2009. március 31., kedd

Medvehagyma


A medvehagymát, aki kóstolta, tudja milyen finom és mennyi értéket hordoz. Mifelénk ritka, bár egy-két erdő-csíkocskában itt is találni, de leginkább házi kertekben termelik főleg családi használatra. Érdemes nagyobb nyilvánosságot adni neki, finom tavaszi ételek sora készülhet belőle vagy éppen vele. A vendéglők ilyenkor rendezhetnének medvehagyma napokat.
Vadfokhagymának is mondják, de leveleit kell fogyasztani. Jellegzetes fokhagyma illat hívja fel magára a figyelmet az erdő azon része, ahol ilyenkor március végén, áprilisban megjelenik a medvehagyma. Virágzásig szedhető és ehető, utána visszahúzódik, levelei eltűnnek.
Itt lehet még hozzáolvasni: http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/articles/Medvehagyma_a_ tavaszbucsuztato_meregtelenito?aid=20070511163321/
(ha nem jön, akkor be kell másolni a címkeresőbe)
S ízelítőnek néhány recept:
1. Vajaskenyér medvehagymával: A vajaskenyérre az alaposan megmosott és csíkokra vágott medvehagyma-leveleket rászórjuk, és finom gyógynövény teával reggelire elfogyasztjuk.
2.Túrókrém:: 15 dkg tehéntúró, 1 evőkanál krémsajt, 1 evőkanál tejföl, só, egy marék megmosott és apróra vágott medvehagyma-levél. A hozzávalókat jól összekeverjük. 1-2 órát pihentetjük, hogy ízek összeérjenek, s aztán kenyérre kenve fogyasztjuk.
3.Medvehagyma saláta: 2-4 marék medvehagyma-levél, amit csíkokra vágunk. 3 citrom levét, 3 kanál olajat, sót alaposan összekeverünk, s a levelekre öntjük. Jól összeforgatjuk. Pihentetjük egykét órát, sültek mellé adhatjuk. De magában is finom.
4. Krémleves: 25 dkg medvehagyma-levél, 6 dkg vaj, 2-3 ekanál liszt, 4 dé tejszín, 4 dl húslé, só, fehér bors.
A lisztet a vajon megpirítjuk világosra, hozzáadjuk a felcsíkozott leveleket, pár pillanatig együtt pirítjuk, aztán felöntjük a húslével (legjobb, hsa levesszük a tűzről, s folyamatos kevergetéssel adjuk hozzá a levest, így nem lesz csomós), felforraljuk, pirított zsemlekockával tálaljuk csészében. Adhatunk mellé még buggyantott lágytojást. A csészébe mert levesek tetejét még megszórhatjuk egykét csipetnyi medvehagyma-levéllel.

Nincsenek megjegyzések: