Valamilyen módra
Ambassador módra : (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve.
Angolosan : Hús, zöldség: az előbbi félig átsütve, kissé véresen, az utóbbi főzve, forrón, vajjal tálalva.
Aumale módra :Füstölt- nyelvet, sonkát, hideg sültet (esetleg disznóhúst), füstölt szalonnát apróra vágunk, összekeverjük apró kockára vágott, párolt sárgarépával, petrezselyem zöldjével, 2 tojás sárgájával, tejföllel. Megsózzuk és borsozzuk, megkenjük vele a borjúcomb szeleteket. Azután összetekerjük őket, cérnával átkötjük és forró zsírban, födő alatt megpároljuk. Mikor megpuhultak, kiszedjük, levesszük róluk a cérnát. A levébe belehabarunk egy kevés lisztet, egy kis paprikát, felforraljuk, tejföllel ízesítjük és ráöntjük a húsra.
Bácskai módra : Pörkölt jellegű hús, sok friss zöldpaprikával és paradicsommal együtt párolva.
Bakonyi módon : Tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
Bartalis módra :Ha halászlé, paradicsompürével, vörösborral és cseresznyepaprikával.
Batthyány módra : Hagymával pirított rizs, erőlevesben párolva és vajjal dúsítva.
Bearni módon : bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással
Bordói módra : Vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült
Böllér módra : Valamilyen belsőséggel keverve.
Breton módra : Babbal és paradicsommal.
Budapest módra : Libamájas, gombás, füstölt szalonnás, zöldborsós, pörköltlével összefogott ragu.
Burgundi módra : Vörösborral, vagy burgundi körettel (húsos szalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)
Cabernet módra : Vörösborral és karamellel.
Cádizi módra : Amit sonkával készítenek
Cavour módra : A zsemlyemorzsát összekeverjük a reszelt sajttal) és zsírban vagy vajban hirtelen kisütjük a panírozott hússzeleteket. Szardellamártást és paradicsomsalátát, meg spagettit tálalunk melléje.
Cecei módra : Chipolata módra készült raguval, zöldpaprikával.
Chipolata módra : Gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval
Cigány- módra :Sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Cobalt módra : Borsos és erős chilipaprikás lében.
Colbert módon :(ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva, majd vajjal megpirítva
Corneille módra : Egybesült hús narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel szórva.
Creol módon :(ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával
Csabai módra :(rendszerint) füstölt kolbásszal készült
Cseh módra : Ha fácán vagdalt sertéshússal, finomra vágott majoránnával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, egy kis sóval, borssal, paprikával (esetleg - ha van - szarvasgombával) alaposan megtöltve, egy kis brandyvel meglocsolva.
Dalmát módra : Hagymával, vörösborral sütött, párolt zöldpaprika.
Debreceni módra : (legtöbbször) füstölt kolbásszal készült
Dorozsmai módra : (ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
Dubarry módon : Kelvirággal, karfiollal készítve.
Dunai módra : (ha halászlé) tésztával tálalva.
Elisabeth Taylor módra : (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
Elzászi módra : (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
Erdélyi módra : (általában) tárkonyos.
Erdészné (erdész) módra : (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
Esterházy módra : (ha rostélyos vagy szűzérme) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva.
Északi módra : Metéltre vágott csirkehússal és zöldségekkel, citromlével és cukorral ízesítve
Florentin módra : (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
Fortuna módra :Konyakkal ás pezsgővel flambirozva, pirított petrezselymes gombával, pirított kalácsszeletre tálalva
Franciásan : (ha máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve
Frankfurti módra : Virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült
Giuseppe módra : (ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva
Godard módon : (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
Gurmand módra : Fürjtojással
Gyurcsi módra : Mindenféle pályinkával, tökkel, csípős paprikával
Hasé : vagdalt.
Hawaii módra : Ananásszal készült.
Hentes (hentesné) módra : Sonkával, szalonnával, ecetes uborkával készült
Holstein módra : Tükörtojással.
Josephine módra : Ha főzött gyümölcs, tejberizsre helyezve, cukorral meghintve, és meglocsolva málnasziruppal.
Jóasszony módra : A szakács fantáziája szerint minden jó, ami a konyhában található.
Juan módra : Forrázott csipős és paradicsompaprika-saláta, tojással, petrezselyemmel és olajbogyóval ízesítve
Julienne módra : Hajszálvékony szálakra szeletelt zöldséggel tálalva.
Kalocsai módon : Sonkával., paprikával (és paprikával :)
Kantoni módra : (ha kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült
Károlyi- módra : (ha savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve
Kassai módra : Sonkával készült
Kecskeméti módra : (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
Kedvessy módra : (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással. Ha natúr vadsült: gombával, krutonnal, tejszínes, fehérboros, konyakos, citromos mártással.
Kertészné módon : Vegyes zöldséggel
Konzumé: erőleves
Korhely módra : Rendszerint savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült. Ha halászlé, akkor babérlevéllel
Kossuth módra : (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
Kruton : pirított zsemleszelet.
Lyoni módra : Sült hagymával.
Macedón módra : Paradicsomos mártással locsolgatva
Madras módra : Fűszeres olajjal
Magyaros : Lecsós (esetleg pörköltes).
Makói módra : Rendszerint hagymás.
Marschal módon : (ha máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal
Medici módra : (ha bélszínszelet) choron mártással (azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve
Mészáros módra : (ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval
Mexikói módra : (rendszerint) chilis vagy kukoricás
Milánói módon : (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal
Murat módon : (ha borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva
Napóleon módra : Sült gyümölcs, szósszal leöntve
Nelson módra : Párolt zöldborsóval
Normandiai módra : (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült
Olimpikon módra : Tejszínes zöldséges öntettel
Orly módon : Sörtésztába mártva és kisütve
Örmény módra : Hússzeletek hagymás, gombás öntettel
Papp módra : Ha sült hal, zöldségraguval, paprikás mártással, sült hagymával, tartármártással.
Parasztosan : (rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)
Párizsiasan : Lisztbe és felvert tojásba bundázva
Pármai módra : A darabolt húsokat (pl. borjú, sertésborda) és szárnyasokat tojásba és sajtba bundázzák, olajban kisütik, majd paradicsommártással tálalják. (Párma - város Olaszországban)
Parmentier módra : A sült burgonyát finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával meghintik. Sült húsok (pl. bélszínszeletek) mellé adják körítésnek. (Antoine Parmentier a XVIII. században ő terjesztette el a burgonyát Franciaországban)
Pekingi módra : (ha kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik
Pékné módra : Hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve
Petőfi módra :A vegyes zöldséggel, paprikával ízesített lében megpárolt marhafelsál szeleteket a zöldséges raguval befedik, és pirított burgonyával tálalják.
Pincemester módra : Vastag bélszínszeleteket sózzák, babérlevél darabkákkal ízesítik, és faszénparázson mindkét oldalát megsütik. Libazsírban sült hasábburgonyával, salátával és fokhagymás pirítóssal kínálják.
Pompadour módra : (ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva
Prágai módra : Frissensülteket (főként borjú- és sertéssültet) rántottával, sonkával vagy császárszalonnával beborítják, pecsenyelével meglocsolják, pirított burgonyával és fejes salátával tálalják.
Rác módra : Füstölt szalonnával és tejföllel
Részeges módra : Valamilyen szesszel készült
Roastbeef : marhasült
Rolád : tekercs
Rossini módra : Libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással, (ha bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával díszítve
Royal módon : díszítve
Rozmeberki módra : Hagymához hozzáadjuk a gombát (ha friss, akkor pároljuk), kevés kaprot, tejszínt, citromlevet, kis cukrot. Így főzzük. Legvégül sózzuk. Ezt a mártást öntjük a ponty alá.
Római módra : Ha articsóka, petrezselyemzölddel, fokhagymával töltve, kevés mentával, olívaolajjal, sóval ízesítve
Rózsa Sándor módra : A húst csíkokra vágjuk, hagymás zsíron pároljuk. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük.
Rumpsteak : hátszínszelet
Séra módra : Ha máj, hagymával, fokhagymával dinsztelve, fehér és fekete borssal ízesítve (Séra Judit asztaliteniszező után)
Sir Henri módra : Kukoricás, pisztáciás vagdalt hússal töltve
Sobri Jóska módra : Ha halászlé, paradicsommal, zöld- és cseresznyepaprikával, gyufatésztával.
Stefánia módon : Főtt tojással töltve
Strasbourgi módra : Libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült
Svéd módra : Zöldséges, tejszínes mártásban
Szapáry módra : (ha máj) vesével és velővel
Széchenyi módra : (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással
Szecsuani módra : (ha kínai konyhai irányzat) csípős jellegű
Szegedi módra : (ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével
Székely módra : (rendszerint) savanyú káposztával készült, esetleg tárkonyosan
Szentgyörgyi módon : (ha sűlthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Sztroganoff módra : (ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve
Szudáni módra : Joghurtos, ecetes, olajos salátaöntet, borssal, zöldhagymával és fokhagymával ízesítve.
Szuvarov módra : Cserépedényben sült, nyers libamájjal és a szarvasgombákkal (amelyeket előzőleg konyakban pácoltunk és vajon megpirítottunk) töltött húsféleség.
Tavasziasan : Párolt vegyes zöldséggel
Tiszai módra : (ha halászlé) tésztával tálalt
Tokaji módra : Borral készült
Tournedos : bélszínszelet
Udvarmester módra : (ha sült) fűszeres vajjal tálalva
Ukrán módra : Hámozatlan céklával megfőzve, kevés cukorral, ecettel és tejföllel ízesítve. A húst tálaláskor kockára vágva tesszük a tálba.
Vadász módra : Májjal, gombával és barna mártással.
Valenciai módra : Narancshéjjal, narancslével és Sherryvel készítve
Vesztfáliai módon : (ha sült) sült sonkával és madeira mártással
Victor Hugo módra : (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon : (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Wellington módra : (ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson módra : (ha sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
Zóna : kisadag
Forrás:ITT
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése