2009. december 8., kedd

Teázzunk!


Gyógyteák rossz időkre


Itt vannak a hűvös napok, influenza, szürke égbolt. rossz hangulat, hideg... Teázzunk.
Ez a nátha, a meghűlés időszaka, amikor teli vannak az orvosi rendelők.A diagnózis és a terápia meghatározása az orvos dolga, de mi magunk is hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez és a betegség enyhítéséhez a hazai növényekből készített- kertben termett vagy gyűjtött- növények teájának rendszeres fogyasztásával. Ennek különösen a gyerekek, az öregek, a legyengült szervezetűek és a túlérzékenyek betegség megelőzésében és gyógyításában van számottevő szerepük. A gyógyteák előnye többek között az is, hogy könnyen hozzáférhetőek, ártalmatlanok és nincsenek mellékhatásaik, mint a tabletták többségének. Nézzük hát, miből ajánlatos ilyenkor italt készíteni a gyengélkedők számára. Mindenekelőtt a C-vitaminban gazdag növények levének fogyasztása kívánatos. A csipkebogyóból egy csésze ital elkészítéséhez egy evőkanálnyi teaanyagot ajánlatos használni, de ezt csak áztatni szabad, főzni nem, mert akkor a benne levő, értékes C-vitamin elbomlik. Hasonlóan kell elkészíteni a csalán, a majoránna és a levendulavirág teáját is.
Ha naponta többször kívánunk teázni, akkor a napi adagot egyszerre is elkészíthetjük, de nem édesítjük meg előre, hanem csak a felhasználás előtt melegítjük fel és ízesítjük, mégpedig lehetőleg nem cukorral, hanem mézzel! Köhögés, rekedtség ellen igen jó hatású az akácvirágból, hársfavirágból, bodzavirágból, cickafarkból, kakukkfűből, édeskömény, ánizs magjából készített tea. A forrásban levő vízbe a kivonandó teafüvet beadagoljuk, az edényt lefedjük, és a tűzről azonnal levesszük, majd 10-20 percnyi állás után a teát leszűrjük, ízesítjük.
A kamilla sokaknak mindennapi italuk, mert az íze kellemes és jó közérzetet nyújt.

Nincsenek megjegyzések: