2011. október 8., szombat

Őszi ételek - Szőlőleves


Orosházi szőlőleves
Naponta teszi fel nejem a kérdést, nos mit eszünk ma. Komolyan veszem, s mivel úgyis válogatott ételeket ehetek, (cukormentesen és a fehérjével is csínján kell bánnom), hát akkor alkossunk. Érik a kertben a szőlő. Van ergy tő a kert végében, ráfutott a kerítésre és a kamrára is, gyerekkorom ízést hordozza, ez az otelló. Szép kék szőlő, ízes és zamatos, mielőtt java a cefrébe menne, kóstoljuk meg. főzzünk valamit. (Ez a szőlő hivatalosan már nincs, kiírtásra ítélték, mert bora állítólag magasabb mennyiségű etylalkoholt tartalmaz!) A kiskertekben még található, mert igen zamatos
gyümölcs.
Itt van mindjárt a szőlőleves. Keresgéltem találtam is, de én mást akartam. Hát lett más! Ez az orosházi szőlőleves, így neveztem el. Érdemes megkóstolni. Egyszerű és nagyszerű!
Hozzávalók: 2-3 fürt szőlő leszemezve és alaposan megmosva és lecsepegtetve. 1 marék friss mentalevél, 3 evőkanál liszt, só, cukor (édesítő), 1 citrom leve, 2 dl tejszín.
A mentalevelet alaposan megmossuk, durván feldaraboljuk és 4 liter vízben főni tesszük (ez az alaplé vagyis mentatea). Két-három percet lobbanjon csupán, aztán egy fél órát álljon, majd szűrjük le a levet.
A szőlőt leszemezzük, megmossuk, lecsepegtetjük, a mentás alaplébe tesszük, 1 kiskanál sót adunk hozzá, édesítjük ízlés szerint, s egy citrom kifacsart levét is hozzáadjuk. Pár percig főzzük, aztán besűrítjük. A lisztet a tejszínnel, ha kell még kevés vízzel , a meleg levessel alaposan elkeverjük a habverővel, majd folytonos kavargatás mellett a leveshez öntjük. Egy-két percig összeforraljuk. Készíthetünk habgaluskát, s beleszaggatjuk, aztán tálaljuk. édesíteni is lehet, ízlés szerint.
Hűtőszekrényben tartva, másnap hidegen is tálalható, de akkor a habgaluskát külön főzzük meg, s a tányérba tesszük.Érdemes kipróbálni.
Aki már megkóstolta: ízlett nekik!

Nincsenek megjegyzések: