2010. május 2., vasárnap

Májusi ételek kaporral


Sajtos-kapros galuska
Most már van a kertben friss zöld kapor, érdemes kihasználni, hiszen a kapor nem csupán új ízeket teremt étkezésünkben, s a magyar konyha egyik kedvelt fűszernövénye is, hanem egészséges is.
"A kapor őshazáját valahová a Földközi-tenger környékére, talán a Közel-Keletre teszik, innen terjedt el az egész világon. Az biztos, hogy már az ókorban ismert volt Európában, hiszen a görögök és a rómaiak egyik kedvenc fűszere volt, ráadásul fejfájás és gyomorpanaszok ellen is használták gyógynövényként.
Népies nevét, az uborkafüvet azért kapta, mert a savanyúságok elengedhetetlen hozzávalója, hiszen nemcsak jellegzetes íze van, de tartósító hatása is ismert. Egyes népek (például az oroszok vagy az olaszok) ma is sok kaprot fogyasztanak levesekhez, töltelékekhez.
A növény egy-másfél méter magasra is megnő, a kiskertekben elszóródó magokból ültetés nélkül is sok kapor kel ki. Érdemes belőle felaprítva télire is fagyasztani, így bármikor használhatjuk. Két-három vajasdoboznyi kapor egész télen elég lehet a családnak. Főzelékek, húsételek, sütemények ízesítésére használhatjuk. Érdemes gyakrabban használni, hiszen jó hatással van emésztésünkre, továbbá étvágygerjesztő hatása is van – kisgyerekeknek különösen jót tesz. "

Hozzávalók: 10 dkg parmezán (jellegű) sajt, 2 db egész tojás, 15-20 dkg finomliszt , 1 csapott ek sütőpor, 3 dkg vaj (vagy margarin), 1-1,5 dl tej, 1 ek tejföl, 1 ek burgonyapehely, 1 mk törött fehér bors, 1 cs friss (vagy 1 tk szárított) kapor , 1 csapott teáskanál só.
Elkészítés: Mély tálban jó habosra verjük a tojásokat, beleszórjuk a fűszereket és a megmosott, finomra vágott kaprot. A tejet is beleöntve annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a szokásos sűrűségű galuskamasszát kapjuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tejfölt, a burgonyapelyhet és a felolvasztott, de már nem meleg vajat. Az egészet jól összedolgozzuk. Tizenöt percnyi pihentetés után evőkanállal hosszúkás galuskákat szaggatunk a 180 fokos forró olajba, ahol 2-3 perc alatt szép pirosra sütjük. Egyszerre csak kevés galuskát szaggassunk, nehogy összeragadjanak, mert a sülés alatt jó nagyra megnőnek. Az olajból leszűrjük és kapros tejföllel vagy kaporral ízesített tartármártással tálaljuk. Nagyon egyszerűen készíthető.

Nincsenek megjegyzések: