2011. július 10., vasárnap

Itt a nyár! Sok finomság mindenkit vár!

Nyári gasztrokalandok a tűzhely körül


(Borsós húscsíkok sült krumplival)


Egy kis idő eltelt mióta jegyzetet írtam volna e blogba, hiszen oka volt a dolognak, kórházban voltam. Túl vagyok rajta, s már főzünk is, hiszen most tele van a kert, a piac mindenféle finomsággal, s azt vallom, hogy csakis a magyar kiskertek zöldségeit kell megvenni, magyar krumplira, magyar zöldségre van szükség, mert csakis élelmiszer gazdaságunk tudhat felemelni e sivár sorsból bennünket.

Most tudatosan keresem, ami erre a vidékre oly jellemző lehetne, fantázia kérdése, hogy új dolgokat kitaláljunk, avagy a régieket megőrizve újragondoljuk a főzési dolgokat. S akkor itt van a finom zöldborsó. Mert annál is fontosabb lenne minden, ugyanis Orosháza "szeretne" gasztro-főváros lenni. Hát akkor csak rajta, rajta! Van még pótolni való!!!

( A zöldborsó konyhánk egyik kedvelt alapanyag, épp ezért kertünkbe is érdemes saját zöldborsót nevelni, hiszen egész nyáron ellát minket friss zsenge tápanyagokban és vitaminban gazdag zöldséggel.
A zöldborsó (pisum sativum) szénhidrátot, fehérjét, és ásványi anyagokat is bőven tartalmaz, de van benne B1, és B2 vitamin is, a C vitamin tartalma 100g-ben 25 mg, ami kiemelkedő. A konyhában főzhetünk belőle finom levest, főzeléket vagy párolva köretnek is felhasználhatjuk.
A kertben könnyen nevelhető hosszúnappalos hidegtűrő növény, amely a tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legszebben.
Fajtái közül ismert a kifejtő borsó, amelynek magja gömbölyű, sima, íze édeskés, és a velőborsó, amelynek magja ráncos, szabálytalan szögletes alakú és a magban a cukor lassan keményítővé alakul át.

Hazai kínáltban a következő fajták a legkedveltebbek:
Alfa, aurora, ave, bella, dagor, debreceni sötét, debreceni korai, erika, garai korai, garai velő, korona, léda, margit, nimród, oriol, primo, újmajori,vica, zeusz, zsuzsi.
Ezek közül is a kiskertbe ültethetjük az Aurorát, amely közép magas növekedésű velőborsó korai érésű.
A Bella erőteljes növekedésű 80 cm magas velőborsó középérésű.
Újmajori 60-70 cm, magas erős szárú középkorai érésű.
Debreceni: középmagas növekedésű kifejtő borsó, középkorai érésű.
Vetés előtt a talajt érdemes megmunkálni és némi humusszal vagy komposzttal feljavítani. A magokat 4-5 napos eltéréssel érdemes sorban vetni télen november 20-december 10-e között és tavasszal február 20 –április 10 között. Sor és tőtávolság 30-10 cm. A magokat kb. 8-10 cm mélyen ültessük, el majd takarjuk be földdel. A magok már 3-4 fokon is kicsíráznak és akár a -4-5 fokos fagyot is elviselik. A borsót vagy kerítés mellé érdemes elültetni vagy gondoskodni kell megfelelő támasztékról.
Nyár végén, ha a növény már letermett használjuk fel zöldtrágyának, vagyis a szárát és levelét dolgozzuk bele a talajba. Nyáron öntözzük a földjét bővel és havonta kétszer kapáljuk meg és gyomláljuk körbe. Egy tőről, ha megfelelő körülmények között neveltük akár 2 kg termést is szedhetünk.
A leszedett zöldborsó fagyasztva sokáig eltárolható, vagy blansírozással zacskóba és üvegbe is tehetjük.)

Van egy régi vagy talán új étel, amit minap idehaza ki is próbáltunk, s ugyancsak ízlett. Ez pedig így készült, miután a hozzávalókat szép sorjában előkészítettük:


Hozzávalók: alapvető követelmény, hogy csakis magyar terméket használunk és persze orosházit vagy a kertünkből vagy a piacról vesszük.: 40 dkg sertéstarja, 40. dkg zöldborsó a piacról vettük kifejtve, s itthon előre megfőztük. 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt nyelv vagy sonka vagy füstölt oldalas. 15 dkg gomba. 4-6 db újkrumpli, amit megmosunk, félbe vágunk, egy szelet szalonnát teszünk közé, s alufóliába csavarva a sütőben megsütjük.


Elkészítése: A szalonnát csíkokra szeljük, s kiolvasztjuk a zsírját, ebben a zsírban állandó forgatással megsütjük a csíkokra vágott húst. Rátesszük a megmosott és felcsíkozott gombát (mi a tavalyról maradt, lefagyasztott őzlábgombát használtunk a fagyasztóból.) Zsírjára sütjük. Az előre megfőzött zöldborsót alaposan lecsepegtetjük, s hozzáadjuk a húshoz. Amikor zsírjára sült, akkor már készen is van. Mellé készítettem grillezett paradicsomot, uborkát és paprikát, valamint 2 db sültkrumplit.

Pompás ebéd volt. Előtte gyümölcslevest ettünk (meggy és alma) hidegen. Zárta a sort a kertben szedett friss málna és szeder keveréke meglocsolva egy kevés tejszínnel, de mézzel ízesítve, nem cukorral.

Újszerű, gyorsan elkészíthető, idényjellegű ebéd volt. Vendéglőben ilyent nem adnak, különösen nem elfogadható áron.

Nincsenek megjegyzések: