2010. november 6., szombat

Pecsenyét a tálra

Novemberben libaünnep, libalakoma, Márton-napi vigasságok Orosházán a múzeumben, s vendéget is várunk mihozzánk valamelyik este. Október végén egykori jó barátaink a Táncscs legendás tanárházaspár látogatott meg bennünket, s reméljük ízlet a babgulyás cserépfazékban. Remélem nagyon, mert vettek belőle, s úgy tünt ízlett. Én is úgy ítéltem, mert az ízek kellően összértek, a füstölt hús, az áztatott bab, a babérlevél, csombor, só, bors, lestyán, egy pohárka fehér bor egy kis paradicsomlé és a kacsazsíron dinsztelt 2 szép hagyma szépen összeérett, ízben, állagban és küllemben is. Hiszen mindezt be kellett rakni a cserépedénybe, s fele arányban a füstölthús levével, fele arányban pedig paradicsomlével öntöttem fel. A nagy 4 literes cserépfazék a sütőben 3 órán át izzasztotta a bennevalókat, de aztán hamar kiürült, részben akkor este a maradék másnap fogyott el. Ezt elrontani nem lehet Mellé együveg vörösbort ittunk, amelyet három vagy négy éve kaptam Zombáról. A sötét palackban igazán jól érlelődött a kamrában, mert ízlett.
Most kitaláltam, hogy pecsenyét sütök. Próbaként főtt csicsókát zsírban megforgatva adunk mellé, s csalamádét savanyúságként. Mellé azt hiszem most sört fogunk inni, bár ki tudja. A csicsóka a kertünkben van, már ideje kipróbálni, hogy mihez hogyan illik.
A pecsenyét így készítem el: a sertéskarajt 1-2 napra pácolom a hütőben, aztán megkenem mustárral, de előbb zsebet vágunk rajta, abba jön egy szelet sült szalonna és kevés libazsíron dinsztelt hagyma és zúzott fokhagyma,
Hozzávalók szakszerűbben 4 személyre:
4 db 3 cm vastag, kicsontozott sertésborda
8 nagy gerezd fokhagyma
4 szelet szalonna
1 szelet bőrös szalonna
2 evőkanál olaj
1 dl félszáraz fehérbor
1 mokkáskanál pirospaprika
4 citromkarika
2-3 szál petrezselyem
Elkészítés:
A húst leöblítjük, mély „zsebet” vágunk az egyik hosszanti oldalába, kívül-belül kissé besózzuk. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. A szalonnaszeleteket tarajformára bevagdossuk.
A szalonnatarajokat, mindkét oldalukon pirosra sütjük, lehúzzuk a tűzről, a bőrös, kunkori kakaskát félretesszük a díszítéshez. A „zsebek” belsejét megkenjük a fokhagymapéppel, beleteszünk 1-1 szelet sült szalonnát, hústűvel vagy fogvájóval szorosan betűzzük. A szalonna zsírját összeforrósítjuk az olajjal, és mindkét oldalukon megkapatjuk benne a hússzeleteket. Sült burgonya, petrezselymes rizibizi, párolt vegyes zöldség is illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések: