Már csak 10 nap van hátra az esztendőből, s ez az idő, amikor legtöbb helyen dúskálnak az ételekben. Bár én azt mondom, nem árt a mértéktartás. Néha ehetünk valami könnyebbet is, bár ha így hull a hó, akkor le lehet dolgozni, ha fogunk egy lapátot és az udvaron utcán eltakarítjuk egy darabon ezt a téli csapadékot. Úgy gondoltam régi egyszerű ételek között gyűjtögetek, s azokat közreadom, hioszen 2010-es esztendő úgyis arra int, hogy legyünk takarékosak és mértéktartóak.
Hagymaleves
A meghámozott hagymákat vágjuk félkarikákra és vajon fonnyasztjuk meg. Ha már üveges, szórjuk meg kevés liszttel és pirítsuk még 2-3 percig, majd öntsük fel a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, s fűszerezzük szrcsendióval. 15-20 perc lassú főzés után szedd ki a hagyma felét és passzírozd át. A pépet keverd el a tojássárgákkal, s folyamatos keverés mellett add hozzá a leveshez. Végül forrósítsd fel a levet, s tálaláskor a tetejére bőven tegyél reszelt sajtot.
A franciák különösen kedvelik ezt a levest, s a hagymalevesnek sok variánsa van. Néhol pohárka konyakkal is ízesítik, míg máshol fokhagymával bedörzsölt pirított kenyérdarabokat tesznek a reszelt sajt alá. A falusi magyar konyha is ismerte régen. Orosházán a fokhagymaleves volt ismert levesfajta, amit a metélt tészta levének felhasználásával főztek. A fokhagymát kis darababokra vágták, s zsiradékon megpirították, de hamar megéghet, s akkor keserű lesz, ha nem vigyázunk rá. Liszttel aztán megszórjuk, s a tésztalével felengedjük. Apró pirított kenyérkockákat szórhatunk bele, s meghinthetjük snidlinggel is. A reszelt sajtot a forró levesbe szórva csak javítjuk azt. Lehet kísérletezni, hiszen a jó étel egyik alapja az állandó kisérletezés is.
Tarhonyaleves Hozzávalók (4-5 személyre): 10 dkg tarhonya, 20 dkg burgonya, 3 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, zellerzöld, fűszerpaprika, őrölt bors, só
A kockákra vágott szalonnát süssük ki. A zsírján pirítsuk meg a tarhonyát, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Folytassuk a pirítást, amíg a hagyma megüvegesedik, ekkor keverjük hozzá a pirospaprikát, sózzuk, esetleg borsozzuk, adjuk hozzá a kisült szalonnát, valamint a megtisztított, kis kockákra vágott burgonyát. Amikor mindez összemelegedett, öntsük fel 1,5 liter meleg vízzel, és főzzük puhára. Tálalás előtt megszórhatjuk még egy kis finomra vágott zellerzölddel is.
Sárgaborsópüré
Az előkészített szárazborsóra öntsünk annyi sós vizet, amennyi ellepi, s főzzük puhára. Készítsünk zsemleszínű hagymás rántást, s azzal sűrítsük be a borsót. Szórjuk meg őrölt borssal, jól forraljuk össze, törjük át, végül keverjük simára. (Kézi turmixxal könnyen megy, de egy szitán is át lehet tőrni a borsót) A borsó tetejére tehetünk fasírtot vagy csak egyszerűen karikázott és zsiradékon megpirított hagymát, Mellé friss orosházi házikenyér a legjobb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése