2010. február 11., csütörtök

Orosházi köménymagos kalácskák

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg friss élesztő, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 20 dkg vaj és kacsazsír (vagy zsír) fele-fele arányban, 8 dl tej, 20 dkg köménymag, 3 teáskanál só
Készítése: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (ez lesz a kovász). Egy tálban a lisztet összekeverjük a sóval, egy kis mélyedést (fészket) formálunk, s belöntjük a felfutott kovászt, a tojássárgákat és az egész tojást. Összeállítjuk, hogy lágy tésztát kapjunk (mindig fokozatosan adagoljuk a langyos tejet hozzá),a zsiradékot is ekkor adagoljuk, amit megolvasztottunk (vigyázzunk nehogy megégessük, azaz süssük!). Alaposan kidolgozzuk, ezt végezhetjük dagasztó géppel is. Aztán pihentetjük, kelesztjük meleg helyen, a tésztát letakarva, s az edényt bebugyolálva, hogy melegen tartsa. Mi úgy szoktuk, hogy a tálra egy nagy fedőt teszünk, amit előtte megmelegítettünk, s arra jön a konyharuha és a takaró, s így pihen, dagad. Amikor kétszeresére dagadt, gyúródeszkára borítjuk alá lisztet hintünk, s felezgetéssel 32 részre oszjuk. Mikor ezzel is végeztünk, meghintjük a gyúródeszkát köménymaggal, s abban hömbölgetve a tésztát. beledolgozzuk a magot. Hengereket formázunk, s lazán páros fonással összetekerjük a tésztát. Tepsibe tesszük, s kis időre pihentetjük ( 5-10 perc), tetejét megkenjük tojássárgával, s előmelegített sütőben 175 fokon 25-35 percig sütjük.
Történet: Eredetileg kemnencében sütötték alkalmanként, ünnepekre mindig volt bőven fonott kalácska. Ilyenkor kenyér helyett is ezt fogasztották. Ahogy visszaemlékezem a családban legalább  négy generációra visszamenően mreséltek ezekről a kis kalácsokról, és mindenki a nagymamától tanulta, s vitték tovább. Meddig él még a mi családunkban nem tudom, de azt igen, hogy Csaba fiam családjában gyakorta sütik, illetve Csaba a sütőmester, s a régi családi ízek őrzője.

Nincsenek megjegyzések: