Kiegészítés a korábbi (augusztus 9-i) bejegyzéshez, mert többen kérték!)
Stefánia vagdalt tojással töltve:
60 dkg darálthús, 2 db szikkadt zsemle, de 2 -3 szelet kenyér is lehet, 1 dl tej, 2 tojás, 1 közepes hagyma apróra vágva, só, bors, 6 keménytojás, 1 kis csokor petrezselyemzöld, olaj vagy zsír, zsemlemorzsa szükség szerint
A zsemléket beáztatjuk, hogy megpuhuljanak, aztán jó alaposan kinyomjuk, belőle a tejet (tej helyett víz is használható, de lényeg, hogy alaposan kinyomkodjuk). A húst, az áztatott zsemlét, 2 egész tojást, a felvágott hagymát a keverőtálba tesszük, s kézzel az egészet alaposan összegyúrjuk. Legalább 5-8 percig kevergessük kezünkkel, hogy minél homogénebb legyen, miközben hozzáadjuk a kevéske sót, borsot és az apróra vágott zöldfűszereket (tárkony, zöldpetrezselyem). Aki nem szereti a tárkonyt el is hagyhatja. Ha lágy a keverék zsemlemorzsával meghintjük. A tepsit vagy tűzálló tálat kikenjük zsiradékkal, s a keveréket rúd formában elterítjük , rárakjuk a főtt tojásokat (a végüket levágjuk, hogy szorosan illeszkedjenek egymáshoz), aztán beborítjuk a húskeverék másik felével, Szépen megformázzuk enyhén nedves tenyérrel, a tetejét megkenjük tojás sárgával, s előmelegített közepesen meleg sütőben (160 fok) 1 órát sütjük. Időnként megtekintjük, s a tepsiben lévő zsiradékkal a tetejét meglocsoljuk.
A sütés után álljon egy kicsit, de hidegen melegen szeletelhető és fogyasztható.
Majonézes krumplisaláta:
4 személyre: 8 db közepes krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 pár szál zöldtárkony és zöldpetrezselyem, ízlés szerint cukor és ecet (a levet kóstolgatással döntsük el, hogy jó lett-e!) bors, olaj. 2-3 nagykanál majonéz.
Ez a világ legegyszerűbb krumplisalátája. Személyenként 2-2 közepes krumplit számolok én, de mindenki maga tudja! Elkészítem a salátalevet: 4 dl víz, cukor vagy édesítő, ecet (almaecet, de a borecet is finom!)A krumplikat sós vízben héjában megfőzöm. Meghámozom, s még melegen beleteszem a salátalébe, s abban hűl ki. 1 nagy fej vöröshagymát igen vékony szeletekre vágok, s a krumplira teszem. Megszórom az egészet vágott zöldpertrezselyemmel és vágott zöldtárkonnyal (de szárított is jó, egy kis ujjnyi kell csak!). Óvatosan az egészet összekeverem. Az így elkészített krumplit a hűtőbe teszem pár órára, hogy ízek összeérjenek. (Az összesimulása az ízeknek igen fontos eleme a jó ételnek!) Közben majonézt készítek, de tubusos majonéz is jó, de számoljunk azzal, hogy abban van tartósító is, és elég sós, ami szintén nem egészséges.
A krumpliról leöntjük a páclevet, meglocsoljuk 2 evőkanálnyi olivaolajjal, s arra kerül a majonéz, s kevéske borssal is meghintjük. Szépen összekeverjük, s még egy órát érleljük a hűtőben, s a stefánia mellé kínálhatjuk.
Történet:
Az 1880-as években Stefánia belga hercegnő beleszeretett gróf Lónyay Elemérbe. Stefánia inkább lemondott a királyi család minden előnyéről, őt illető vagyonáról, mivel ellenezték a kapcsolatot, és a gróf felesége lett, s Magyarországra költözött, ahol igen jól érezte magát, nagyon megszerette a magyar konyhát, de számos új ételkompoziciót talált ki, amelyek lényege a tojással való töltés. Így született a stefánia vagdalt vagy másként töltött fasírt.
A fasírt egyébként francia eredetű, s hozzánk osztrák közvetítéssel jutott el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése