2010. március 30., kedd

Ha húsvét, akkor főtt sonka!

OROSHÁZI HÚSVÉTI asztalra való étkek...
HÚSVÉTI SONKA KÉSZÍTÉSE
A húsvét hagyományos étele a húsvéti sonka főtt tojással és szépen szeletelt házi kolbásszal. Ez volt valójában a mustra is, hogy a ház gazdája mennyire értette a disznófeldolgozás mesterségét. Orosházán, a XX. század második felében ez lett a hagyományos húsvéti ételrend, húsvét hétfőjén, mikor a család férfitagjai felkerekedtek, hogy locsolni menjenek.
A kínálat pedig ez:
*pálinka vagy valamilyen rövid ital, vagy üdítő
*főtt sonka tormával, csípős paprikával, mustárral, vagy másféle hidegtálas salátával kísérve valamint karikára vágott házikollbász, friss kenyér vagy kalács és természetesen főtt tojás is dukált mellé.
* különféle tészták, torták
* bor vagy sör vagy üdítő
Aztán megjelent a bolti a kötőzött füstölt sonka, melyből kapható volt főtt változat is.
A sonkát sós páclébe érlelik és füstöltéssel tartósítják, ezért főzés előtt pár órára áztassuk hideg vízbe, hogy a só nagy része kiázzon belőle. A zsíros réteget hagyjuk rajta, ez akadályozza meg, hogy a sonka kiszáradjon. Vásárláskor azért igyekezzünk minél kevesebb zsírtartalmút választani.
Főzés előtt jól mossuk meg, annyi hideg vízbe tegyük fel főni, hogy jól ellepje. A sonkát lassú tűzön főzzük, nem szabad nagyon forrnia. A főzővízbe tegyünk hagymát, ha szeretjük kevés fokhagymát, borsot és babérlevelet. Amikor félig megfőtt tegyük bele a zöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, zellert, ettől még finomabb lesz. Sót nem kell, a sonka elég sós.
Főzzük 3 óra hosszat. A sonka akkor van kész, ha csontját ki tudjuk húzni. A kötözött sonkát hústű próbával ellenőrizhetjük. Levében hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, tegyük át egy tálra, fedjük le és tartsuk hűtőben.
A levében főzzük meg a tojásokat keményre. Érdemes a levéből valamennyit félrerakni, amiben nem főzünk tojást, ebből készíthetünk húsvét után bableves, sóletet. Mélyhűtőben fél évig eláll.
Friss kenyeret vagy frissen sütött kalácsot kínálhatunk mellé.
Ne feledkezzünk meg zöldségekről sem, újhagyma, retek, uborka illik hozzá.

Egyéb húsvéti csemegék:
Sárgatúró/Húsvéti étel ma is)
Hozzávalók:
1 l tej, 10 tojás, 1 csomag. vaníliás cukor, kevéske só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál mazsola.
Készítése:
A tojásokat villával felverjük és a langyos tejbe keverjük folyamatosan, hozzáadjuk a sót, cukrot, vaníliás cukrot és a megmosott mazsolát. A fazékban addig főzzük lassú tűzön állandó kevergetés mellett, míg megtúrósodik a tej. Egy sűrű szövésű vászonzsákba öntjük, száját összekötjük, felakasztjuk két szék támlájára tett nyújtófára, lecsöpögtetjük néhány óra alatt, a zsákot gömb alakúra formáljuk. Így hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, akkor vesszük ki a vászonanyagból. Hűtőszekrényben tároljuk, hűtve szeleteljük., és fogyasztjuk
Megjegyzés:
Húsvétkor a főtt sonka mellé is kiváló csemege.
(Berta József gyűjtése édesanyjától)
Húsvéti sonkatál
Hozzávalók:
40-50 dkg házi füstölt sonka, 2 evőkanál ecet, só, bors, cukor keveréke, 6 evőkanál olivaolaj (v.napraforgó olaj), 1 kis fej hagyma, 1 szál zsázsa. 1-1 piros és sárga paprika, 1 csomag snidling, 1 csomag gyöngyhagyma
Készítése:
A vékonyan felszeletelt sonkát nagyobb formátumú tányérokon szétterítjük. Elkészítjük az öntetet, az ecetet, sót, borsot, cukrot, alaposan elkeverjük, pihentetjük egy 2-3 órát.
A hagymát, paprikát igen apróra felkockázzuk, ugyancsak összevágjuk a zsázsáz, snidlinget és a gyöngyhagymát, s mindezt belekeverjük az öntetbe. A sonkaszeletekre helyezzük a keveréket. Friss házikenyeret adunk mellé.
(Flór Katalin)
Snidlinges rizssaláta(Általában húsvéti étel)
Hozzávalók:
15 dkg rizs, 1 csokor metélőhagyma (snidling), 2-3 főtt tojás, 1 adag tartármártás, 2 db savanyú uborka, 2-3 kanál ételízesítő (Vegeta, Delikát stb)
Készítése:
A rizst ételízesítővel „sózott” vízben megfőzzük (só nem kell bele, mert az ételízesítő adja a kellő sóját a víznek). A tojásokat is megfőzzük keményre, lehűtjük, felkarikázzuk, 3-4 mm-es kockákra vágjuk. Az uborkát is apró 3-4 mm-es kockákra vágjuk. A metélőhagymát 2-3 mm-es darabokra aprítjuk. Az egészet óvatosan összekeverjük a rizzsel. Annyi tartármártást adunk hozzá, hogy összetartsa az egészet.
Behűtjük és tálalhatjuk sonka, húsétel mellé vagy önállóan is.
( Kasznár Györgyi)

Nincsenek megjegyzések: