2009. augusztus 22., szombat

Klasszikus receptek 3: Szilvás gombóc



S akkor jön a gombóc! - mondta Zengőbengő lelkesen, és elnézett a messzi távolba, mintha az illatát keresné, vagy inkább menekülne a gombócevéstől. Zengőbengő mesehősöm nem szerette a szilvásgombócot, de a minap a Gyöngyi mama azt főzött, s megkóstolta, mire egyből bekapott három gyönyörűséges gömböt, úgy melegen, s azt mondta, "ez csudafinom". "Ilyet nem ettem még soha !- mondta tovább - mert otthon csak fagyasztott gombócot szoktunk enni, s az nem ilyen lágy és selymes." Gyöngyi mama hirtelen 30 gombócot főzött, s bizony el is fogyott iziben. (Igaz itt volt 4 unoka és a gyerekeinkből 3+ a párjuk+MI)
(A képen a morzsára egy kevéske házi málnadzsemet tettünk.Megérte!)
De bemelegítőnek: http://youtube.com/watch?v=ILBixIDQ5Rw (a youtube után a keresőbe írd be Padlás: Szilvásgombóc, s indul a színházi videó, ha a search-re kattintottál) Mert a szilvásgombóc a színpadon is csodagombóc.
"Azért nem felejtem soha, hogy gombócevés valami mesei hangulatot teremtett, feldobott, s olyan jól éreztem magam. Mert nem ám, holmi fagyasztott s mikróban felmelegített gombócról beszélek, hanem amit Terka készített, hogy ember megnyalta mind a 20 ujját (merthogy mindegyiket kétszer nyalta meg!), s az emberfia csak beledőlt ölelő karjaiba, s illatos, puha ölelése még inkább fokozta a gombóc végtelen bűvöletét. Azért is volt ez így, mert a gombóc gömbölyűsége olyan tökéletes, hogy szabadulni sem lehet Terka ölelésétől!" Szóval Terka ( Az Isten szekerén című új, készülő regényem egyik szereplője) valami mágikus rítussal főzött szilvásgombócot, amikor eljött a szilvaérés ideje. Mert azt tudta TERKA, HOGY MINDENNEK MEGVAN AZ IDEJE. Megvolt nála a szerelem ideje is, mert azt mondta, hogy az is olyan, mint az illatozó szilvásgombócból való falatozás. Át kell adja magát az ember az érzékek minden csábjának, hogy aztán elmerüljön az ember abban a nagyszerű folyamatban, amit az együttlét vágya és beteljesült öröme kivált.
Így készült a szilvásgombóc Terkánál, és persze a szerelemre való felkészülés:
1. Terka kimegy a kertbe, s megszemléli mind a három szilvafát, "hogy milyen is már a szilva?" - kérdésre tudjon felelni. Kóstolgatja, kóstolgatja, s finomnak találja a beszterceit, kellően édes és egészséges is. Szed egy tálkával, a létra tetején megállva, körbenézett, s látta, hogy közben lázba hozta Józsit a szomszéd udvaron. Józsi csak nézte Terkát, mint a borjú szokta azt a bizonyos újkaput, amikor hazajött este a legelőről, mert sehogysem értette, hogy itt reggel egy drótos kapu állott, most meg deszkakapu van a helyén. S ott a gazdaasszony is, ő a régi, még a blúz is éppen úgy feszül rajta, mint reggel. Nem is csoda, hogy Józsi a szomszédből, mikor meglátja szédült rémlátomásai vannak, s gombócokról, görögdinnyékről kezd hadovázni, hogy mennyire ínnyére való lenne!...

Egyéb SZILVÁSGOMBÓC RECEPTEK HÉTKÖZNAPI HALANDÓKNAK
A. Szilvásgombóc csak úgy...
Személyenként 15 dkg burgonya, és öt deka liszt, 1 tojás sárgája összesen, szilva kimagozva, 1-1 szem kockacukor, morzsa, amit megpirítunk kevéske, porcuk
" A burgonyát megmossuk, és héjában forró vízbe téve, puhára főzzük. Meghámozzuk és a burgonyanyomón melegen áttörjük. Ugyancsak melegen megsózzuk, kevéske zsírt teszünk hozzá, s jól elkeverjük a masszát. Kinyújtjuk. Kb. 7x7 cm-es kockákat vágunk, s mindegyik közepébe egy kimagolt szilvát teszünk, közepébe tehető 1 kockacukor. A négy sarkát összecsípjük, s aztán két tenyerünkkel gombócot formálunk. Forró sós vízben főzzük 10 percig kb. , aztán zsírban pirított zsemlemorzsában meghempergetjük. A tányéron, mielőtt nekilátunk enni, meghintjük porcukorral. De azt mondják, hogy ha édes a szilva, akkor fölösleges a cukor, egyesek szerint a magot benne is hagyhatjuk, mert akkor a gombóc formásabb lesz. (De akkor evés közben kell kibányászni a magot!)
B. Szilvásgombóc, ahogy az ÍZES OROSHÁZA című könyvben leírva vagyon...
1 kg krumpli, 2 evőkanál búzadara, 20-30 dkg liszt, 1 tojás,3 dkg zsír, só, ízlés szerint fahéjas porcukor.
"Az összetört krumplit hozzágyúrjuk a liszthez, a tojáshoz és zsírhoz. Kinyújtjuk, majd négyzeteket vágunk ki, amelyek közepébe kerül 1-1 szem kimagolt cukrozott (fahéjjal összekevert cukor is lehet) szilva kerül. Tenyerünkkel gombóccá formáljuk. Lobogó sós vízben kifőzzük (10 perc), akkor jó, ha feljön a víz felszínére. Még forrón zsemlemorzsába forgatjuk.
C. Szilvásgombóc csak egyszerűen, ahogy Eszti mama főzte a szikháti tanyán Eszti mama előbb a krumplit tette oda főni, úgy egy fazékban (nem mérte ő, csak tudta, hogy mennyi kell, meg úgyis elfogy az egész, mert mindenki szereti.) Azért volt egy mérce 1 rész liszt+3 rész krumpli, amihez adott egy kis kacsazsírt, de a libazsír is jó valamint 2 tojást, mert azért csak a krumpli volt másfél kiló általában. (A férfiak ugyancsak evősek voltak a gombócnapokon!) Az egészet úgy kézzel, alaposan összegyúrta, de előbb a krumpliból egyszerűen kikavart pürét készített. Ha mindezzel végzett. lisztezett gyúródeszkán elnyújtotta a tésztát, se nem vastagra (mert akkor több lesz a gombócban a tészta, mint a szilva), se nem vékonyra (mert akkor kiugrik a tésztából a szilva). Szépen meggörgette a két tenyere között mindegyiket, s sorba rakta a deszkán. Időközben a sós víz felforrt, s Eszti mama egyenként belehelyezte a gömböket. Azt mondta, ha feljő a víz tetejére, már készen is van. Szűrőkanállal kiszedte, lecsepegtette, s a zsíron pirított aranybarna morzsába hempergette. Ez csak úgy jó, ha azonnal fogyasztjuk is, csak éppen ehetővé kell hűljön. Amikor a tányérra kerültek a gombócok meglocsolta kevéske hígított szilvalekvárral és meghintette porcukorral. Már csak a gombócok bekebelezése volt hátra, de abban soha nem volt hiány, mert fogyott tisztességesen.
D. Különlegesnek mondott szilvásgombóc
(Ez a gombóc is már 70 éve ismert, legalább)
Kell hozzá: 25 dkg tehéntúró, de friss legyen ám! + 1 egész tojás és 1 tojás sárgája. Aztán 1 kg szilva megmosva és kimagolva, 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor valamint annyi liszt, amennyit felvesz, hogy ruganyós tésztát kapjunk+35dkg vaj, só, kockacukor, minden szilvába 1-1
Ily módon készítjük: A hozzávalókat (tehéntúró, szitán vagy krumplinyomón áttörve, tojások, liszt, vaj) alaposan összegyúrjuk, s lágy tésztát kapunk. A tésztát 2-3 órán át pihentetjük.
A szilvát megmossuk, kimagoljuk, a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk.
A tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, s mindegyik négyzet közepére teszünk 1-1 szem szilvát, benne 1-1 szem kockacukor. A gombócokat szépen megformáljuk, s lobogó, sós vízben kifőzzük, addig míg feljönnek a víz tetejére.
Kiszedjük, lecsepegtetjük és a morzsában meghempergetjük-.
Tálalásnál porcukorral meghintjük.

Nincsenek megjegyzések: