2010. február 10., szerda

Eleink ételei - orosházi népi gasztronómia

Túrós lepény
Egykoron az orosházi  piacon mindig lehetett kapni meleg túrós lepényt. Azt mesélték az öregek, hogy még más településekről  is eljöttek ide a lepény kedvéért, hiszen a tejpiacon a garabolyban szép tiszta asztalkendőbe becsomagolva ott volt a meleg sütemény, amelynek tetején még rezgett a túró, hiszen  úgy dukált, hogy jó vastagon legyen rajta. Az orosházi túrós lepénynek két változata volt az édes és a sós. Az édesnél (hölgyek, gyerekek kedvence) tettek a túróba ízlés szerint néhány kanál cukrot is, a tojás sárgája mellett, sőt, ha kérte valaki, akkor még mazsolával is lehetett dúsítani. A sós lepény töltelékébe (férfiaknak)  nem került cukor, csak só, s kevés tejföllel elkeverték a tölteléknek valót. Más semmi nem került bele. Jó is volt az nagyon.
50 dkg liszttel, 3 dkg élesztővel, csipetnyi cukorral, 2 dl tejjel, 2 tojással, kis sóval kelt tésztát készítünk, és meleg helyen jól megkelesztjük 1 kg tehéntúrót összekeverünk 2 tojás sárgájával, 2 dl tejföllel és kis sóval. A megkelt tésztából egy lapot nyújtunk és tepsibe tesszük. Rásimítjuk a túró tölteléket, majd forró sütőben kisütjük. Amikor készre sült, még forrón a tetejére öntünk egy pohár tejfölt és elsimítjuk rajta, majd kockára szeletelve tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: