2009. október 14., szerda

Ősz ételei


Gombás palacsinta:
Régi szép időket juttatott eszembe a gombás palacsinta. Anno, még az ánti-szocialista világban történt, hogy én is tanárember lévén az iskolával egyetemben részt vettünk az őszi betakarításban, kijártunk általában 10 napot a téeszekhez dolgozni (almát, hagymát, paprikát, paradicsomot szedni, amiért rendesen fizettek is diáknak és tanárnak egyaránt. Akkor éppen Nagyszénásra jártunk, és  az ún. Október 6. TSz "munkásai" voltunk. Hagymát szedtünk és zsákoltunk. A kertészetben volt a munkaterületünk, de  ott a közelben, volt egy kis erdőcske. Egyik nap elsétáltam odáig, s bizony az ámulattól majdnem eltátottam a szám, mert bármerre néztem, mindenhol hatalmas és gyűrűalakban körbeforgó csodálatos őzlábgombák sorakoztak. Ennyi gombát még életemben nem láttam, s azóta sem volt ilyen szerencsém. Nosza én nekiálltam, és jó sokat gyűjtöttem, hogy másnap folytatom. A kollégák nem merték a gombát hazavinni, így nekem maradt az egész, de másnapra már hiába jöttem szedni, valaki leszüretelte, s elvitte.
Én azonban hatalmas adag gombáspalacsintát vittem a kollégáknak kóstolóban, legalább 60 darabot sütött a nejem, én meg megtöltöttem a vastag tejfölös gombaszósszal. Ízlett is mindenkinek, de egy kollágámnak különösen, mert aztán olyan hamar bekebelezte a készletet (méghozzá kettesével), hogy volt, aki meg sem kóstólhatta, hiszen maradt semmi.

Íme az őzlábgomba, de ez az idén termett a nyár elején a kertünk egyik sarkába.
Nos a palacsintát a nejem így süti. Nagy adag, mert nagy a család, s mindenkji imádja.
Palacsinta:
Kell: 3 tojás, 40 dkg liszt, 6 dl tej,kb 4 dl szódavíz, só, kb 1 dl olaj+ 2-3 kanálnyi olaj a sütéshez.
Készítés: A hozzávalókat folyamatosan (tojás+tej .)símára elkeveri. Amikor már síma, hozzáadja a lisztet, és folyamatos keveréssel alaposan összedolgozza, közben  annyi szódavizet, amennyit felvesz hozzáöntöget, hogy viszonylag híg palacsintatésztát kapjon.  Belekeveri  az olajat , no és a sót is hozzáadja. Állni hagyja  vagy 2 órát. Addig elkészül a gombamártás. Ragyogóan lehet ezután sütögetni a vékony palacsintákat.
Elkészítjuk a gombaszószt is: Kell hozzá: gomba 30 dkg alaposan megmosva, lecsepegtetve és vékony szeletekre vágva. Egy közepes fej hagymát lassú tüzön üvegesre párolunk, hozzáadjuk a gombát, együtt készre pároljuk. Amikor megpuhult, mert kevéske vizet azért ne sajnáljunk tőle, s borsólni se felejtsük el, akkor tejfölös (2 dl tejföl+ 2 nkanál liszt) habarást készítünk, azt elkeverve, felengedjük  annyi vízzel, hogy sűrűsége inkább híg legyen. Mindezzel összekeverjük a hagymás gombát, aztán folytonos kavargatás mellett összefőzzük. Ha kell vízzel hígítjuk, mert főzés közbven sűrűsödik a mártás. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel is ízesíthetjük még.
Amikor a mártás elkészült félretesszük, s kisütjük a palacsintákat. A kisült palacsinták közepére egy-egy nagykanál mártást teszünk, feltekerjük, s egymás mellé helyezzük. Így már fogyasztható is, de aki még akarja dúsítani, meglocsolja tejföllel, sajtot reszel rá, s sütőben 5-10 perce beteszi, s utána kínálja.
Isten bizony fenséges étel.

Nincsenek megjegyzések: