Elfogadható áron árulják, sőt édes is: a spanyol epret mégis érdemes elkerülni, mert termesztéséhez rengeteg növényvédőszert használnak. A gyümölcs rajta van a „legmérgezőbb" zöldség és gyümölcs listán, méghozzá a hatodik helyen. A mérgező jelző a spanyol eper esetében azt jelenti, hogy termesztéséhez a legnagyobb mennyiségű növényvédő
szert használják a termesztéséhez. Az áprilisban már kapható eper nagy része Andalúziából, Spanyolországból érkezik, ahol a Coto Donana nemzeti park tőszomszédságában termesztik.
A gyümölcs szállítása is megterhelő a környezetre, mégis sokkal fontosabb az, milyen körülmények között termesztik. A nemzeti park mellett fóliasátrakban termesztik az epret, az ehhez szükséges vizet a nemzeti parkból veszi. A telep évente 4500 tonnányi műanyag szemetet bocsát ki, ráadásul a növények rendszeresen kapnak a nagy veszélyt jelentő bróm-metán tartalmú rovarirtószerekből. Ez fogyasztás után a szervezetbe is bekerülhet.
Írja a Nagykárolyi Napló
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése