2009. december 20., vasárnap

Élj egészségesen!

Öt Tibeti Jóga gyakorlat a fiatalság megőrzésére
Évezredekkel ezelőtt a tibeti mesterek rájöttek, hogy a testnek 7 fő energiaközpontja van (csakrája), és ha ezek harmonikusan működnek, egy olyan testi és lelki egyensúly alakul ki, ami egy folyamatos vitalitást tesz lehetővé.
Az „Öt Tibeti” elnevezés egy teljes energiaprogramot takar, mely helyreállítja a szervezet működését és az energiaáramlást felgyorsítja. A program öt speciális testmozgásból épül fel, amelyeket könnyen elsajátíthatunk és alkalmazhatunk a hétköznapokon is.
A teljes, huszonegy ismétlésből álló gyakorlat sor sem vesz igénybe 20-25 percnél többet. Ha a gyakorlatok jótékony, immunrendszer erősítő és öregedést lassító hatását maximálisan ki szeretnénk használni akkor rendszeresen, minden nap végezzük el őket.
Legjobb reggel, felkelés után, nyitott ablak előtt tornázni. Bármilyen laza ruházat megfelel erre a célra. Ízlésünknek megfelelő lágy zenét is hallgathatunk a gyakorlatok végzése közben. Pozitív megerősítések ismétlésével fokozhatjuk is a gyakorlat sor hatását.
A torna után egy 5-10 perces meditáció a lelki egyensúlyunkat is helyreállítja. Így harmonikus, nyugodt lélekkel és teli energiával kezdhetjük a napunkat. Nagyobb lesz az állóképességünk, jobban tudunk koncentrálni és a stressz helyzeteket is könnyebben fogjuk kezelni.
A gyakorlatok számát hárommal kezdjük és hetente eggyel emeljük, de maximum huszonegyig növeljük, még akkor is, ha fizikailag nagyon jó kondícióban vagyunk
Bemelegítésnek végezzünk egy pár légző gyakorlatot.
1. Gyakorlat: Állás és forgás
Felállunk és kinyújtott két karunkat oldalt vállmagasságig emeljük, majd elkezdünk saját tengelyünk körül forogni. A forgást balról jobbra, az óramutató járásával megegyező irányban végezzük.
Jótékonyan hat:
- a keringésre, ami ezután javítja a visszerek állapotát.
- a sejtek újjáéledésére
- az agyban és a gerincben lévő folyadék áramlására, ami által tisztábbá teszi a gondolkodást és megelőzi a fejfájást.

Nincsenek megjegyzések: