2009. december 7., hétfő

A kocsonya


Itt van már a december, s hajdanában ilyenkor már javában benne voltak az emberek a disznótorok örömünnepeiben, s az ízek kavalkádja bódított mindenkit. Egyik finom étel volt ilyenkor a kocsonya. Ma is készíthető...sőt illik is megkóstolni, bár már az lett a módi, hogy a hozzávalókat leginkább a húsboltban szerezzük be. A bevásárlás különösen akkor lesz ez sikeres, ha van egy olyan hentes, akihez rendszeresen eljárunk bevásárolni, s akkor ő a megbeszélt időre összeállítja a kis csomagot. Fönséges falatozást lehet belőle rendezni. Rajta, próbálják ki!

Kocsonya

Hozzávalók:
1 ½ kg kocsonyahús ( farok, orr, fül, megtisztított köröm), ½ kg sovány sertéscomb, 1 fej fokhagyma, egész bors, só, ízlés szerint zöldség (gyökér), babérlevél (ízlés szerint)
Készítése:
A disznó csontos, porcos, bőrös részéből főzzük. A gondosan megtisztított alapanyagokat, annyi vízben, amely ellepi, lassú tűzön 4-5 órán át főzzük. Hozzáadjuk a fokhagymát, borsot, sót, aki szereti az utolsó fél órában a zöldség gyökereket is. Gyenge lángon kell főzni, hogy a leve tiszta maradjon. A húsok mire megpuhulnak, a csontról is leválnak, csak annyi lének kell maradnia, amennyi a húsokat ellepi.
A kicsontozott húst, bőrkét stb. a tányérba szedjük, és a levét rászűrjük. A jó kocsonyalé 1-2 óra alatt megalvad a hidegen, (Ha nagyon sós, akkor nem alszik meg, de akkor sem, ha kevés húsból sok lével főzzük. Ilyenkor zselatinnal kocsonyásíthatjuk, de ez nem az igazi.
(Valaczkai Szabolcs gyűjtése)
A recept az IZES OROSHÁZÁBÓL való, ahol még sokféle disznótoros étel is olvasható.

Nincsenek megjegyzések: