2011. szeptember 14., szerda

Orosháza tortája 2011

Orosházi túróslepény-torta
Egy kisváros hangulatának része, ha van egy jónevű cukrászdája, süteményes boltja, vendéglője, kávéháza. Orosházán a 80-as évek derekától többek között a Dózsa György utcai Rétesbolt vívta ki
magának azt a rangot, hogy nem csupán hangulatos, hanem
különleges ízeiről is hírességé legyen a városnak. A Rétesboltot a
Káposzta család működteti kiváló érzékkel.
Mi a bolt titka, mi a hírnév rejtélye?
Valójában családi hagyományra épül
az egész vállalkozásuk, a mostani boltot is a szülők indították el a 80-as évek elején, amikor visszaadták a korábban államosított házukat. Ők aztán folytatni kezdték az 1920-as években épült családi házban lévő üzletben a kereskedést, de váltottak. A húsárú helyébe a sütemény lépett elő. A Káposzta család az orosházi népi gasztronómiára épülő süteményekkel kezdett foglalkozni, s így született a Rétesbolt.
Az id én az üzletet bővítették, s gondolták, hogy az orosházi városmarketinghez kapcsolódva újdonsággal lépnek a közönség elé, s augusztus 20-ra legyen egy sütemény-újdonság is a városban. Ez lett Orosháza tortája.
Gelegonyáné Káposzta Éva és leányai az ötlettel megkeresték Károlyi Fülöp Béla tanár-írót, aki több könyvet írt meg többek között Orosháza gasztronómiájáról is, hogy segítsen. Hosszan beszélgettek, sokmindent felidéztek, aztán Fülöp Béla azt mondta:”Ennek a vidéknek a leghíresebb tanyasi kemencés étele a túrós lepény volt. Mesélték, hogy egykoron az orosházi piacon, a túró és tejföl mellett egy garabolyban ott várta a vevőket (megrendelőket) a vászonkendőbe csomagolt, meleg túrós lepény is, amit Eszti mamák hoztak be a városba a tanyáról. Sőt még mese is született a pünkösdi harmattal sütött túrós lepényről, hát ez legyen a város tortája.”
Úgy mondták egykoron, hogy az igazi túrós lepény nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, no és persze a kemence melegében, és a háziasszonyok tésztaszeretetében. Íme, így készült a Szikháton a tanyán:” Kell hozzá: 1 kg liszt, fél kg zsír, 9 egész tojás, só, 1 kiló édes tehéntúró, tejföl szükség szerint, 1 liter tej, esetleg cukor, aki szereti Egy kiló lisztet tegyünk deszkára, azután fél kilónyi zsírt dörzsöljünk el a liszttel; tegyünk a lisztbe három egész tojást és egy fél kávéskanál sót; ha kissé kemény lenne a tészta, annyi tejfelt is tehetünk belé, hogy összegyúrás után könnyen el lehessen a deszkán nyújtani; még pedig igen vékonyra nyújtsuk; egy jó késfoknyinál vastagabb ne legyen. Tegyük a kinyújtott tésztát tepsibe, készítsünk reá tölteléket így: tálba tegyünk egy kilónyi édes tehéntúrót, törjük azt jól el néhány kanál tejjel és kevés sóval és egy bádogkanál liszttel együtt, úgy, hogy lágy legyen a túró és a tésztára rá kenhető. Akkor tegyük a tepsiben levő tésztára, és egyenlően terítsük el a tésztán a túrót; a tészta szélét köröskörül egy külön e célra elvett darabbal koszorúzva szegjük be, ujjunkkal csipegessük meg, úgy hogy csinos koszorú formát nyerjen a tészta széle, és ne ömölhessen ki rajta a tésztára tett hideg töltelék. A túró felébe öntünk egy liter tejfelt, melybe előbb hat egész tojást és kevés sót bele habartunk. Tegyük a tésztát csendes tűznél a sütőbe, hogy lassan átsülhessen, és kissé megaludjon és piruljon rajta a tejfel. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, de hagyjuk benne tálalásig a tepsiben, mert csak akkor lehet ott bent a tepsiben csinos nagy kockákba felvagdalni, ha kissé kihűlt; megcukrozni nem kell, mert nem szokás, de cukrozva is igen jó tészta.”
Ez lett az alapja az új süteménynek, vagyis azt mondtuk:” Orosháza tortája legyen a túrós lepény torta. Káposzta Éva és lányai, no meg az üzletasszony édesanyja hozzákezdtek a gyakorlati megvalósításhoz. Kész lett. Kóstolták, megmutatták, s rábólintottunk, hogy ez az!
A torta készítése
pedig így történt: pitetészta-talpra kerül egy sor zselés gyümölcsréteg, arra egy réteg krém, s aztán rá a túróslepény lényege a tejföllel elkevert friss tehéntúró. Tetejére tejföl, s kisütjük, Aszaltszilvával, gyümóölccsel díszítik.
S lám elkészült, meghívták a város érdeklődőit a kóstolóra, hiszen ekkor 2011. augusztus 13-án nyitották meg a Rétesbolt teraszát. A tortát dr. Dancsó József polgármester szelte fel, a torta és az orosházi túrós lepény meséjét Fülöp Béla mondotta el a több mint 300 fős közönségnek, hiszen több mint 400 szelet tortát kínáltak az érdeklődőknek De volt aki kétszer is vett. El kell menni, meg kell kóstolni..

(fübé)

Nincsenek megjegyzések: