2011. július 22., péntek

Orosháza ízei

Orosházi túróslepénytorta
Azt mondták a barátok, ha van szilvásgombóctorta, akkor Orosházán legyen túróslepény torta a tésztaembléma. Nos miért ne! Hát akkor gondolkodjunk és teremtsünk egy régi-új tésztát.. Azt mindenki tudja, hogy egykoron Orosházán olyan híres volt a kemencében sült túróslepény, hogy piaci napokon, volt aki Szentesről is eljött ide, hogy megvegye a tejpiacon a garabolyban tárolt (melegen tartott) túróslepényt Eszti mamától. Hetente jöttek, és egy-két garabolynyi mindig el is fogyott, mert csodafinom volt a szikháti Eszti mama túróslepénye. Ma is összefut a nyál a számban, mikor eszembe jut. Manapság is szoktam enni, de még igazán olyant nem találtam már sehol Orosházán.
Most az a feladat, hogy találjak ki egy emblematikus tortát. Ez lenne OROSHÁZA TORTÁJA 2011. Én erre azt mondtam, akkor ez legyen az OROSHÁZI TÚRÓSLEPÉNY TORTA. S ebben is maradtunk. Rövidesen meg fogjuk kóstolni, s akkor beszámolok róla, hogyan sikerült.
Variáció I.
Hozzávalók:
Piskóta: 4 tojás, 8 dkg liszt, 8 dkg cukor. Töltelék: 50 dkg tehéntúró, 20 dkg porcukor, 2 dkg kristálycukor, , 2 dkg zselatin 1csokor kapor .
A piskótatésztát a közismert módon elkészítjük, megsütjük. A túrót a cukorral és a kaporral összeturmixoljuk. A zselét elkészítjük, és melegen belekeverjük. A kihűlt piskótát kettévágjuk és megkenjük meggy- vagy szilvalekvárral. Összefordítva visszahelyezzük a formába, majd ráöntjük a tölteléket. Simára dolgozzuk a tetejét, és hűtőszekrényben 2 órát dermesztjük, majd a felvert tejszínnel díszítjük.
Varáció II.
Alj nélküli túrós lepény ..Hozzávalók:
1 kg túró
2 kis pohár tejföl
1 kávéskanál só
vaníiás cukor
1 csokor kapor
6 tojás
6 evőkanál rétesliszt
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, majd a masszát kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe, formába öntjük. 180 fokon kb. 45 percig sütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk, tálcára helyezve leöntjük felvert tejszínnel. Díszítjük eper vagy szeder, vagy szilvaszemekkel.
Variáció III.
Elkészítjük a túróslepény alját, s arra jön a töltelék:túró, tejföl, só, vágott kapor, cukor, tojás, lazítjuk joghurttal.
Kerek tortaformába kertül minden:
a) a túróslepény alja, amit esetleg elősütünk,
b) túrótöltelék, amibe kerülhet még kimagozott és tejbe áztatott aszaltszilva (csupán pár szem). Úgy gondolom elhelyezni, hogy a töltelék felét betesszük a formába a túróslepény aljra. Erre jön egy sor aszaltszilva. Erre ismét töltelék-túró.
c) kisütni 35-40 perc 180 fokon
d) mikor kihült szilvamázzal bevonjuk.
e) díszítjük négybe vágott cukorba mártott (és hirtelen ráolvasztott) szilvadarabokkal.
d)

Nincsenek megjegyzések: