2011. január 17., hétfő

Orosházi finomságok


Csíramálé
Már Jókai Mór is dícsérte, mert ismerte a csíramálét, amely búzából készül, sazt tartják róla, hogy egészségvédő, javító szerepe is van. Ezt olovastam egy blogbejegyzésen:
"Újrafelfedezése leginkább annak köszönhető, hogy számos hasznos anyagot tartalmaz, ami élettani szempontból igen értékessé teszi. Fellehető benne vas, B1-, B6- és B12-vitamin, valamint kisebb mennyiségben tartalmaz még A- és K-vitamint. Más búzacsíra-készítményekhez hasonlóan a málé is könnyen emészthető, salaktalanítja a szervezetet és erősíti az immunrendszert, illetve jó
szolgálatot tesz a rák megelőzésében. Máléra fel tehát! "
Egykoron szinte az egész országban ismert volt, a hagyomány szerint Orosházára a zombai ősök hozták magukkal az ismeretét, s lett itt iselterjedt. Orosházán a csíramálé kultuszát ma is ápolják, hiszen vállalkozások alakultak ennek gyártására, sütésére, forgalmazására, s piacon, üzletekben kapható is. Kétféle csíramálé kapható eddigi ismereteim szerint Orosházán. Az egyiket Orosházán készítik az Árpád utcában (ez a természetesebb szerintem), s a piacon időnként kapható szentesi csíramálé, amelyben van hozzáadott cukor is. (Szerintem ez nem annyira autentikus, de lehet az is vidéke válogatja. Ettől lesz szentesi a csíramálé.).
A csíramálé Orosházán így készül:
A búzát kicsíráztatják. Majd húsdarálón ledarálják, így kapják a csírás búzából a búzalét, amit liszttel összegyúrnak, ami keményebb, s ez kerül a tepsi aljára. A lé
másik feléből liszttel híg palacsintatészta sűrűségű tésztát kevertek, ezt a tepsiben lévő alapra ráterítettek. Aztán mintegy 3 órán lassű tüzön sütötték a kemencében. Mikor teljesen megsült akkor a cukor feljön a tészta tetejére, s kocsonyás lesz, mintha méz lenne rajta. Amikor kihűlt feldarabolják és fogyasztják. Kanállal eszi a csíramálét az ember, hogy minél több vitamint vegyen magához.( Lásd még az Amadeus Kávéház kötet Csíramálé novelláját.)
Különben valóban finom téli csemege.



2 megjegyzés:

Barbara írta...

én azt szeretném kérdezni h ezt a csiramálét hol lehet kapni szentesen, mert mikor megkóstoltam Orosházán nekem nagyon ízlett...

Fülöp Béla (Károlyi) írta...

Kedves Barbara! Szentesen nem tudjuk, hogy laknak, de utánanézünk, s valamikor feltesszük a blogra. Figyelni kell a megjegyzést, mert itt fogom közölni.