2012. február 4., szombat

Mit szeretnek enni az orosháziak?

Az orosháziak kedvelt ételeire voltunk kíváncsiak. Nem olyan régen körkérdést küldtem szét amire igen sok válasz is érkezett. Száznál is több. Sorba rendeztem őket, s a pillanatnyi helyzet ez!
Örömmel vennénk, ha szavaznának az itt felsorolt ételek kedveltségéről.
A sorrendet a beküldött megnevezések száma adta.

Orosháza kedvelt ételei:

I. Levesek

1. *Húslevesek ( legtöbben tyúkhúsleves csigatésztával; Újházy tyúkhúsleves cérnametélttel; gyöngyösből főzött, valamint a marha- disznó-, fácán- húsleves, francia húsleves)

2. *Gulyásleves

3. orosházi tányéros

4. Gyümölcsleves

5. * zöldborsóleves

6. tárkonyos becsinált leves (raguleves)

7. Bableves (csülökkel vagy kolbásszal)

8. paradicsomleves

9. almaleves

10. * krumplileves1+1(tejfölös-; kolbásszal és tojással; zelleres krumplileves)

11. babgulyás

12. tojásosleves, csurgatott tojásleves

13. tésztaleves

14. zöldbableves

15. halászlé

16. orjaleves

17. csorba finomra párolt borjú szegyből készült tárkonyos, tejszínes, sárga és fehérrépás, babérleveles, köménymagos, kockára vágott pityókával és zöldbabbal, némi fűszerpaprikás rántással dúsított

18. póréhagymakrém leves

19. tejleves

20. zöldségleves Gyöngyike módra (tejfölösen)

21. sütőtök leves

22. fácánleves

23. gombaleves

24. hideg joghurt leves

25. köménymag leves

26. kőtöttgaluska leves

27.

II. Főételek

1. *Pörkölt (marha-, birka-, marhalábszár- köröm-

2. * rántott hús ( általában disznó- vagy baromfi sült krumplival uborka vagy káposzta salátával és vagy kompóttal,

3. rántott csirke , (krumplipürével, vagy petr.burgonyával és meggybefőttel, vagy uborkasaláta)

4. marhagulyás

5. *töltött káposzta

6. rakott krumpli

7. *csirkepaprikás tarhonyával, vagy galuskával, vagy nokedlivel

8. *sült kolbász és hurka

9. rántott sajt

10. lecsó

11. kacsasült zöldséges rizzsel vagy tarhonyával vagy párolt káposztával krumplipürével és birsalma kompóttal

rántott gomba

12. spenót tükörtojással

13. *Sült liba krumplipürével

14. marhapörkölt túrós galuskával

15. bolognai spagetti

16. töltött csirke sült krumplival

17. brassói aprópecsenye

18. pulykabrassói sült burgonyával

19. *paradicsomos káposzta (fasírttal)

20. rántott sajt besamell mártással

21. csülökpörkölt

22. *túrós-, mákos- vagy káposztás tészta

23. túrós csusza tepertővel

24. fatányéros

25. székelykáposzta

26. rakott karfiol

27. tarhonyás csirke

28. sült oldalas krumplipürével

29. csülökpörkölt körömmel főtt burgonyával körítve

30. roston sült hal sült krumplival

31. pulykamell vadasan zsemlegombóccal

32. almaszósz

33. krumplifőzelék

34. töltött paprika

35. gesztenyés pulyka

36. sajtos spagetti

37. gombatokány rizzsel

38. mézes-paprikakrémes

39. csirkemell roston

40. gombás-sonkás tészta

41. rántott gomba rizzsel

42. sült csirke rizibizivel

43. grenadírmars

44. hortobágyi aprópecsenye sültkrumplival

45. fokhagymás sült oldalas

46. pizza

47. grillezett húsok

48. tűzdelt báránycomb grillezett, erdélyi szalonnával és fokhagymával , almakarikákra ágyazott gyorssavanyítású szeletelt tavaszi káposztával, némi rozmaringgal, kakukkfűvel. /Ez utóbbi két fűszer a báránycombnál is használandó./

III. desszert

1. *túróslepény

2. *rétes (túrós-, mákos-, almás-, káposztás- )

3. palacsinta (rakott, csokoládé öntettel, vaníliás öntettel, vaníliás töltött, gombás, Gundel-)

4. krémes

5. somlói galuska

6. gesztenyepüré

7. madártej

8. *csiramálé (télen)

9. csokikrémes , lekváros piskótatekercs

10. kőtt kalács

11. almás pite

12. *fánk

13. kókuszgolyó

14. hájas tészta

15. zserbó

16. franciakrémes

17. aranygaluska

18. túrókrém torta

19. almáslepény

20. keksztekercs

21. csöröge fánk

22. csokitorta

23. túróslepény torta

24. *dinnye nyáron

25. *lekváros kifli

26. *mákoskalács

27. cukrászsütemény – minyon

28. sajtos perec

29. franciakrémes

30. csokis muffin

31. rácsos linzer

32. zserbó

33. orosz krémtorta

34. bejgli

35. linzer

36. erdei gyümölcsfagylalt csoki öntettel.

37. dinnye (szezonban)

Egyik kedves BARÁTUNK kedveltjei ezek:

Előétel: Hízott libának a mája zsírjában lerakva, lilahagyma lekvárral, ropogós, rusztikus barna kenyérpirítossal

Leves: legírozott fácán erőleves, szabad madár mellehúsával, házi csigatésztával, kis kerti zöldségekkel

Főétel: konfitált kacsapecsenye borókás tiszta borban aszalmányokkal és friss gyümölcsökkel, brokkolis burgonyaropogóssal és kacsa pecsenyelével meglocsolva

Desszert: Finom palacsinták randevúja rétestésztába bújtatva konyakmeggyes csoki tortácskával eper tükrön tálalva.

A választott étel (levesek, főétel, desszert kategóriában) sorszámát kérjük elküldeni ide:

email: hvlphnp13@gmail.com

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

tyúkhúsleves grízgaluskával
csirkepaprikás, ahogy Mikszáth szerette
túrólepény Szikhát nódra

Névtelen írta...

A legfinomabb étel nekem:
zöldségleves tejfölösen, gombatokány puliszkával, eperfagylalt