2013. június 10., hétfő

Egy érdekes régi étel

Táska-leves receptje: (érdemes bográcsban is elkészíteni!)



Ez egy olyan ételnek a receptje, amelyet a gyermekkorom emlékeivel hoztam magammal. Szerintem ez egy elfeledett pásztor-étel amit a drága emlékű anyai nagyanyám szokott főzni, és a család kedvenc ételei közé tartozott. Örömmel adom át másoknak ezt a receptet, hogy tovább éljen ez az igazi magyar ételrecept. Én Békés-megyéből, a Vihar-sarokból, az Orosháza melletti Gyula-mező pusztáról, az anyai nagyszülői házból hoztam ennek az ételnek a leírását.

Egy sima zöldséges leves alapot készítünk, (pirospaprika nélkül).



Hozzávalók:

3-4 szál (db) zöldséggyökér

3-4 szál (db) sárgarépagyökér
3-4 szem(db) burgonya
1 fej (db) kisebb zellergumó
2 marék fejtett zöldborsó
5-6 szál zöldség zöld apróra vágva
1-2 szál zeller zöld apróra vágva
só ízlés szerint


Egy 5-6 literes fazékban feltesszük az apró karikákra és kockára vágott zöldségeket, kevés zsiradékon (1-2 evőkanálnyi) és megpirítjuk, mert attól még ízletesebb lesz. Amikor megpirítottuk, utána öntjük fel a lével (vízzel).

Közben gyúrunk egy levél levestésztát, fél kg. Lisztből, és 5 tojással, egy csapott evőkanál sóval. Ha szükséges kis vizet adhatunk hozzá. Utána kinyújtjuk a tésztát.

Ezt követően egy csészében vagy pohárban 3-4 evőkanál olvasztott sertészsírban (jó az olaj is) de a zsír az igazi az íze miatt, elkeverünk 2 evőkanál őrölt pirospaprikát és 1 csapott evőkanál őrölt borsot. Megkenjük vele az egész tésztát, és feltekerjük, mint a bejglit, majd 3-4 cm-es darabokra elvágjuk, majd a két végénél mindkét kezünkkel megfogva kissé összenyomjuk és picit megtekerjük. Ez a táska!

Beletesszük a levesbe és megfőzzük a táskákat. Ha feljönnek, utána még 4-5 percig főzzük, és KÉSZ!

A zöldségeket és a fűszereket egyéni ízlés szerint lehet változtatni!
Forrás: Magyar vagyok blog
A receptet lejegyezte: Szita Zoltán s.k.


Nincsenek megjegyzések: