2011. június 5., vasárnap

III.Libamájfesztivál

Ma bezárul a Libamájfesztivál nagykapuja
Szóval, ha jön a június, akkor Orosházán libamájfesztivál. Akkor kezdődik a libalakoma, persze régen ez úgy volt, hogy Pünkösdre idei liba pecsenyéje került az asztalra, ősszel pedig, Márton-nap környékén jött a hízott liba és a mája.
Eszembe ötlik kis rigmusunk a fresztiválok kapcsán, hadd jegyezzem ide:
"Büszke város Orosháza,
híressége a kovácsa,
Izes falat a kenyere,
mellé illik a pecsenye.
Hogyha pecsenyéje liba
Nem lesz akkor semmi hiba,
Libahús a legjobb falat,
ha nem sietsz hoppon maradsz!
Ha fesztivál, akkor finom libafalatok jutnak az eszembe, régi ízek és zamatok, no és persze Ludas Matyi, de az igazság az, hogy hamarabb elkészül a libamáj orosházi módra kemencében, mint ahogyan eljön Ludas Matyi, hogy háromszor verje el azokon a port, akik tönkretették a magyar baromfiipart és eltűrte a magyar libák hírének sanyarú meghurcoltatásának az eseteit az utóbbi időben.
Hát jöjjenek a finom libafalatok sorra:
Sült libamáj kemencében:
1 kg liba mája, só, kevés bors, 1 fej hagyma, 5 dl tej, víz szükséges az étekhez, amely királyi étek, még akkor is, ha úgy tudjuk, hogy Mátyás király nem járt Orosházán, de Szilágyi Erzsébetnek voltak erre is birtokai.
A szépen megtisztított májat egyben hagyva, egy éjszakára tejben áztatják. Másnap szitára téve lecsepegtetik, megsózzák. Annyi libazsírt tesznek egy lábasba, hogy azt felhevítve egy két pillanatra megforgathassák a májat, hogy gyönyörűséges színt kapjon. Aztán annyi vizet öntenek alá, hogy a májat éppen ellepje. A máj mellé kerül a megtisztított és felszeletelt hagyma, kevéske borssal meghintjük az egészet, lefedjük és a kemencébe vagy sütőbe toljuk.
Pároljuk, miközben néhányszor megforgatják, amíg az egész zsírjára sül. Ekkor levesszüik a fedőt, s addig marad még a sütőben, amig mindegyik oldalaszép pirosra sül (közben persze forgatgatjuk!).
Megvárják míg kihűl, s akkor szeletelik.


Tepsis libacomb:
A liba (kacsa) mellehúsát, combját alaposan megtisztítják, majd bevagdalják, megsózzák és egy éjjelen át pihentetik. (ez a mozzanat nagyon fontos!) a tepsiben, Másnap került a kemencébe vagy a sütőbe, de előtte kevéske vizet öntöttek alá. Az is szokás volt, hogy a liba máját is mellé tették, csak azt jóval hamarabb ki kellett venni. A sütés milyenségét, idejét oly módon ellenőrizték, hogy időnként megtekintették, megforgatták a húst, megnézték az állagát. Igen finomra, omlósra sült, de nem nagy hőfokon történt mindez, hanem, hosszan és lassan sült, mert így lett omlós (150-160 fokon).
Mellé hagymás tört krumplit adtak, de volt aki párolt káposztával tálalta. Ilyenkor már a finom zöldsaláta is jól esik mellé.
Szóval sokféle ételt kínáltak a sátrakban, sajnos az árak magasak voltak. A sült libacomb elérhető volt, s ha nem is ilyen módon készült, s íze sem közelítette meg a régi tanyasi sült liba ízét, azért ehető volt.
A libamájkülönlegességektől én nem ájultam el, most meg sem kóstoltam, mert a tavaly és tavalyelőtt is csalódtam.
Azért nem maradtunk pecsenye nélkül, mert erre az időre már jó időre tartalékoltunk 1 libát s kacsát a hűtőben, s most sorra került a májával együtt, úgy ni háziasszony módra, orosháziasan. Vendégeink is voltak, s bizony díjazták, s fesztivál libának kiáltották ki, miután ettek és vittek is.
Úgytűnik vége a fesztiválnak. (Nézzék meg az Oroscafe képgalériáját Kecskeméti Krisztina, Melega Krisztián, Kálmán László és Rosta Tibor kiváló felvételeit a fesztivál eseményeiről itt.
Nem tudom, ki hogyan van vele, de felötlik bennem gyakorta, hogy vajon mi is a gyakorlati haszna az egésznek. Ahhoz idő kell, hogy következtetni lehessen máris, még kell egy pár év, de munkálkodni kell, s bizton előre nézni, mert csak így lehet ésszerű haladás.
Az események most zajlanak persze, aminek majdan lesznek kihatásai. Nyomon követhetőek a napok eseményei képekben.en szándékunk nyomán megszülető tett, meghozza a maga hasznát. Vagy nem is kell minduntalanul a hasznot keresni? Nem tudom, de én nem csupán a pénzbeli haszonra gondolok, bár az sem lényegtelen ebben pénzuralta világban. Szóval gyötrődöm a kérdésen és nem vagyok elég okos ahhoz, hogy valamerre letegyem a magam kis voksát. Mindez miért foglalkoztat? Mert tanulságokat keresek. S ahogyan kísérletet teszek mindent összefogni, kialakul egy kép, ami majdan esetleg tétellé válhat.
Itt van ismét a Libamájfesztivál. Az Oroscaféban olvasom a riportot, ahogy indult. Inen , érdemes nyomon követni a napokat. Ők ott voltak mindenhol, fotóztak rögzítettek aztán megírták.
A lényeg az, hogy mindenki szeretné, ha Orosháza valamilyen módon emelkedne valójában, akárcsak Békéscsaba és Gyula, de itt lassabban megy. Nem tudom miért olyan az emberek hozzáállása, hogy mindenben a kötekedést keresik. (Lásd az OroscAFE KOMMENTÁRJAIT!). AZ OKOS MEGJEGYZÉSEKRE NAGY SZÜKSÉG VAN, DE PÖKHENDISÉGRE NINCS. Én nekem az a sanda gyanúm, hogy Orosháza egy kicsit ilyen, s csak azért sem akar változni, mert azt hiszik, hogy ez hagyomány. Óriási a tévedés!
Igenis jónéhányan jól látják, hogy a szándék, Orosháza hírének öregbítése, mert ez egyfajta boldogulási lehetőséget is ad. Ám akik olvassák az itteni kommentárokat, azok elriadnak ettől a vidéktől. Hányszor kérdik tőlem is, hogyan lehet ott élni, ahol ennyi a kötekedő ember! Nem több mint máshol - mondom, de itt sűrűbben hangoskodnak.
De kár erre ennyi szót fecsérelni, hiszen itt még Kossuth Lajossal is szembeszegültek anno.
Szóval Márton lúdja jött és ismét hódított. De jól tette, mint ahogy az is nagyon jó, hogy van az OROS-HAZA Baráti Kör.

Kitérő 1. Könyveimből kínáltam a fesztiválon az érdeklődöknek - Orosházi libalakoma, Orosházi disznótorok hajdanában és napjainkban, Izes Orosháza - Amadeus kávéház - s jött egy idős asszony, kit valahonnan ismertem. "Tanár úr, az Izesből vennék...mert karácsonyra szép ajándék lenne az egyik innen elszakadt unokámnak, De látja - s kihúzott 500 Ft-ot a blúza felső zsebéből, ennyim van nyugdíjig, s még van 5 nap hátra. Így élek!" Adtam egyet, s mondtam, majd megkapom az árát egyszer! Hálás volt, és én is neki, mert ma tettem egy jó dolgot!.
Folytatás: Letenni a voksot, az fontos dolog. Szóval háromnapos rendezvény abban a sorban, amit a város elindított, hogy idegenforgalmi szempontból is reménykeltő dolog történjék, különös tekintettel azon célnak, hogy gasztrónómiai főváros szeretne lenni Orosháza. (Hej de sok munka kell ehhez! S bizony az akadékoskodásnak itt akkor nem lehetne helye!)
S most már bontakoznak a körvonalak: Február Orosházi Ízek, Hagyományok ( kolbász és népi gasztronómiai bemutató), egyre növekvő érdeklődés! Június: Libamájfesztivál, amihez most ezt az adalékot tennék még hozzá, csak előbb egy kis kitérő csupán emlékeztetőként ( lásd a kitérő után!). Augusztusban jön a kenyérfesztivál, ősszel pedig a Márton-napi ludasságok.:

Kitérő 2 az előhirnöklés.

Időpont: 2011. június 3-5.
Helyszín: Orosháza-Gyopárosfürdő, Gyopár Club Hotel park
"Élmények ínyenceknek"
A különleges gasztronómiai fesztivált harmadik alkalommal rendezik meg Orosháza-Gyopárosfürdőn.
Az Orosházi Libamájfesztiválon bárki megkóstolhatja a világhírű, prémium minőségű orosházi libamájat, megismerkedhetünk libából és kacsából készült ételekkel. A gasztronómiai élményeken túl a látogatókat színes családi programok várják. Kézműves-foglalkozások gyerekeknek, arcfestés, zene, kívánságműsor és még számtalan meglepetés. A fesztivál színpadán mindhárom napon este zenei kiválóságok lépnek majd a színpadra.
További információ: http://www.libamajfesztival.hu/
Folytatás : Visszatértem ide: Olvasom a hírt, amit úgy küldtek meg nemrég nekem Erdélyből, hisz egyre több helyen figyelik az itteni eseményeket. A minap azt mondja nekem egy ismerősöm, hogy egykoron Orosháza a Történelmi Magyarország közzépontkörnyén feküdt (a földrajzi középpont Szarvason volt/van a Bolza kastély közelében a Körös part mentén!), s híres volt mint kereskedelmi központ is. Trianon után is talpra tudott állni önerőből és lett ismét a térség mezőgaszdaságának , kereskedelmének a motorja. Aztán szocialista ipari nagyhatalmat akartak faragni belőle, ami felemás módon sikerült, sezt a várost alaposan összezavarta. Nos innen erednek azért az állandó kötekedések is.

Aztán lett is hírét megőrizve folytató mezőgazdaság, meg nem is. Lett is híres ipar, de nem is, s ami lett is milyen ára van annak!

Egykoron itt a libatenyésztés, baromfitenyésztés és feldolgozás európai hírű volt... S mi lett? Nos mi lett?

Szóval most jelentős dolgok vannak készülőben, reméljük sikeredik. A hír így szól, amit MTI adott közre: A libamáj hazai- és külpiaci pozícióinak erősítése érdekében szövetséget hoznak létre az ágazat szereplői; Orosháza városa pedig hungarikummá kívánja nyilváníttatni a libamájat - hangzott el a harmadik orosházi libamájfesztivál alkalmából megtartott sajtótájékoztatón szombaton. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a libamájat nemzeti kincsnek nevezte, amely nemcsak export terméket, hanem foglalkoztatást, vidéki munkahelyeket és feldolgozóipart jelent. Üdvözölte a tervezett szövetség létrehozását, mert mint mondta csak összefogással, tudatos termelői, feldolgozói szerveződésekkel lehet helytállni a piaci küzdelemben. Kiemelte, hogy a teljes magyar libamájtermelés évente eléri az 1.600 tonnát, s ennek nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül. A miniszter nagyon fontosnak tartotta, hogy a "vízi szárnyasok tartására vonatkozó etikai kódex minél nagyobb támogatást élvezzen". Mint mondta "a kódex, a jó állattartási szabályokat, az állatokkal való bánásmódot, a tartás feltételeit és a legkülönbözőbb szakmai szabályokat rögzíti azért, hogy megfeleljünk a különböző állatvédelmi előírásoknak". A miniszter támogatásáról biztosította egy célzott marketing kampány elindítását, s ehhez a tárca irányítsa alatt álló agrármarketing centrum segítségét is felajánlotta. A megalakulás előtt álló Magyar Libamájszövetségben a tervek szerint a teljes termékpálya képviselteti magát, az integrátoroktól, a töméssel foglalkozó gazdákon át, a feldolgozókon, vágóhidakon keresztül a kereskedőkig, illetve akár a forgalmazó éttermek tulajdonosaiig - mondta Elekes Lajos, a libamáj feldolgozással is foglalkozó orosházi Merian Foods Kft. vezetője. A szövetség célja a magyar libamáj, illetve hízott máj ismertségének és marketing támogatottságának a növelése, és egy elmozdulás a jelenlegi alapanyag termeléstől és értékesítéstől a feldogozott termékek főként exportpiacokra való értékesítésének irányába. Dancsó József, Orosháza polgármestere emlékeztetett arra, hogy a városban, illetve a térségben világszínvonalú terméket állítanak elő, dolgoznak fel és igyekeznek értékesíteni. Hozzátette: a magyar libamáj elsősorban orosházi, hiszen az előállítás legnagyobb része Orosházán történik. "Ezért tartom fontosnak, hogy a készülő és hamarosan megszülető hungarikum törvény külön említést tegyen arról, hogy a libamáj orosházi, hogy ezt a prémium terméket megfelelő védettséggel, megfelelő szintén és módon tudjuk megőrizni és védeni" - mondta.

Egy fél napot töltöttem el a fesztivál helyszínén, s sokféle tapasztalatot szedegettem össze. Ezekből válogatva ilyen és olyan élményem is van.

Egy külhoni, testvértelepülési író mondta: Orosháza a térség mozgatója kezd lenni, sokan várják már, hogy erz nagy lendülettel el is induljon.
A helyszínt továbbra is kiválónak tartom, akárcsak azt, hogy nem szednek belépőt a látogatóktól.

Persze ezek mellett még sok más haszna is van a június eleji rendezvénynek. Lehet kóstolni liubamájat és sült liba combokat, mellehúsát és egyéb tájékát a sült madárnak. No, de hiába kerestem, nem találtak pl. ludaskását, mert azt isten hizony ettem volna, s talán az még olcsóbbfajta étek is lehetett volna a plebsnek.

S közben a színpad olyan mint egy nagy pódium, zajlik rajta egész nap az élet. Orosházi és környékbeli iskolások, csoportok, testvértelepülési énekesek, táncosok lépnek fel, miközben Pleskonics András tanár úr szellemes műsorvezetésével szórakoztatja a tikkadt melegben el-elpillegő nézők seregét, kik nem a színpad előtt, hanem a sörsátrakba húzódva figyelik, lesik a szereplőket, még jó, hogy van kivetítő (miből mondjuk 2-3 a sörsátrakban is elkelt volna, sígy látni is a szereplőket. A műsorok érdekesek, látványosak, annak a függvénye, hogy melyik pedagógus mennyire adta bele szívét-lelkét, sa kreált táncos, szöveges, pantomímes jeleneteket. A műsorvezető szerepéhez illően mindegyiket nagyon megdícséri, s csodálatát fejezi ki, s nyomatékként okleveleket is osztogat. Igy aztán mindenki elégedett, s örül a fesztiválnak. Azt hiszem a nagy durranás este lesz, s akkor itt egy tűt sem lehet leejteni a sokaságtól.

Kitérő 3. Íme a fesztivál programja:
III. Libamájfesztivál Orosháza 2011. június 03-05.
Péntek:
15:00 Kapunyitás
17.30 Gyerekműsor - Peter Pan Duo
19.00 Jelmezverseny és pályázatok eredményhirdetése
19.15 Orosházi Fúvószenekar
20.00 Ünnepélyes megnyitó
21.00 Beatrice koncert
22.45 BULI - Retro zenék mai slágerekkel
Szombat:
11.00 Családi programok, Libaolimpia vicces feladatokkal
14.15 Délelőtti versenyek eredményhirdetése
14.30 Helyi csoportok, iskolák bemutatói
17.30 Cigányzenekar
19.00 Gyulai Big Band
21.00 Bon-Bon koncert
22.45 BULI - Retro zenék mai slágerekkel
Kézműves foglalkozás: 11:00-17:00
INGYEN Lovas kocsikázás - Szabó István: 14:00-18:00
Orosháza Városi Modellező Klub bemutatója, kiállítása: 14:00-18:00
Vasárnap:
11.00 Családi programok, Libaolimpia vicces feladatokkal
14.45 Délelőtti versenyek eredményhirdetése
15.00 Gyerekműsor - Tücsök Peti és Hangya Levi zenés gyerekműsor
16.30 Operett, musical
18.00 Folkográfia koncert
20.00 Sugarloaf koncert
21.30 Tűzijáték
22.05 BULI - Retro zenék mai slágerekkel
Kézműves foglalkozás: 11:00-17:00
INGYEN Lovas kocsikázás - Szabó István: 14:00-18:00
Orosháza Városi Modellező Klub bemutatója, kiállítása: 14:00-18:00
További családi programok szombat-vasárnap délutánra:
Kézműves foglalkozások gyerekeknek, arcfestés, zene, kívánságműsor és még számtalan meglepetés.
Folytatás Azt hiszem jól döntöttek a szervezők, mikor a műsor jelentős részét a gyerekekre szabták. Mondhatnám azt is, hogy ez mintegy folytatása annak az utóbbi időben kialakult szép hagyománynak, hogy keresik, és ösztönzik az orosházi csillagok szerepeltetését, a tehetségek kibontakoztatását. Itt a fesztiválon való szereplés pedig külön rang kezd lenni Orosházán, hszen ez a fesztiválszínpad igen sokakat vonz, hogy megmutathassák tudásukat. S a lehetőségben nem volt hiány. Minden általános iskola jelen volt, szerepelt, s ezzel hozott magával egy szépszámú közönséget is. Jó út ez. Mint ahogyan ragyogó ötletnek tartottam azt is, hogy volt ingyen kocsikázás is. Szóval kell ez a kis ajándék is, ha lehet ezt mondani.
Szóval a fesztivál jó szórakozás volt ebben a koranyári kánikulában. Reméljük a negyedik fesztivál ideje is eljő esztendőre. S akkor lesz itt még Ludas Matyi színház is, nem csak rock és ilyes dolog, ami persze sokaknak fontos. De mégis!
Tanulságok: Valószínű, hogy sok van! De mégis

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is voltam a fesztiválon és szívesen elmondanám, hogy miket tapasztaltam. Egyrészt nem mertem magammal vinni a gyerekeimet. Miért? Mert 3 van...Ugrálóvár 600 ft. Ezt beszorzom hárommal és már el is ment 1 napi pénzünk. Enni még egymagam se ettem, mert nem telt rá. Egy ásványvizet engedhettem meg magamnak. Szívesen kimentünk volna, de így nem lehet. Majd megyünk a libamájfesztiválra ha az apukájuknak több lesz a fizetése, mint a minimál, mert így nem lehet élni. Se szórakozni, se kikapcsolódni. Ezért vannak elkeseredve itt az emberek. Nem akarunk mi nagylábon élni, de szörnyű, hogy gondolkozni kell azon, hogy ehetek-e egy darabka libamájat, vagy nem....

Névtelen írta...

Névtelenmnek teljesegészében igazatadok. Addig nem is lesznek sikeresek igazán az ilyen rendezvények, míg az árak ilyenek.
Perszeazért hozzátenném, hogy lenne mód változtatni, ha egyszer már nem a bankok diktálnák az élésünk feltételeit. Naponta kellene a Bíróságon a bankokat feljelenteni, mert ők tesznek tönkre bennünket. no és a sok szélhámosról ne is beszéljek. Sajnos én sem ettem libamájat, csak egy kis darabka libazsíros kenbyeret kunyeráltam.