2009. szeptember 25., péntek

Ősz ételei


Szilvalekvár télire

A szilva már az ókorban ismert gyümölcs volt a Mediterán térségben, már Ovidius is írt róla. Nálunk is kedvelt gyümölcs, különösen ízletes és ismert a szilvából főzött lekvár, de a szilvás gombóc is feledhetetlenül finom ételcsemege.
Tudni illik, hogy egészségvédő szerepe is jelentős, serkenti az emésztést, és vértisztító szerepe is van.Régen a szegények gyümölcsének nevezték, manapság a kedveltségét az mutatja, hogy itthon egy főre 7 kilónyi szilvafogyasztás jut.
Most van a szilva eltevésének ideje. Jöjjön a szilvalekvár főzése:
Vegyünk 3 kg szilvát, mossuk meg, magozzuk ki és darájuk meg. A sütőt 200 fokon melegítsük, a sütő aljára tegyünk egy üres tepsit,  a ledarált szilvát pedig beletesszük egy magasfalu tepsibe, adjunk hozzá 70 dkg  cukrot és 3 evőkanál 10 %-os ecetet. Kavarjuk jól el. A tepsit a sütőbe toljuk, a középső helyzetben, s addig tartjuk itt, míg forrni kezd. Ha forr akkor csökkentjük a szabályozóval a hőfokot 140 fokra. félóránként megkavarjuk, s addig főzzük, míg kezd sűrűsödni. Ez kb.3 és fél 4 óra. De a sütőben való főzésnél, nem kell folyton kavarnunk a lekvárt, mert nem éri közvetlenül az edényt a hő.
Ha elkészült próbát teszünk, egy tányérra csepegtetünk, s ha már nem folyik szét, akkor jó lesz.
Alaposan tisztított üvegekbe rakjuk, lezárjuk, s felfordítjuk egy időre (5 perc), s aztán szárazdunsztba tesszük 24 órára.

Nincsenek megjegyzések: