2009. október 27., kedd

Ősz ételei

A cékla
A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény, amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képződik. A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses.
A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik.
A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.
Céklaital Geszler Dorottya módra
A céklalé elkészítése rendkívül gyors és egyszerű. Hámozd meg a nyers sárgarépát és a céklát, majd centrifugával válaszd el a zöldségek levét a rostos résztől, és már kész is az ital! Ha túl savanykás az íze, érdemes mézzel ízesíteni az italt.
Miért jó?
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
Hogyan fogyasszuk?
A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként hasznosítják, illetve fogyasztják.
Közkedvelt élelmiszer alapanyaga az energiaszegény étrendnek. Az élelmiszer-feldolgozó ipar jótékony tulajdonságai miatt bébiételekbe is keveri, de készítenek belőle céklaport, valamint sűrítményt is.
Hetente egyszer ajánlott "céklanapot" tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes minimum 3dl gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet meginni. A tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek közzé, de sárgarépalével vagy uborkalével hígítva ízletesebbé válik. Így fogyasztva kiváló májtisztító hatású. A cékla, főleg télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrásunk.
A cékla elérhető már por alakban is a boltokban.
Tippek - tanácsok
Ha a céklát tápanyagokban gazdag talajban termeljük, a gumók jól fejlődnek.
Sok háztartásban - főleg télen - főtt céklából készítenek savanyúságot torma felhasználásával. Ilyenkor a céklát héjastól kell megfőzni, ezért főzés előtt jó alaposan meg kell mosni. (Van, aki még kefével is megtisztogatja). Lefedve vagy kuktában kislángon hamarabb megfő, illetve megpuhul.
Érdekesség
A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát.
Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.
Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során felfedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga a betain hatékonyan lép fel a rosszindulatú dagansejtekkel szemben.
Receptszomszédolás:
Céklás, szarvasgombás tészta

Hozzávalók (2 személyre):30 dkg pipette rigate tészta, 4 kicsi zsenge nyári cékla, 1 marék zsenge céklalevél, 1/2 ek vaj, 7 dkg szarvasgombás vaj, só, frissen őrölt bors
A céklát vékonyan meghámozzuk, és 1x1 cm-es, vagy picit kisebb kockákra vágjuk. Egy vastagtalpú lábosban felolvasztjuk a 1/2 ek vajat és kevés borssal 10-15 perc alatt megpároljuk rajta a céklát, figyeljünk, hogy ne főjön puhára.
A céklalevelet vékony csíkokra vágjuk.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, 2-3 evőkanálnyi főzővizet hagyva rajta. Belekeverjük a szarvagombás vajat, és a céklalevelek felét. Fedő alatt két percig pihentetjük. A szarvasgombás tésztát tálaláskor egy tányérra halmozzuk, szétterítjük, a közepére kanalazzuk a céklakockákat, és megszórjuk a maradék a céklalevéllel.
KUMÁRÁ-i ADVENTI CÉKLALEVÉLPITA

(FESZKLÓPITÁ)
Hozzávalók:2 kg friss, fiatal céklalevél , 1 csésze rízs , 1 csésze petmez (szőlőméz) ,fahéj, darált dió, narancsreszelék, szezámmag ,réteslapok (3+3, vagy 4+4) vagy leveles tésztalapok
Elkészítés:
1. Egy fazékban meggőzőljük a mosott növényt hogy a levét kieressze.
2. Hozzáadjuk a rízset, fahéjat, petmezt, darált diót és narancsreszeléket.
3. Egy nagy tepsit kivajazunk majd leterítjük az első réteslapot. Ezt megkenjük olvasztott vajjal és ráterítjük a második réteslapot, majd ugyanígy a harmadikat is, ezt is megolajozzuk. Erre egyenletesen ráterítjük a tölteléket, majd a már leírt módón leterítjük a maradék 3 réteslapot. Lehet leveles lappal is csinálni, akkor egy plusz egy lapot használunk.
4. A felső lapot megvajazzuk, szeleteket karcolunk bele a késsel, megszórjuk szezámmaggal és 180-190 fokon körülbelül egy óra alatt pirosra sütjük. Mikor kész rögtön kivesszük hogy ropogós maradjon a tésztalap.(Forrás: Eleni Levantinu, Maria Filipusi, Varvara Vidáli, Kumárosz)
Céklaleves

•2 cékla •1 fej hagyma •1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj) •2 db szegfűszeg •őrölt kömény, só, bors
Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a kis
kockákra vágott céklát és pároljuk át. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és
főzzük meg a fűszerekkel. Összeturmixolhatjuk. Citromlevet és reszelt tormát
tehetünk bele tálalás előtt.
Borscs (orosz céklaleves)

Hozzávalók:4 személyre:*40 dkg cékla *1 kis fej hagyma *1 nagy sárgarépa *1 nagy fehérrépa*30 dkg fehérkáposzta *10-12 szál snidling *30 dkg marhalábszár (leveshús) *50 dkg marhacsont*1 babérlevél *2+2 evőkanál olaj *1 evőkanál cukor *2 evőkanál paradicsompüré *2 evőkanál citromlé*2 dl tejföl
*2 evőkanál liszt
Elkészítés: A céklát megmossuk, meghámozzuk, és vékony csíkokra-szeletkékre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprózzuk. A répaféléket megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A káposztát megmossuk, apróra felkockázzuk, a snidlinget leöblítjük, felaprózzuk.
A húst és a csontot megmossuk, 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sót, néhány szem borsot, és lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, rádobjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, meghintjük néhány csepp citromlével és egy kevés sóval. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk. Egy nagyobb edényben, a maradék 2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répaféléket, néhány percig együtt pirítjuk. Rádobjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, lassú tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a párolt céklát levével együtt. Kivesszük a húst a levesből, kis kockákra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük, felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a húst, és jól összeforraljuk, citromlével savanyítjuk. Snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk, külön csészében további tejfölt adhatunk mellé.
BORSCS II.
Hozzávalók: *30 dkg hús,  *3 közepes nagyságú burgonya, *1 közepes cékla, *2 sárgarépa,
*1 petrezselyemgyökér, *25 dkg fejes káposzta, *1 hagyma, *1-2 gerezd fokhagyma, *2-3 paradicsom, *1 csokor kapor, *4 evőkanál olaj vagy zsír, só, *3-4 szem fekete bors, *1 babérlevél, *1 dl tejföl, *petrezselyem
Elkészítése: A húst kisebb darabokra vágjuk, és másfél liter sós vízben feltesszük főni. A megtisztított zöldségeket és a céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és olajon vagy zsíron megpároljuk, a végén hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a darabokra vágott paradicsomot, a babérlevelet, az apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot, és még egy kicsit pároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, belerakjuk a kis kockákra vágott burgonyát, a laskára vágott káposztát, a meghámozott, szétnyomott fokhagymát, a megpárolt zöldséget, s mintegy fél órán át lassú tűzön forraljuk. Amikor a tűzről levesszük, megszórjuk kaporral.
Tejföllel tálaljuk, barna kenyér és kupica vodka dukál hozzá..

Nincsenek megjegyzések: