2010. március 7., vasárnap

Mikszáth és Orosháza (2)

Folytatom a keresést, hogy Mikszáth Kálmánt azon az augusztus végi napon 1881-ben, mikor Orosházára látogatott , milyen finomságokkal traktálhatták, Biztos vagyok abban is, hogy a vendéglátás Veres József tiszteletes úrnál volt, mert utal rá,  minden bizonnyal körberajongtak a lányok, ( a szépnem), hiszen  nőtlen volt, s fővárosi híresség, aki eljött az Alföld eme poros vidékére, hogy megírhassa tárcáját. Különben Mikszáth tehetségének köszönhetően, viszonylag független újságíró volt, témavilágát mindig önmaga válogatta meg, s ő még ismerte  és gyakorolhatta azt a régi jó újságírói mondást, hogy " a téma az utcán hever, csak le kell hajolni érte!". Most ő Gyopárosért hajolt le,  nem a divatos nagyvilági fürdőhelyek egyikére utazott, hanem ide Orosházára. Ez volt az újságírói ötlet, a poros vidék megmutatása, de különös módon feszültséget is tudott kelteni a hölgyek átöltözéseinek firtatásával. Ez izgalmasabb volt, minden előkelő fürdőhelyi pletykánál.
Szegedi újságíróskodása idejéről tudjuk, hogy kedves városának számos éttermét látogatta és ízlelgette finom ételeit, s azt is feljegyezték, hogy imádta a túrós rétest, a bogárhátú kenyeret, a pörkölteket, de leginkább birkából azaz ürühúsból készítve azt. A Tisza mellett megkedvelte a jóféle halételeket is, no azért mindennél jobban  a jóféle töltöttkáposztát és a rántott bárányt.
          A Dél-Alföld kínálta paraszti ételei is ugyancsak ínyére voltak , hiszen tudjuk, hogy Szögedéből a fővárosba csalta Bálóné Gajdácsi Juliskát, akinek Szeged Felsővárosában volt étterme, hogy inkább ott Pesten nyisson vendéglőt, s kápráztassa el az inyenceket a dél-alföldi ízekkel.Meg is nyitotta,  aztán  a Szegedről elszármazottak találkozóhelye itt lett,  ahova gyakran járt ide Mikszáth is barátaival, hisz egy "kicsit"  ő is szegedivé lett a pár évi ottlét által. A Juliska főzte ételek közül  imádta a juhhúsos kását, a borjúcupákkal együtt párolt édeskáposztát, a székelygulyást, a harcsás káposztát, a halpaprikást, a szalonnás csukát és még sokminden mást...
Dehát Orosháza is nyújtott számára érdekességet a Gyopáros mellett, a szép hölgyek bájaival és persze a jó főztjével...  a komlóspárral kelesztett, szép nagyra nőtt, a felső felén hasított orosházi kenyérrel és a többi finomsággal.
De erről inkább már legközelebb szólok.

Nincsenek megjegyzések: