2011. április 28., csütörtök

Minden napra más leves

A levesekről....
Kenyérleves
Azt regélik, hogy a leves a 17-18. században lett általános. Mások úgy tartják, hogya legősibb ételformánk egyike, amikor a fortyogó vizbe ezt meg azt (zöldséget), húsdarabokat, gabonamagvakat összefőztek, és látták, hogy az jó. Jobb, mint a nyersen marcangolt hús, persze azt is sütötték inkább... Én azt tudom, hogy egész életemben, jártomban keltemben a Kárpát-medencében a magyaroknál mindig levessel kezdődött a főétkezés. Ha betegecske volt az ember, akkor estére is jól esett egy kis leveske. A magyar népmesékben is ott van a híres "köleves", ami ugyancsak csillapíthatta az étvágyat. No persze nem a kődarabokra kell gondolni, hanem az edénybe dobták bele a tüzön megforrosított köveket, s így főztek, ha nem volt a lángnak ellenálló fazék éppen kéznél. Bár Öveges professzor úr egyik kísérletében bebizonyította, hogy papírból hajtogatott tasakban is lehet főzni, mert a benne lévő víz nem engedi megégni a papíredényt. Persze, mikor már javában működtek a gölöncsérek ( fazekasok), akkor az agyagedényben már bármit meg lehetett főzni.
A lényeg az, hogy a régi időkben a leves fontos része volt napjában az étkezésnek, még a lakomák is levessel kezdődnek.
Most az első levessorozatban azt gondoltam, hogy olyan régi-régi recepteket adok közre, amit ma már nem főznek, de érdemes lenne megkóstolni. Ezek a levesek még dédnagyanyáink idejéből valók.
Kenyérleves
"Végy egy darab jó házikenyeret, vágd vékony szeletekre, tégy lábasba kevés zsírt, pirítsd meg benne apróra vágott vereshagymát, tedd bele a kenyeret, és pirítsd meg szintén. Azután önts reá kevés levest vagy vizet, melyet vékony rántással feleresztettél. Tégy bele sót, borsot, karikára vagdalt kolbászt, üss bele minden személyre egy tojást. Tálaláskor tejföl jön bele."
(Elmondta Szabó Margit 89 éves orosházi asszony, akinek még a nagymamája főzte ezt a levest, s mondta:" Hej de finom volt. Ma ki tudna nekem ilyet főzni! Pedig ebben az életemben még szeretnék ilyen kenyérlevest enni! Hát megfőztük! S bevittük a kórházba neki. harmadnapra haza is jött!)

Nincsenek megjegyzések: