, ha a viteldíjat ki tudják fizetni az utasok. Hiszen előfordul, hogy öt-tíz forinttal kevesebbet adnak egy fuvarért — számolt be Tóth Sándor, az egyik szolnoki taxitársaság elnöke. — Ritkább esetben van példa arra, hogy például 580 forint helyett 600 forintot fizetnek és ideadják a húsz forint borravalót — tette hozzá. Tovább...

Nincsenek megjegyzések: