2010. december 16., csütörtök

Karácsonyra

Gyümölcskenyér
Emlékszem, valaha nagyon régen, amikor karácsony táján elmentünk Ilonka mamához, az asztalon várt bennünket a gyümölcskenyér. Szerintem ez angol szokás volt, de a jó receptek nem ismertek határt, s bizony a nagyi gyűjtögette és kipróbálta őket. Mi meg nagyon szerettük, Illatát most is érzem, s meg fogjuk sütni ezen módon, hisz ez a nagyitól van.Tehát. Az ember egy tálba szór úgy nyolc evőkanál lisztet, egy kevés sütőport tesz bele, csipetnyi sót, egy teáskanálnyi őrölt gyömbért, ugyanannyi fahéjat, egy csipetnyi szegfűszeget.
Beleütünk három tojást, két-három evőkanál finom olajat csorgatunk bele, és vagy három evőkanál mézet is. Kanállal összekeverjük, összeállítjuk az alaptésztát, és megkezdjük az ízesítést.

Ha elegánsak szeretnénk lenni, akkor gondosan összeválogatott, kevés féle ízesítőt használunk. Mondjuk kandírozott narancshéjat, aszalt körtét és mandulát. Vagy pörkölt mogyorót és csokoládédarabkákat. Lehet olyat is, hogy csak sötét húsú gyümölcsöt szórunk bele: áfonyát, szedret, sötét mazsolát. Ha nagyon-nagyon karácsonyiak szeretnénk lenni, akkor narancs, mandula, alma, körte, dió és csokoládé kerül bele.
Lisztezett vajazott formába öntjük a masszát, s kb. 30 perc a sütési ideje 180 fokon. Ha elég puha és omlós a tészta, akkor nem borítjuk be semmivel – egyébként olvasztott csokoládét, porcukrot vagy cukormázat tehetünk a tetejére.

Nincsenek megjegyzések: