2010. március 1., hétfő

Mikszáth és Orosháza

1881-ben Mikszáth Kálmán Orosházán járt, itt ebédelt s aztán a társasággal kimentek Gyopárosra, ahol arra volt leginkább kíváncsi az alig 34 éves pesti zsurnaliszta, hogy miként öltöznek át a hölgyek fürdőruhába egy lepedő leple alatt, holott nincsenek itt még öltözőkabinok sem. Aztán este az indóháznál elbúcsúzva, a tiszteletes úrat arról faggatta, hogy évente hány törvénytelen gyerek születik, mire a pap megnyugtatta egy sem, azaz nem több, sem kevesebb mint más vidékén az Magyarországnak.  ( A fiatal Mikszáth)
       Mielőtt Gyopárosra kocsiztak volna a Pestről érkező zsurnalisztát illendően megvendégelték a tiszteletes úrék, ami ugyancsak ízlet Mikszáth Kálmánnak. Nem volt könnyű dolga a szakácsnénak ki a diszes társaságot, a város, pardon a falu előkelő értelmiségét vendégelte, hiszen tudni való volt, hogy a palóc fiatalember jó evő hírében állott, kedvencei: a töltöttkáposzta, a rántott bárány, a túrós rétes és a paprikáspörkölt volt ürühúsból. Úgy ismerte már fiatal korában is mindenki, hogy különösen kedveli a vidéki ízeket, de különösen a    palóc ételek nagy kedvelője volt.Hogy aztán mi volt az ebéd s aztán a vacsora a jövő héten megtudhatják kedves olvasóim, hogy  Veres József tiszteletes úr mivel traktálta vendégét, s ahogy Mikszáth írta a" csekély számú inteligenciát".
                           
(Megjegyzés: A szklabonyai születésű Mikszáth ősei  evangélikus lelkészek voltak, Mikszáth nagyapja szakította meg a hagyományos láncot. Mikszáth Kálmán jogot tanult, de újságíró lett, s 1882-ben már országosan ismert író. Az íróvá válásának helyszíne Szeged, így ezen alföldi vidéket is megismerhette 1878. jan. és 1881 májusa között.míg Szegedében tartozkodott, s szerzett magának hírnevet. 1881-ban Pestre ment vissza az Ország-Világhoz. májusában aztán a Pesti Hírlaphoz szerződött, s ennek munkatársaként utazott egy napra Orosházára, mert hallott Gyopárosról, s valószínű talán a család ismerőse lehetett a lelkész is, de a tárcanovellából egyértelműen kiderül, hogy a tiszteletes vendége volt, hiszen a társaság is ott jött össze a zsurnaliszta fogadására, s együtt mentek ebéd után Gyopárosra. Mindezt történt 1881.-ben a fürdőszezon végén, valószínű augusztus utolján. Szép időben és kellemes társaságban)


Mikszáth Kálmán palócz levese
(Ezt az ételt Gundel János találta ki, aki nagy tisztelője volt Mikszáthnak, s tudta mennyire szereti szülőföldje ízeit.)

Hozzávalók (4személyre): 75 dkg ürücomb, vagy lapocka30 dkg burgonya40 dkg zöldbab 25 dkg vöröshagyma2,5 dl tejföl 1 dkg pirospaprika1 kis gerezd fokhagymafél babérlevélköménysó, borsbabérlevél1 kávéskanál lisztházi sertészsír(étolaj) 1 csokor kapor (vagy szárított kaporlevél)
Elkészítés módja:
1.) A húst megmossuk, kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát szintén megtisztítjuk, és összedaraboljuk.
2.) Az apróra vágott hagymát zsírban (étolajban), üvegesre pirítjuk, majd levesszük a tűzről és összekeverjük a pirospaprikával.
3.) Felöntjük kevés vízzel majd hozzáadjuk az ürühúst, és visszatesszük a tűzre.
4.) Sózzuk és fűszerezzük a szétzúzott köménymaggal fokhagymával és a babérlevéllel.
5.)Puhára pároljuk.

6.)A burgonyát a húshoz hasonló kockákra vágjuk, a zöldbabot úgy ahogy a főzelékhez szoktuk.
7.)Külön-külön sós vízben megfőzzük a babot, majd a burgonyát. Majd lével együtt hozzáöntjük a megpuhult húshoz, úgy hogy gulyásleves sűrűségű legyen és együtt felforraljuk.
8.) Lisztes habarást készítünk: a tejfölt elkeverjük egy kávéskanálnyi liszttel, a levesbe habarjuk.
9.) Néhány percnyi forralás után megszórjuk apróra vágott, friss kaporral).* Aki szereti!

Nincsenek megjegyzések: