2009. október 27., kedd

Hosszú élet....

Érdekességek:

A világ leghosszabb életű embere
A Li Ching-Yuen kínai harcművész, természetgyógyász és haditaktikai tanácsadó állítólag 250 év hosszú élet után 1928 május 6-án halt meg. Nehéz elhinni, hogy ilyen sokáig élhet valaki, de professzor Wu Chung-chieh, a Chengdu University tanára talált olyan császári dokumentumot, melyben 1827-ben a Császár Kormánya gratulál Li Ching-Yuen mesternek 150. születésnapja alkalmából.
Li mester történetére Generális Zang Sen figyelt fel előszőr, akit 1927-ben a mester meg is látogatott. A generális nagyon elcsodálkozott a mester fiatalosságán, frisseségén és erején.  Az egy évvel később bekövetkezett halála előtt a mester állítólag azt mondta  barátainak:
"Mindent megtettem, amit meg kellett ezen a Földön tennem, így most már hazamegyek."
Li mester élete nagy részét a hegyekben töltötte, ahol gyógynövényekkel foglalkozott és Chi-qong -t tanított.. 130 éves korában találkozott egy idős remetével, akitől megtanult egy Chi-qong gyakorlatsort, melyhez jellegzetes légzési és hangtechnikák csatlakoznak és egy meghatározott táplákozási forma is. A mester vallomása szerint hosszú életét annak köszönheti, hogy ezeket a gyakorlatokat 120 éven keresztül mindennap, rendszeresen, pontosan és őszintén végezte el.
A mester táplálkozásának több kínai gyógynövény is részét képezte többek között a vad ginseng, he shou wu, reishi gomba , ázsiai gázló és nem utolsó sorban a Goji bogyó. Nem múlt el olyan nap, hogy ne fogyasztott volna legalább egy fél maréknyi lícium gyümölcsöt.
Li mester szerint a hosszú élet titka:
• Legyen nyugodt a szíved
• Ülj mint egy teknős béka
• Járj fürgén mint egy galamb
• Aludj mint egy kutya
A legdrágább reggeli:
Különleges étellel egészítette ki egy New York-i luxusszálloda étterme étlapját. A Westin Hotel egy nem kevesebb mint ezer dolláros bagellel kedveskedik vendégeinek, amelynek alapanyagai között a szarvasgomba mellett, Goji berry és 23 karátos aranylevelek is szerepelnek,  amelyek így együtt tökéletes ízharmóniában fogyaszthatók.
Észak-Amerika hosszú évek óta Bagellázban ég. Az Ínycsiklandó pékáru természetesen főként azokban a metropoliszokban vált közkedveltté, ahol nagyobb többségben élnek zsidó közösségek, így Toronto, Montreal, és New York pékségeiben minden mennyiségben hozzájuthatunk. A Szálloda mesterszakácsa, nemrégiben úgy döntött új formában és ízesítéssel, illetve díszítéssel lepi meg a vendégeit, persze közölük is csak a tehetősebbeket.
Az eredetileg Európából, azaz Lengyelországból származó finomságot, a Westin New York Hotel séfje, Frank Tujague a fehér szarvasgombához krémsajtot párosított, amit tovább fokozott a Goji berry gyümölcs és a 23 karátos aranylevélkék hozzáadásával.
„Valami New Yorkhoz kapcsolódót és különlegeset szerettem volna alkotni, ami kellőképpen megmutatja a szezon alapanyagaihoz és a minőséghez való ragaszkodásomat is.”- nyilatkozta a nem éppen hétköznapi 173000 forintot kóstáló reggeliről Frank Tujague.
Afrodiziákum:
„Ha messzi útra mész, ne egyél líciumot!”- Figyelmeztett a bölcs kínai mondás a lícium nemi vágyat serkentő hatására. Hogyan lehet egy egyszerű gyümölcs afrodiziákum? A válasz a növény egészségmegörző tulajdonságában rejlik. Fogyasztható nyersen, kompótba áztatva, levesbe főzve is.
Harminc éves kor körül, már megkezdődik a vese gyengülése, ami általában a szexuális potencia visszaesésében és a hímivarsejtek minőségének romlásában jelentkezik. A líciummal, azaz a vese és a máj működésének serkentésével a vesegyengeség általános tünetei (szédülés, fülzúgás, térd- és derékfájás, kimerültség) megszüntethetők.
Az egészséges máj és vese esetén szabályos lesz a menstruáció is, és megszűnik a fehér folyás.
A tradicionális kínai orvoslás szerint a máj felel a látásunkért, így tiszta májjal búcsút mondhatunk a szemproblémáknak.








Nincsenek megjegyzések: