2009. december 25., péntek

Ponty vagy csukaikra készítése

Áldott szép karácsonyt kívánok. s most, hogy az ünnep sűrűjében vagyunk néhányan hívtak, hogy mit tegyenek a halikrával, mert a ponty tele volt ikrával, s azt szeretnék elkészíteni, hisz már ettek ilyet, s nagyon finom volt.
Nos kedves Olvasóim, íme a halikra kikeverése. A halászlét ugye elfogyasztottuk már a tegnap este vacsorára, de lehet, hogy ma délben is azt eszünk. Az ikra a hűtőben áll. Hártyáitől most gyönyörűen megtisztítjuk, enyhén, besózzuk, mint ahogy fogyasztanánk,  s 2-3 órát még állni hagyjuk.
Az edényben az ikrát  villával vagy habverővel, robotgéppel szétkavarjuk, s közben olajat adunk hozzá, mintha majonézt készítenénk, cseppenként adagolva. Mindezt addig végezzük, míg az ikra kifehéredik, s megkeményedik.  Ezután adunk még hozzá pár csepp citromot, s reszelt hagymát (fél fej), s olajjal ismét keverjük, mert a citromlétől egy kicsit megpuhult az ikra. Ha ismét jó lesz az állaga, s dúsítani akarjuk, akkor kevéske (max. 1 dl) szódavizet adunk hozzá, ettől az ikra még fehérebb lesz. Van, aki vízben áztatott zsemlével dúsítja vagy főz 1-2 dl búzadarát, s azt is hozzákeveri,  ez már ízlés dolga. De adhatunk hozzá majonézt is. Azzal is nagyon finom!
Tálaláskor citromkarikákat teszünk köréje, és néhány szem olajbogyót.
Kenyérre kenve fogyasztjuk. Nagyon finom étel.

Anya, ez isteni! blogon találtam egy másik receptet is, nem sokban tér el, de a tisztítás ügyes praktikája miatt ajánlom olvasásra ezt is.
HALIKRA krém
A halikra krém volt talán a legelső halétel – már ha nevezhetem annak – amit életemben kóstoltam. Gyerekkoromban az ünnepi asztalon gyakran jelen volt az előételek sorában és már akkor is nagyon szerettem. Elkészítése egyszerű, szinte elronthatatlan, a végeredmény igazi különlegesség, ínyenc fogás, amit ma is bátran tálalok baráti összejöveteleken.

Hozzávalók: 3-4 evőkanálnyi folyami hal ikrája (ponty, busa, harcsa, csuka, vagy pisztráng), 1 kis fej hagyma, reszelve, 1 kisebb citrom leve, finom tengeri só, frissen őrölt bors, egy – másfél dl olaj
Az ikrát a hártyáitól megtisztítom, úgy a legegyszerűbb, ha egy deszkára fektetve a kés hátával „elkaparom”. Ha nagyon nyálkás lenne, egy szűrőben megmosom és alaposan lecsurgatom. A tiszta halikrát egy kistálba teszem, rácsavarom egy citrom levet és legalább egy órát hagyom piheni, majd elkezdem keverni gépi habverővel. A csomómentes ikrához cseppenként adagolom az olajt, akárcsak a majonézhez, és addig keverem, amíg szép fehér lesz. Minél tovább keverem, annál habosabb, fehérebb, ebben a citromlé is jelentős szerepet játszik. Ha úgy vélem, elegendő a mennyisége, összekeverem a sóval, borssal, reszelt hagymával.
A végeredmény egy kocsonyásan rezgő krém, melyet sokféleképpen tálalhatok: kis üvegtálba, fekete olajbogyóval és vékony citromkarikákkal díszítve, tölthetem friss paprikába vagy paradicsomba, de készíthetek belőle party falatkákat is, ha egy nyomózsák segítségével akár sós kekszre, akár készen kapható kenyér korongokra nyomom és díszítem snidling zölddel, capri bogyóval, félbe vágott fekete olajbogyóval, citrom szeletkékkel. Száraz pezsgővel a legélvezetesebb :-)
Ha a friss halfogásban sok az ikra és nem akarom egyszerre elkészíteni, besózva, adagonként 3-4 evőkanálnyit bezacskózva jól fagyasztható és hónapok múlva krémnek kikeverve élvezhető.


Nincsenek megjegyzések: