2011. július 24., vasárnap

Szilvás túrógombóc
Valahol olvastam ezt a finomságot, s aztán gyorsan leírtam , mert összefutott a nyál a számban, annyira ízletesnek tűnt. Kertünkben most már lassan dömpingszerűen érik a szilva, s a szilvásgombóc a kedvenc ételeim egyike (persze tudom, csak mértékkel szabad enni!, de ez minden bizonnyal felülmúlja a megszokottat. Kipróbáljuk.
Hozzávalók egy jó nagy adaghoz: -1 kg túró
-4 tojás
-7-8 ek. búzadara
-1-2 ek. cukor , de lehet édesítő is
-csipet só
-kb. 75 dkg szilva ( a töltelékhez és az öntethez együtt)
-zsemlemorzsa
-olaj
-fahéj
-cukor
-2 dkg vaj
-1 dl vörösbor
A túrót összekeverjük a tojások sárgájával, belekeverjük a darát, a cukrot (édesítőt), sót és a kemény habbá vert fehérjét. Legalább 1 órát pihentetjük Készülhet persze zabpehellyel is, de a darával kevésbé lágy a tészta, és ez kell ahhoz, hogy a fél szilvákat bele lehessen szépen csomagolni.
Kimagozzuk a szilvát, 10-15 szem kivételével- ezeket fahéjas cukorral megszórjuk. Amiből az öntet lesz, azt kisebb darabokra vágjuk.
Kevés vajat olvasztunk, ezen 2 ek. cukorral karamellt készítünk. Belekeverjük a mártásnak szánt szilvadarabokat, fahéjjal ízesítjük, kevergetjük, lehet egy kevés vizet/vörösbort is hozzáadni, míg a karamell " megadja magát" és felolvad szépen. Kb. 15-20 percen át lassú tűzön főzzük, míg sűrű gyümölcsszósz nem lesz belőle.
Időközben az olajon, lassú tűzön a morzsát is megpirítjuk.
A gombócokat szokásos módon készítetjük egy-egy nagykanálnyi túrós darából hömbölgetve, a tenyerünkön picit kilapítjuk, beletesszük a fahéjas cukorral megszórt fél szilvát, és körben rányomkodjuk a túrós masszát, hogy lehetőleg ne kukucskáljon ki sehol a gyümölcs.
Forró, sós vízben nagyjából 10 percen át főzzük, ha nagyobb tovább, ha kisebb, akkor kevesebb idő is elég. A 10 perc az amolyan átlag.
Leszűrve forrón a morzsába forgatjuk, majd a karamellizált-fahéjas-vörösboros szilvaöntettel tálaljuk.
A hét végén készítjük el ezt a csemegét, aztán fotózok is, s az élményről is beszámokok.
Köszönöm az ötletadó receptet, ha rájövök, hogy ki volt ő, azonnal megírom és a blogja elérhetőségét is felteszem.
Addig türelmet kérek!

Nincsenek megjegyzések: