2011. január 19., szerda

Valamilyen módra készült ételek

Valamilyen módra
Ambassador módra : (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve.

Angolosan : Hús, zöldség: az előbbi félig átsütve, kissé véresen, az utóbbi főzve, forrón, vajjal tálalva.

Aumale módra :Füstölt- nyelvet, sonkát, hideg sültet (esetleg disznóhúst), füstölt szalonnát apróra vágunk, összekeverjük apró kockára vágott, párolt sárgarépával, petrezselyem zöldjével, 2 tojás sárgájával, tejföllel. Megsózzuk és borsozzuk, megkenjük vele a borjúcomb szeleteket. Azután összetekerjük őket, cérnával átkötjük és forró zsírban, födő alatt megpároljuk. Mikor megpuhultak, kiszedjük, levesszük róluk a cérnát. A levébe belehabarunk egy kevés lisztet, egy kis paprikát, felforraljuk, tejföllel ízesítjük és ráöntjük a húsra.

Bácskai módra : Pörkölt jellegű hús, sok friss zöldpaprikával és paradicsommal együtt párolva.

Bakonyi módon : Tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással

Bartalis módra :Ha halászlé, paradicsompürével, vörösborral és cseresznyepaprikával.

Batthyány módra : Hagymával pirított rizs, erőlevesben párolva és vajjal dúsítva.

Bearni módon : bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással

Bordói módra : Vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült

Böllér módra : Valamilyen belsőséggel keverve.

Breton módra : Babbal és paradicsommal.

Budapest módra : Libamájas, gombás, füstölt szalonnás, zöldborsós, pörköltlével összefogott ragu.

Burgundi módra : Vörösborral, vagy burgundi körettel (húsos szalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)

Cabernet módra : Vörösborral és karamellel.

Cádizi módra : Amit sonkával készítenek

Cavour módra : A zsemlyemorzsát összekeverjük a reszelt sajttal) és zsírban vagy vajban hirtelen kisütjük a panírozott hússzeleteket. Szardellamártást és paradicsomsalátát, meg spagettit tálalunk melléje.

Cecei módra : Chipolata módra készült raguval, zöldpaprikával.

Chipolata módra : Gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval

Cigány- módra :Sültszalonna-kakastaréjjal tálalva

Cobalt módra : Borsos és erős chilipaprikás lében.

Colbert módon :(ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva, majd vajjal megpirítva

Corneille módra : Egybesült hús narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel szórva.

Creol módon :(ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával

Csabai módra :(rendszerint) füstölt kolbásszal készült

Cseh módra : Ha fácán vagdalt sertéshússal, finomra vágott majoránnával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, egy kis sóval, borssal, paprikával (esetleg - ha van - szarvasgombával) alaposan megtöltve, egy kis brandyvel meglocsolva.

Dalmát módra : Hagymával, vörösborral sütött, párolt zöldpaprika.

Debreceni módra : (legtöbbször) füstölt kolbásszal készült

Dorozsmai módra : (ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva

Dubarry módon : Kelvirággal, karfiollal készítve.

Dunai módra : (ha halászlé) tésztával tálalva.

Elisabeth Taylor módra : (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval

Elzászi módra : (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített

Erdélyi módra : (általában) tárkonyos.

Erdészné (erdész) módra : (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével

Esterházy módra : (ha rostélyos vagy szűzérme) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva.

Északi módra : Metéltre vágott csirkehússal és zöldségekkel, citromlével és cukorral ízesítve

Florentin módra : (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve

Fortuna módra :Konyakkal ás pezsgővel flambirozva, pirított petrezselymes gombával, pirított kalácsszeletre tálalva

Franciásan : (ha máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve

Frankfurti módra : Virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült

Giuseppe módra : (ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva

Godard módon : (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve

Gurmand módra : Fürjtojással

Gyurcsi módra : Mindenféle pályinkával, tökkel, csípős paprikával

Hasé : vagdalt.

Hawaii módra : Ananásszal készült.

Hentes (hentesné) módra : Sonkával, szalonnával, ecetes uborkával készült

Holstein módra : Tükörtojással.

Josephine módra : Ha főzött gyümölcs, tejberizsre helyezve, cukorral meghintve, és meglocsolva málnasziruppal.

Jóasszony módra : A szakács fantáziája szerint minden jó, ami a konyhában található.

Juan módra : Forrázott csipős és paradicsompaprika-saláta, tojással, petrezselyemmel és olajbogyóval ízesítve

Julienne módra : Hajszálvékony szálakra szeletelt zöldséggel tálalva.

Kalocsai módon : Sonkával., paprikával (és paprikával :)

Kantoni módra : (ha kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült

Károlyi- módra : (ha savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve

Kassai módra : Sonkával készült

Kecskeméti módra : (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült

Kedvessy módra : (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással. Ha natúr vadsült: gombával, krutonnal, tejszínes, fehérboros, konyakos, citromos mártással.

Kertészné módon : Vegyes zöldséggel

Konzumé: erőleves

Korhely módra : Rendszerint savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült. Ha halászlé, akkor babérlevéllel

Kossuth módra : (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve

Kruton : pirított zsemleszelet.

Lyoni módra : Sült hagymával.

Macedón módra : Paradicsomos mártással locsolgatva

Madras módra : Fűszeres olajjal

Magyaros : Lecsós (esetleg pörköltes).

Makói módra : Rendszerint hagymás.

Marschal módon : (ha máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal

Medici módra : (ha bélszínszelet) choron mártással (azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve

Mészáros módra : (ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval

Mexikói módra : (rendszerint) chilis vagy kukoricás

Milánói módon : (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal

Murat módon : (ha borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva

Napóleon módra : Sült gyümölcs, szósszal leöntve

Nelson módra : Párolt zöldborsóval

Normandiai módra : (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült

Olimpikon módra : Tejszínes zöldséges öntettel

Orly módon : Sörtésztába mártva és kisütve

Örmény módra : Hússzeletek hagymás, gombás öntettel

Papp módra : Ha sült hal, zöldségraguval, paprikás mártással, sült hagymával, tartármártással.

Parasztosan : (rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)

Párizsiasan : Lisztbe és felvert tojásba bundázva

Pármai módra : A darabolt húsokat (pl. borjú, sertésborda) és szárnyasokat tojásba és sajtba bundázzák, olajban kisütik, majd paradicsommártással tálalják. (Párma - város Olaszországban)

Parmentier módra : A sült burgonyát finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával meghintik. Sült húsok (pl. bélszínszeletek) mellé adják körítésnek. (Antoine Parmentier a XVIII. században ő terjesztette el a burgonyát Franciaországban)

Pekingi módra : (ha kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik

Pékné módra : Hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve

Petőfi módra :A vegyes zöldséggel, paprikával ízesített lében megpárolt marhafelsál szeleteket a zöldséges raguval befedik, és pirított burgonyával tálalják.

Pincemester módra : Vastag bélszínszeleteket sózzák, babérlevél darabkákkal ízesítik, és faszénparázson mindkét oldalát megsütik. Libazsírban sült hasábburgonyával, salátával és fokhagymás pirítóssal kínálják.

Pompadour módra : (ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva

Prágai módra : Frissensülteket (főként borjú- és sertéssültet) rántottával, sonkával vagy császárszalonnával beborítják, pecsenyelével meglocsolják, pirított burgonyával és fejes salátával tálalják.

Rác módra : Füstölt szalonnával és tejföllel

Részeges módra : Valamilyen szesszel készült

Roastbeef : marhasült

Rolád : tekercs

Rossini módra : Libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással, (ha bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával díszítve

Royal módon : díszítve

Rozmeberki módra : Hagymához hozzáadjuk a gombát (ha friss, akkor pároljuk), kevés kaprot, tejszínt, citromlevet, kis cukrot. Így főzzük. Legvégül sózzuk. Ezt a mártást öntjük a ponty alá.

Római módra : Ha articsóka, petrezselyemzölddel, fokhagymával töltve, kevés mentával, olívaolajjal, sóval ízesítve

Rózsa Sándor módra : A húst csíkokra vágjuk, hagymás zsíron pároljuk. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük.

Rumpsteak : hátszínszelet

Séra módra : Ha máj, hagymával, fokhagymával dinsztelve, fehér és fekete borssal ízesítve (Séra Judit asztaliteniszező után)

Sir Henri módra : Kukoricás, pisztáciás vagdalt hússal töltve

Sobri Jóska módra : Ha halászlé, paradicsommal, zöld- és cseresznyepaprikával, gyufatésztával.

Stefánia módon : Főtt tojással töltve

Strasbourgi módra : Libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült

Svéd módra : Zöldséges, tejszínes mártásban

Szapáry módra : (ha máj) vesével és velővel

Széchenyi módra : (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással

Szecsuani módra : (ha kínai konyhai irányzat) csípős jellegű

Szegedi módra : (ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével

Székely módra : (rendszerint) savanyú káposztával készült, esetleg tárkonyosan

Szentgyörgyi módon : (ha sűlthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával

Sztroganoff módra : (ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve

Szudáni módra : Joghurtos, ecetes, olajos salátaöntet, borssal, zöldhagymával és fokhagymával ízesítve.

Szuvarov módra : Cserépedényben sült, nyers libamájjal és a szarvasgombákkal (amelyeket előzőleg konyakban pácoltunk és vajon megpirítottunk) töltött húsféleség.

Tavasziasan : Párolt vegyes zöldséggel

Tiszai módra : (ha halászlé) tésztával tálalt

Tokaji módra : Borral készült

Tournedos : bélszínszelet

Udvarmester módra : (ha sült) fűszeres vajjal tálalva

Ukrán módra : Hámozatlan céklával megfőzve, kevés cukorral, ecettel és tejföllel ízesítve. A húst tálaláskor kockára vágva tesszük a tálba.

Vadász módra : Májjal, gombával és barna mártással.

Valenciai módra : Narancshéjjal, narancslével és Sherryvel készítve

Vesztfáliai módon : (ha sült) sült sonkával és madeira mártással

Victor Hugo módra : (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve

Villa Franca módon : (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve

Wellington módra : (ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva

Wilson módra : (ha sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva

Zóna : kisadag

Forrás:ITT

Nincsenek megjegyzések: