2010. december 16., csütörtök

Karácsonyra


Tejfölös rácponty
( A kép forrása)
Az utóbbi 30 évben a a hal Orosházán is bekerült az ünnepi étkek sorába. A régi piacon még ilyenkor rendszeresen hozták nagy tartályokban az élő halat, de az egykori Csillagban is lehetett kapni. Persze sokan Csongrádról vagy Szegedről hoztak élőhalat a karácsonyi halászléhez vagy halpörkölthöz, sülthalhoz.

Ime egy jó recept, amibe nem fog csalodni senki.

"1 kg ponty, 2 kanál zsír, 10 dlg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 szép fej hagyma (lehetőleg eredeti makói) 20 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 1 pohár zejföl. 1 kanál liszt, pirospaprika, só.

A megtisztított halat hosszában kétfelé vágjuk, aztán 2 cm-ként bevagdossuk és behelyezzük a paprikába és sóba meghempegetett szalonnacsíkokat.

A tepsibe lerakunk 1 sor krumplikarikát, rá vöröshagymát, erre fektetjük a halat. Erre jön szeletelt paprika és paradicsom, amit szalonnadarabokkal beterítünk. 1 órát sütjük 180 fokon. Mielőtt majdnem elkészülne nyakon öntjük az egészet paprikás,lisztes, tejföllel, s még 10 percet sütjük.

Istenien finom!"

Nincsenek megjegyzések: