2009. február 26., csütörtök

Torkos csütörtök...

Torkoskodunk, torkoskodunk, leginkább ez a mi bajunk... Pedig enni szeretünk, eleink is szerettek... A torkoskodási rendezvények pedig a farsang végét jelzik, jön a böjt, amit nem is ártana néhanapján komolyan venni. Az életmódunk és a civilizációs új magatartások összefüggéseit vizsgálva minden baj forrásaként a mohóságunkat, a pénz utáni hajszánkat nevezhetjük fő bajnak, s ez van a táplálkozásban is... Már ahol!
A régi hagyományos paraszti konyha és étkezés az takarékos volt, de most minden a pénzszerzésre megy ki. Emlékszem a vidéki polgári konyha sem volt pazarló, beosztott mindent, mert tudták, hogy a talponmaradás, a lassú gyarapodáska alapja a takarékos, átgondolt életmód, életvitel. Két dolog azonban a világban tönkretett mindent. Nyugaton a nagyképű harácsolás, a nyugati (leginkább amerikai) felsőbbrendűségi magatartás, keleten a diktatúrába fojtott életek megalázottsága, szolgalelkűsége, s ebből fakadó rejtőzködő életmód alakítása. A keleti rendszer még veszélyesebb lett, mert belemaródott az emberek génjeibe, s viszik is tovább.
Ám térjünk vissza a "Torkos csütörtök" gasztronómiai ajánlataira, amelyről azt mondták, hogy a vidéki vendéglők 80 %-a bekapcsolódott, s olcsóbban kínálta ételeit, mint máskor. Ennek azért utána fogok nézni... S ekkor kérdem én, nőtt-e a forgalom? Elérte a rendezvény a célját?
De miért menjek én vendéglőbe enni? Régen azért volt ennek egy rítusa. Méghozzá kétféle régenről kell szólnom. 1. a 19 századi és a 20 századi krúdys világ, 2. a II. világháború utáni világ, amikor virágzott a szocialista brigádmozgalom szocialista-kommunista közösség-összefogó brigádvacsorás mozgalom. Aztán jött valami új, de vagy én maradtam ki belőle, vagy az arculata egészen más mint ahogy szeretnénk. Kétségtelen azért valami formálódik.
Azért a vendéglő az én körömben valami többlet volt a hétköznapokhoz viszonyítva. Mert az ünnep volt, s elérhető volt, egykoron. Ma, ha elmegyek, akkor az egy este a legolcsóbb módon is két személyre ott van 4-5000 ft körül. Mennyi az átlagfizetés ma Magyarországon? Nos tessék számolni. Futja-e?
Jó kérdés, de érdemes elgondolkodni. hogy ez lesz-e a megváltás? Nem!. Amig, nem lép a politika olyan irányba, hogy polgári kibontakozást teremtsen az állampolgároknak, s ne adót termelő rabszolgáknak pardon jobbágyoknak nézze a lakosokat. Amig a kiválasztott vagy inkább önkiválasztott politikai elit, nem elsősorban a maga zsíros üzletét látja ebben a politikai "vállalkozásban" addig nem lesz változás.
Tehát a "torkos csütörtökök" sikere ezektől is függ.
De azért tenni kell, s jól teszik, hogy vállalkoznak rá, mert a tömeget így lehet ráébresztzeni arra, hogy van egy magasabb szintű kultúra...s ebben benne van az ősiség és a modernség. E kettős dolog vihet előbbre bennünket is

Nincsenek megjegyzések: