2012. március 29., csütörtök

Lángosparádé

Sonkás lángos


Ennek a lángosnak nincs semmi rafináriája, csupán annyi az érdekessége, hogy most húsvét tájékán van a füstölt sonka ideje.
Talán az ünnepek után, ha maradék sonkánk vagy más füstölt húsunk van, akkor érdemes megpróbálni. Persze azoknak ajánlom, akik szeretik a lángost, és szeretik a füstölt ízeket. No és szeretnének valami mást is készíteni.
A receptet én is kaptam, kiprbálni ezután fogom, s akkor képet is teszek fel.
Ma hirtelen hűvösre fordult az idő, mintha a Sándor-József-Benedek-i hidegek mostanra csúsztak volna át. Egy ilyen lángos és mellé egy forró, citromos mentatea azt hiszem szívet melengető és a testet finoman kényeztető egyszerű eledel.
Hozzávalók 40 dkg liszt, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 3 dkg élesztő, 15 dkg főtt-füstölt sonka ledarálva, 1,5 dl tej, 1 tojás, 1 tk cukor, 1 tk só, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Langyos tejbe,belekeverjük a cukrot,szétmorzsolt élesztőt,majd felfuttatjuk. Az áttört burgonyát a liszttel elmorzsoljuk,hozzáadjuk a többi hozzávalót,annyi langyos tejet adunk hozzá hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Cipót formázunk belőle,beletesszük egy nagyobb liszttel meghintett tálba,tetejét is belisztezzük.Tiszta konyharuhával beborítva,langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán újjnyi vastagra kinyújtjuk,és féltenyérnyi darabokat szaggatunk belőle,kézzel kihúzogatjuk és a deszkán még kb 20 percig pihenni hagyjuk. Bő, forró olajban szép pirosra sütjük,azonnal kínáljuk:fokhagymával,tejföllel,reszelt sajttal,stb,kinek ízlése szerint.
Megjegyzésem: Valószínű, hogy nem olajban sütjük ki, hanem a sütőt 220 fokra előre felhevítem, a  formázott lángosokat megkenjük olajjal és tepsibe teszem. A TEPSIBEN SÜL KI. Olyan ez mint a régi kemencés lángos. Másrészt a sonkát én inkább nagyon apró kis kockákra vágom, s úgy keverem a tésztához.

Nincsenek megjegyzések: