2012. március 19., hétfő

Tavaszi tarhonyás hús

Kiadós, laktató, gyorsan elkészíthető legyen, volt az alapgondolat, mert éhesek vagyunk - mondták.
Ez rendben is van, de lássuk mi van a spájzban és a hűtőben! - mondtuk, mert ugye  illett volna szólni előre, hogy társaság jön.
- No és valami alföldies, orosházias legyen az egész! - volt még a külön óhaj-sóhaj.
Mit is találtunk: a kamrában polcon volt csomagolt (Dupsi-tészta) tarhonya.Díjnyertes és jellegzetesen orosházi a Dupsi száraztészta. Szeretjük is nagyon. Azt hiszem őket rövidesen bemutatom, no és kedvenc méhészeinket is be szeretném majd mutatni, onnan hozzuk mindig a mézet. De a csíramálé-készítők is megérdemelnek egy bejegyzést.
Tehát van tarhonya, van olaj, van a kertben zöldpetrezselyem, a hűtőben találtunk felkockázott disznóhúst.  Valami sárgarépa és petrezselyem is előkerült.
S akkor készüljön az étel.
A zöldséget megtisztítottuk, csinos  apró darabkákra aprítottuk, s egy kis húsalaplében zsenge puhára pároltuk. A tarhonyát a vaslábosban  olajon megfuttattuk, megpirítottuk,  pirospaprikával meghintjük, majd kétszer annyi vízzel felengedtük, s főztük kb 10 percig. Hamar megfő, mert, amikor félig puhult, akkor már lezárhatjuk a tüzet, s lefedve a lábast önmagában készre puhítja magát a tészta. Só, bors nem árt bele.
A húskockákat egy kis kacsazsíron megsütögettük, aztán belekavartuk a félig főtt tarhonyába. Készre már együtt főttek a fedő alatt. Amikor kész, akkor még laza mozdulatokkal hozzákerverjük a párolt zöldséget, ettől olyan finoman laza szerkezetű lesz az étel.
Petrezselyemzöldel meghintettük, A tetejére apróra reszelt nyers sárgarépát tettünk, díszként, ízként.

Nincsenek megjegyzések: