2011. július 18., hétfő

Nyári finomság!




"Rakott palacsinta Sári mamám kedvence módra"


Az Amadeus kávéház c. könyv főhősének Bódog Kázmérnak a kedvelt étele.
Először habos palacsintákat készítünk,összesen nyolc darabot.
Hozzávalók:25dkg finomliszt,3db tojás,5dl tej,1 evőkanál olaj,1 teáskanál cukor,csipet só.
Feltörjük a tojásokat és szétválasztjuk a sárgáját a tejjel,az olajjal,a cukorral és a sóval elkeverjük,majd fokozatosan és csomómentesen hozzákeverjük a lisztet is.A félkész tésztát legalább 40 percet pihentetjük.Végül a tojások fehérjéből kemény habot verünk,és azt is a tésztához keverjük.A kész tésztánkból a szokottnál vastagabb palacsintákat sütünk.
A töltelék hozzávalói:10dkg darált dió,10dkg darált mák,10dkg porcukor,10dkg barackíz,10dkg szílvaíz,2dkg vaj.
Elkészítése:A diót és a mákot elkeverjük a porcukorral.A kisütött palacsintákat vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük.Az egyes palacsinták tetejét felváltva meghintjük a dióval majd a mákkal és megkenjük barack illetve szílvaízzel.A lerakott palacsinták tetejére egy üres palacsintát teszünk,amelyet vajdarabkákkal megszórunk.
Sütőben átmelegítjük,és porcukorral megszórva,tortaszelet formára vágva kínáljuk.

4 megjegyzés:

Tűzpadka írta...

Ez aztán finom lehet! Nagyszerű recept, ki fogjuk próbálni!

Fülöp Béla (Károlyi) írta...

Köszönöm! Ha megkóstoltátok, kíváncsian várom az élménybeszámolót.

mandula55 írta...

Megint egy langyosvíz feltalálás!Ezt a receptet,40-éve sütöm"csusztatott palacsinta"-néven.Hát csak nem uj recept!!!!!

Cicka írta...

Igaz, hogy ezt a receptet én is ismerem régről - finom édességként tálalták elém, már gyermekkoromban.De: újra felfedezni, az emberek figyelmébe ajánlani egy receptet mindig jó ötlet. A receptre pillantva én is elkészítettem, igaz a családi verziót: mák, baracklekvár, vaníliás túró, dió.

Kedves Mandula55! A további palacsinták kisütéséhez jó egészséget kívánok!