2009. október 27., kedd

Tanácsok

A gabonákról

A köles

A köles a legrégebben termesztett gabona. A legtáplálóbb és a legkönnyebben emészthető is.
Erősíti az immunrendszert és jó energiaforrás. A szervezetet lúgosítja, leköti a savakat.
Melegítő hatása miatt télen különösen fontos élelmiszer.
Hetente legalább egyszer fogyasszunk kölesből készült ételt.
A zabpehely
A zab a legfiatalabb gabona. Magas rosttartalma miatt rendszeres fogyasztása elengedhetetlen. A jóllakottsági érzést hamar biztosítja. A benne található anyagok a teljesítőképességet fokozzák, a gyulladásokra gátló hatást gyakorolnak, vértisztítók, az idegrendszert erősítik, segítenek a fogakat és a csontokat egészségesen megtartani. A zabot a belülről jövő szépség forrásának is nevezik.
A hajdina
A hajdina csaknem minden nép étrendjében felfedezhető. Őshazája Ázsia középső, mérsékelt égövi része. Régebben a táplálkozás szerves részéhez tartozott - leggyakrabban kását főztek belőle. Barnás, zöldes vagy sárgás színű; jellegzetesen háromélű, legömbölyített gúlú.
Rosttartalma kiemelkedően magas. Gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben és rézben. A B-vitaminok majdnem minden fajtáját tartalmazza.
A barnarizs
A barnarizs az egyik legősibb gabona, Kínában már ötezer évvel ezelőtt termesztették. A színe attól barna, hogy a rizsmag belső héját, a korpát is tartalmazza. Ennek eredményeként nagyobb a tápértéke,mint a fehér rizsé. Magas a rosttartalma, jelentős a fehérjetartalma. B-vitamint és E-vitamint jelentős mennyiségben tartalmaz.
A kukorica
A kukorica őshazája Dél-Amerika. Onnan Kolumbusz hozta 1493-ban Európába, ahol először a Födközi-tenger partvidékén kezdték termeszteni. A kukorica fogyasztása nagy energiatartalma és jó emészthetősége miatt előnyös. Jelentős a tápértéke és kitűnőek az ízanyagai. 100g kukorica tartalmaz 3-4g fehérjét, 20g szénhidrátot és 8-12mg C-vitamint, ezenkívül vasat, foszfort, karotint és meszet.
A csemegekukorica ízét a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, ún. tejes-érési állapotában a legnagyobb. Érettebb állapotában már kevesebb benne a cukor, ezért keményebb.
Read more: http://taplalkozas.blogspot.com/2009/09/spenotos-paradicsomos-szendvics.html#ixzz0VARIGwfI
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Nincsenek megjegyzések: