2009. június 14., vasárnap

Sárgabarack

A nyár közepének egyik legfinomabb gyümölcse a sárgabarack vagy mondják kajszibaracknak is. Azt azonban az utóbbi időben gyakran megtapasztaltuk, hogy a baracktermés nagyon is az időjárás függvénye. Ez azt jelenti, hogy a fák ciklikusan hozzák a termést, hiszen a korai virágzás miatt nem egyszer elfagy, vagy a ködös idő gombás betegséggel viszi el a virágokat, nem egyszer a fát is, ezért, a szerencsés esztendőkben a fa szinte pótolni akarja a kiesést. Nos ennek a ciklikusságnak a tudatában kell a háztartásoknak is készülni a tartósított barack vagy lekvár, azaz dzsem készítésére. Igaz a világkereskedelem kiszélesedésével, ma már Marokkóból, Algírból, Törökországból, Görögországból és a többi Mediterrán országból érkezik a kereskedelembe barack, de azt mondják a szakértők, hogy a magyar barack a legjobb. (Csupán zárójelben jegyzem meg ismét, hogy a magyar oktondi politikai gondolkodás azt a mezőgazdaságot tette tönkre, amiről szakemberek egész hada bizonyítja, hogy a Kárpát- medence földjéből olyan egyedi termények nőttek ki , hogy a legcsodálatosabb zamatokat varázsolta elő a az ételekből. De hát így tűnt el a 19 század végi és a 20. század első felének hírességével orosházi búzával az orosházi kenyér, aztán ma már az orosházi világhírű libamájfeldolgozás is oda (lásd Merián végső vergődése).
Nos térjünk vissza barackhoz, bár Orosháza nem kimondottan a barack termeléséről lett híres, hanem Kecskemét homokos tája inkább az, de mintha csökkenne ez a hírnév is. Hiszen Magyarországon mintegy 400 éve termelik a kajszit, amely Kína dombos vidékeiről Perzsián át, majd Nagy Sándor katonái által Dél-Európából került el hozzánk is. Hazánkban és nyelvünkben a "barack" szó a 16- századi Besztercei Szójegyzékben került lejegyzésre először, de azóta egyre gyakrabban.
S akkor jöjjön néhány finom barackos recept:
1. Sárgabarack leves:
Hozzávalók: 1 kg s.barack, só, fahéj, szegfűszeg, fél cs. vanília puding, méz, cukor, tej.
A barackot forró vízbe dobjuk 1-2 pillanatra, ÍGY KÖNNYEN LEHÚZHATÓ A HÉJA. Kimagozzuk, 7-8 percet főzzük, csipetnyi sót téve a kevéske vízbe (kb. háromnegyed liter). Fél csomag vaníliás pudingot elkészítünk tejben elkeverve. A barackot turmixoljuk a saját levével, s hozzáadjuk a pudingot a püréhez. 2 barackot apró kockára vágunk, hozzá adjuk a szegfűszeget, fahéjt, s 3 percig főzzük. Hozzáadjuk a pudingos sbarack püréhez a barackkockákat, 2 percig összefőzzük, cukorral és mézzel ízesítjük. Tejszínhabbal díszítjuk, s fogyasztjuk.
2.Sárgabarackos gombóc:
Hozzávalók: 0.5 kg krumpli, 0, 5 kg liszt, 1 diónyi zsír, 1 tkanál só, 1 tojás - Fél kg barack, 5. dkg cukor, 1 tkanál őrölt fahéj, 1 bögre pirított dara vagy zsemlemorzsa, cukor
A főtt krumplit összetőrjük, s elkeverjük a sóval, liszttel, tojással, gyúrható tésztává dolgozzuk össze. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és 6x6 cm kockákra vágjuk. Közepébe egy-egy fél cukorban és őrölt fahéjban megforgatott barackot teszünk és gombócot formálunk. Lobogó vízbe rakjuk, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3 perc). Kiszedjük, lecsöpögtetjük. A gombócokat pirított cukros zsemlemorzsában megforgatjuk és fogyasztható máris.

Nincsenek megjegyzések: